Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:50 | 21/03/2022

Στην Ουκρανία έχουν ταξιδέψει 27 ναζιστές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, οι οποίοι θέλουν να ενισχύσουν τους Ουκρανούς ομοϊδεάτες τους στο «Τάγμα Αζόφ».

«Υπάρχουν πληροφορίες για 27 ακροδεξιούς που ήδη ταξιδεύουν ή προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Ναι μεν πρόκειται για μικρή ομάδα υπόπτων, αλλά οι Αρχές λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τον κίνδυνο …», πρόσθεσε.

Οι πρώτοι ναζιστές είναι ήδη καθοδόν, τρεις έφυγαν από τη Γερμανία για να λάβουν μέρος στις μάχες στην Ουκρανία ενώ συνολικά 12 ακροδεξιοί έχουν ήδη επιστρέψει στη Γερμανία, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι επαναπατριζόμενοι δεν απειλούνται με ποινικές διώξεις. Στην ειδική περίπτωση των εξτρεμιστών, ωστόσο, οι Αρχές έχουν θέσει ως στόχο να εμποδίζουν ανθρώπους να ταξιδεύουν στην εμπόλεμη ζώνη για να αποτρέπουν νεοναζί από το να εκπαιδεύονται με όπλα ή να αποκτούν εμπειρία μάχης.

Το τάγμα του Αζόφ: Οι ναζιστές που εξόργισαν τον Πούτιν και «έσυραν» την Ουκρανία στον πόλεμο

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την ημέρα που η λέξη «Αζόφ» άρχισε σιγά-σιγά να μπαίνει στην καθημερινότητά μας. Το περιβόητο τάγμα της περιοχής, που ουσιαστικά μιλάμε για μια παραστρατιωτική ομάδα ναζιστών της Ουκρανίας, αποφάσισε μια άτυπη εθνοκάθαρση στο Ντονμπάς. Σήμερα, θεωρούνται (και πιθανότατα είναι), η αιτία που η Ουκρανία δέχεται το ρωσικό σφυροκόπημα.

Τα... κατορθώματά του τάγματος του Αζόφ θυμίζουν περισσότερο σφαγείς παρά στρατιώτες που έχουν σαν παντιέρα την ελευθερία και την ειρήνη. Ακόμη και σήμερα, όπου ο ρωσό-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται, οι Ουκρανοί εθνικιστές συνεχίζουν να επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνήγι ρωσόφωνων, μη διστάζοντας να εκτελέσουν ακόμη και κατοίκους που υψώνουν λευκές σημαίες για να γλυτώσουν τις σφαίρες τους.

Είναι μια ακροδεξιά, αποκλειστικά εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη –που υπολογίζονται σε 900– είναι υπερεθνικιστές και νοσταλγοί των Ναζί. Πιστεύουν στο δόγμα της λευκής υπεροχής.

Με έμβλημά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε «διάσημο» για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την ομάδα νεοναζιστικής κοινωνικής εθνικής συνέλευσης (SNA). Και οι δύο συμμετείχαν σε ξενοφοβικά και νεοναζιστικά ιδεώδη και έκαναν βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες, στην κοινότητα των Ρομά και σε άτομα που αντιτίθενται στις απόψεις τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας. Λίγο πριν ξεκινήσει την εισβολή, ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχονται από τους φιλορώσους αντάρτες από το Ντονμπάς.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. «Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», είχε πει σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine (που ιδρύθηκε το 2005) όσο και του SNA (που ιδρύθηκε το 2008). Το SNA είναι γνωστό ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε μειονοτικές ομάδες στην Ουκρανία. Το 2010, ο Μπιλέτσκι είπε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να ηγηθεί των λευκών φυλών του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών]».

Ο Μπιλέτσκι εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014. Έφυγε από το τάγμα Αζόφ καθώς οι αιρετοί δεν μπορούν να υπηρετούν στο στρατό ή την αστυνομία. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019. Ο 42χρονος έχει το προσωνύμιο Bely Vozd - ή White Ruler - από τους υποστηρικτές του. Ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps τον Οκτώβριο του 2016. Ο πυρήνας των υποστηρικτών του είναι οι βετεράνοι του Αζόφ.

Οι Ουκρανοί ολιγάρχες πλήρωναν για να «σπέρνει» το τάγμα τον θάνατο

Την ώρα που όλη η Δύση καταδικάζει τους Ρώσους ολιγάρχες επειδή είχαν σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία το 2014, όταν οι αντίστοιχοι Ουκρανοί πλήρωναν ναζιστές για να δολοφονούν κατά βούληση.

Αυτές οι δυνάμεις χρηματοδοτήθηκαν ιδιωτικά από ολιγάρχες – ο πιο γνωστός ήταν ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ένας μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος της ενέργειας, κυβερνήτης τότε της περιοχής Ντνιπροπετρόφσκ.

Εκτός από το τάγμα Αζόφ, χρηματοδότησε και άλλα τάγματα εθελοντών όπως οι μονάδες Dnipro 1 και Dnipro 2, Aidar και Donbas. Το τάγμα Αζόφ έλαβε έγκαιρα χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη: τον Σέρχιι Ταρούτα, τον δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

www.newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis