Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:30 | 08/02/2018

Την ώρα που η εγκληματικότητα στην ενδοχώρα του νομού έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, η Εισαγγελία Ηρακλείου, όπως τονίζουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ, έχει…  ξεχάσει εδώ και  μήνες να αποσύρει μια διαταγή της με την οποία «δεσμεύονται» αστυνομικές δυνάμεις για τη φύλαξη ενός… χώρου.

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας στην ύπαιθρο αποτελεί το κοινό μυστικό όλων όσοι υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας και αποδίδεται κυρίως στον κακό σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, η οποία, όπως έχει γράψει πρώτη η «Π», μετέτρεψε σε «φρούριο» το Ηράκλειο και σε «ξέφραγο αμπέλι» κωμοπόλεις και χωριά του νομού.

Από την έρευνα που κάναμε συνομιλώντας με πολλούς αστυνομικούς προκύπτουν εντυπωσιακά συμπεράσματα ως προς την αναλογία αστυνομικών /πολιτών. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε Α.Τ εκτός έδρας, προκύπτει ότι αναλογεί ένας αστυνομικός για 1.500 με 2000 κατοίκους! Και φυσικά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα…

[custom:google-ads]

Στην κακή κατάσταση που υπάρχει αναφορικά με την αστυνόμευση αυτών των περιοχών, σημαντικό ρόλο παίζει πέρα από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ο αποδυναμωμένος στόλος οχημάτων, αρκετά εκ των οποίων παρουσιάζουν σημαντικά μηχανικά και μηχανολογικά προβλήματα.

Ξεκινώντας από το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι 14 αστυνομικοί που βρίσκονται κι εκτελούν υπηρεσίες (υπάρχουν κι άλλοι που είναι αποσπασμένοι) καλούνται να αστυνομεύουν χωριά τριών δήμων: Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Γόρτυνας. Ως προς τον αριθμό των κατοίκων, αυτός φαίνεται να ξεπερνά τις 30 χιλιάδες.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό  προκύπτει ότι ένας αστυνομικός αναλογεί ανά δύο χιλιάδες άτομα. Αστυνομικοί που υπηρετούν σε τμήματα εκτός πόλης εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια καθώς όπως λένε. «το Ηράκλειο έχει τραβήξει τις δυνάμεις της υπαίθρου, ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίστροφο».

Ακόμη, αναφέρουν ότι «ενώ η Α.Δ Ηρακλείου έχει ομάδες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση και να συμμετέχουν σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στη λήψη μέτρων, φύλαξη δικαστηρίων, στα γήπεδα κοκ, οι ομάδες αυτές δεν συνεισφέρουν στην υλοποίηση των μέτρων αυτών».

Τη φύλαξη περιουσιών και την προστασία περίπου 30 χιλιάδων κατοίκων δύο δημοτικών ενοτήτων, αυτών της Τυλίσου και του Γαζίου, που ανήκουν στο δήμο Μαλεβιζίου, έχουν αναλάβει οι περίπου 20 αστυνομικοί του ομώνυμου τμήματος της Αστυνομίας.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο τμήμα καλείται κάθε μήνα να ενισχύσει κατά 30 άτομα την Α.Δ Ηρακλείου για την αστυνόμευση γηπέδων, έκτακτων μέτρων και άλλων. Η εγκληματικότητα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι γενικής φύσεως, όπως άλλωστε σε όλα τα τμήματα του νομού και αφορά σε θέματα ασφάλειας, τάξης και τροχαίας.

Σε πρόσφατη συνάντηση αστυνομικών του Τμήματος Μινώα Πεδιάδος  με συνδικαλιστές συναδέλφους τους, οι πρώτοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας αδυναμία να καλύψουν όλα τα περιστατικά μικροεγκληματικότητας που υπάρχει. Και πώς είναι δυνατό να αντπεξέλθουν σε όλα τα προβλήματα αστυνομικής φύσης που ανακύπτουν οι αστυνομικοί του Τμήματος, οι οποίοι μαζί με τον Αστυνομικό Σταθμό Καστελλίου είναι περίπου 26. Οι δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες αστυνομεύουν 80 χωριά με τον πληθυσμό τους να ξεπερνά τις 25 χιλιάδες κατοίκους.

Στα ίδια επίπεδα αναφορικά με την ελλιπή αστυνόμευση, λόγω μειωμένου προσωπικού, βρίσκεται και το Α.Τ Αστερουσίων. Σε αυτό οι  μάχιμοι  αστυνομικοί δεν ξεπερνούν τους 12, ενώ τα χωριά που πρέπει να περιπολούν, είναι 20. «Η συγκεκριμένη περιοχή που έχει υπό την εποπτεία της το Τμήμα, έχει γύρω στις 12 χιλιάδες κατοίκους.

Οι συνάδελφοι όμως εκεί έχουν ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα να επιλύσουν. Αυτό των καυσίμων. Τα τρία περιπολικά που υπάρχουν, εκ των οποίων τα δύο είναι παλιά και προβληματικά, χρειάζεται να μεταβούν σε καθημερινή βάση στο Ηράκλειο, προκειμένου να εφοδιαστούν με καύσιμο από τις δεξαμενές του Στρατού».

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, πέρα από  τα προβλήματα μικροεγκληματικότητας, οι αστυνομικοί καλούνται να έχουν τον νου τους για την προστασία στα παράλια, στα οποία έχουν εμφανιστεί κατά το παρελθόν ομάδες λαθρομεταναστών, ενώ γίνεται και διακίνηση, όπως έχει φανεί, όπλων, ναρκωτικών, τσιγάρων κοκ.

Στο Α.Τ Φαιστού η περιπολία τις πρωινές ώρες γίνεται από έναν μόνο αστυνομικό, το μεσημέρι από δύο, εάν βγαίνει το πρόγραμμα, και τις βραδινές ώρες γίνεται υπερπροσπάθεια ώστε η περιπολία να γίνεται από δύο άτομα! Το συγκεκριμένο Τμήμα αστυνομεύει χωριά των δήμων Φαιστού και ορισμένα του δήμου Γόρτυνας. Τριαντά δύο αστυνομικοί (κάποιοι είναι υπηρεσία γραφείου) για περίπου 30 χιλιάδες κατοίκους. Και σε αυτό το Τμήμα ο εφοδιασμός γίνεται στο Ηράκλειο στα δύο περιπολικά που υπάρχουν, εκ των οποίων το ένα είναι… δανεικό.

 

Η φύλαξη των πειστηρίων

Για ένα δεκαήμερο ζητούνταν η φύλαξη από αστυνομικούς του χώρου όπου βρίσκονται τα πειστήρια  (όπλα και άλλα αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί) και έχουν περάσει εφτά μήνες. Αυτό αναφέρουν αστυνομικοί κύκλοι για ένα θέμα που όπως λένε τους «καίει».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου Γιώργος Πικράκης, ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε τα όσα μας είπαν συνάδελφοί του αστυνομικοί και τόνισε: «Πράγματι τρεις αστυνομικοί χρειάζονται μόνο για τη φύλαξη αυτού του χώρου. Πριν από εφτά μήνες είχε ζητηθεί η παρουσία αστυνομικών όλο το 24ωρο για δέκα ημέρες, όπως είχε ζητήσει η Εισαγγελία. Δυστυχώς, έχουν περάσει εφτά μήνες και ακόμα εμείς φυλάμε τον χώρο αυτό».

Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αστυνομικών μάς είπε επίσης ότι μόνο στο Ηράκλειο και σε καμία άλλη περιοχή της χώρας τα πειστήρια φυλάσσονται από αστυνομικούς. «Σε άλλες περιοχές είναι συγκεντρωμένα σε ασφαλείς χώρους, όπως κι εδώ άλλωστε και δεν απαιτείται η παρουσία της αστυνομίας».

Αναφερόμενος στην αύξηση της εγκληματικότητας ο κ. Πικράκης σχολίασε: «Δυστυχώς, η αστυνόμευση της υπαίθρου είναι ελλιπής κι αυτό γιατί η αναδιάρθρωση αποδυνάμωσε την αστυνομία στην περιφέρεια και ενίσχυσε το κέντρο. Επίσης, μειώθηκε κατά 50% η δύναμη των ΤΑΕ που περιπολούσαν στα χωριά».

Πηγή: patris.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis