Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:05 | 06/09/2017

Για τον τρόπο με τον οποίο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει το σοβαρό έργο της πρόληψης των πυρκαγιών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι δημοσιογράφοι του νησιού χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους , του γνωστού ως «drone» που έχει προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία και συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής.

Η παρουσίαση στην μεγάλη έκταση που βρίσκεται δίπλα από τον αεροδιάδρομο στο Καλαμάκι έγινε  από τον Αστυνόμο Α΄ Δημήτρη Γκριτζάπη, Διοικητή της Υπηρεσίας μη στελεχωμένων αεροσκαφών της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της ΕΛΑΣ, ενώ παρών ήταν και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Ανδρέας Στεμπίλης.

[custom:google-ads]

Σημειώνεται πως από χθες πραγματοποιούνται  πτήσεις δυο μη στελεχωμένων αεροσκαφών (τύπου drones) της Ελληνικής Αστυνομίας στο νησί μας, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, με σκοπό να προληφθεί – αποτραπεί η εκδήλωση πυρκαγιών και να συλλεχτούν στοιχεία που ενδεχομένως σχετίζονται με απόπειρες εμπρηστικών ενεργειών.

Το εντυπωσιακό αερόχημα, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της ΕΛΑΣ εδώ και κάποια χρόνια μέσω μιας σημαντικής προμήθειας που έγινε για τις ανάγκες της Αστυνομίας, κατασκευάστηκε στο Ισραήλ και χρησιμοποιείται για εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων, για επιτήρηση συνόρων, για αποστολές έρευνας και διάσωσης, για συλλογή πληροφοριών, για επιχειρήσεις ασφαλείας, για αποστολές χαρτογράφησης. Εν προκειμένω, χρησιμοποιείται  όχι μόνο για τον εντοπισμό κάποιων στοιχείων που μπορεί να βοηθήσουν στο έργο της πρόληψης αλλά και για  την αποτίμηση των εκτάσεων που κάηκαν 

Σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία του αεροχήματος, που ονομάζεται “Thunder B” , to συγκεκριμένο αερόχημα έχει αυτονομία 16-24 ώρες ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο που μεταφέρει, την αποστολή και τις καιρικές συνθήκες, ταχύτητα 60-134 χλμ/ώρα, και εμβέλεια 100 χλμ η οποία όμως μπορεί να επεκταθεί στα 150 χλμ. Το αερόχημα εκτοξεύεται με την βοήθεια ενός καταπέλτη και μπορεί να φτάσει στα 4.870 μέτρα αν και το βέλτιστο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 1.820 μέτρα.  Το αερόχημα διαθέτει ένα ηλεκτροκινητήρα ο οποίος ελέγχεται από ψηφιακό υπολογιστή. Στο «ρύγχος» του, έχει μια κάμερα ημέρας, κάμερα νύχτας αλλά και δείκτη laser. Το αερόχημα προσγειώνεται με  την ανάπτυξη αλεξιπτώτου και ειδικών προστατευτικών αερόσακων.

H πλοήγηση του γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, που την ώρα της πτήσεις λαμβάνει συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο πολύτιμα δεδομένα για τις περιοχές από όπου πετάει το αερόχημα.

«Πραγματοποιούμε έκτακτες αποστολές ανά την Ελλάδα και θα βρεθούμε στη Ζάκυνθο για όσο χρειαστεί» σημείωσε ο κ.  Γκριτζάπης, σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος εξοπλισμός δίνει τη δυνατότητα να επιτηρηθεί όχι μόνο η Ζάκυνθος αλλά και οι κοντινές περιοχές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο όχημα δε γίνεται εύκολα αντιληπτό καθώς δεν παράγει θόρυβο, δεν είναι εύκολα ορατό και έχει τη δυνατότητα επιτήρησης και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου ανέφερε πως η συνδρομή τόσο του συγκεκριμένου εξοπλισμού της Αστυνομίας, όσο και του αντίστοιχου εξοπλισμού της Πυροσβεστικής  είναι πολύτιμη για το έργο της πρόληψης. 

Η χθεσινή παρουσίαση έγινε με βαριά την σκιά της τεράστιας καταστροφής που έχει ήδη σημειωθεί στα δάση της Ζακύνθου κάνοντας πολλούς να προβληματιστούν για το λόγο που οι πτήσεις για επιτήρηση  δεν έγιναν προληπτικά όλο το προηγούμενο διάστημα και ελπίδα όλων είναι αυτή η σημαντική και αρκετά δαπανηρή σύγχρονη τεχνολογία να δώσει άμεσα απτά αποτελέσματα για την προστασία του εναπομείναντος δασικού πλούτου της Ζακύνθου.

‘Άλλα 20 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στις Βολίμες

Στοιχεία για τις δύο πυρκαγιές που προκλήθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Δημοτική Ενότητα Ελατίων παρέθεσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Α. Στεμπίλης. Από την πρώτη πυρκαγιά στο Κορίθι, που ξέσπασε στις 10.30 το βράδυ κάηκαν συνολικά 20 στρέμματα χαμηλής δασικής βλάστησης, ενώ περίπου 100 τετραγωνικά κάηκαν από μια δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε στη μια μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή Μέγα Αλώνι.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

http://ermisnews.gr/PAROYSIASH-DRONE-PYROSBESTIKHS-2.jpg

http://ermisnews.gr/PAROYSIASH-DRONE-PYROSBESTIKHS-3.jpg

http://ermisnews.gr/PAROYSIASH-DRONE-PYROSBESTIKHS-5.jpg

http://ermisnews.gr/PAROYSIASH-DRONE-PYROSBESTIKHS-6.jpg

http://ermisnews.gr/PAROYSIASH-DRONE-PYROSBESTIKHS-8.jpg

Διαβάστε περισσότερα στο ermisnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis