Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 26/03/2022

Οι νέες προκηρύξεις Συνοριοφυλάκων αλλά και Ειδικών Φρουρών, όταν προκηρυχθούν, θα έχουν μια σημαντική αλλαγή στα προσόντα των υποψηφίων, με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε προχθές 24 Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και φέρει την υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Στην απόφαση που είχε υπογραφεί από τις 4 Μαρτίου 2022 και από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου αλλά δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ παραμονή της εθνικής επετείου, προβλέπεται νέο όριο για το ύψος των γυναικών που θα κάνουν αίτηση για πρόσληψη ως Συνοριοφύλακες ή Ειδικοί Φρουροί στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν. Αυτό προσδιορίζεται πλέον στο 1,63 από 1.70 που ίσχυε μέχρι τώρα και ήταν ίδιο με τους άνδρες.

Η αλλαγή αυτού του κριτηρίου σίγουρα αναμένεται να αυξήσει την συμμετοχή των γυναικών, καθώς έως τώρα το 1,70 που ήταν κοινό για άντρες και γυναίκες, απευθυνόταν μονάχα στο 19% των υποψηφίων γυναικών που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν. Σήμερα αυτό το ποσοστό θα διευρυνθεί με την μείωση του ορίου στο 1,63 και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Η ανωτέρω νομοθετική παρέμβαση και η εναρμόνιση του κριτηρίου έγινε πάντως μετά την απόφαση υπ’αριθμ1363/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας για αντίστοιχο θέμα που αφορούσε τις υποψήφιες γυναίκες του Λιμενικού και αναμένεται το νέο όριο να ισχύσει φυσικά για τον επικείμενο διαγωνισμό πρόσληψης των 250 νέων Συνοριοφυλάκων για το νομό Έβρου. Να θυμίσουμε ότι το Evros-news.gr επεσήμανε με δημοσίευμα του πρόσφατα την καθυστέρηση που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος μια ημέρα μετά στη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο που έθεσε το ζήτημα, τον διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Καμιά αλλαγή στο όριο ηλικίας 28 χρόνων

Αντίθετα, δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο όριο ηλικίας των 28 χρόνων που ισχύει μέχρι τώρα, παρά το καθολικό αίτημα για αύξηση του στα 30 ή και τα 32 χρόνια, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα περισσότεροι νέοι και νέες του Έβρου και άλλων περιοχών, με σπουδές και πτυχία να υποβάλλουν αιτήσεις. Παραμένει λοιπόν-δυστυχώς-στα 28 χρόνια, αν και τόσο βουλευτές όσο και οι Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου είχαν ζητήσει να αλλάξει.

Αλλάζει το όριο ύψους και για Ειδικούς Φρουρούς

Η αλλαγή στο ύψος γυναικών και η μείωση από το 1.70 στο 1.63, ισχύει και για τις προσλήψεις των Ειδικών Φρουρών όταν προκηρυχθούν. Όπως επίσης αναφέρεται στο ίδιο ΦΕΚ:

Τροποποίηση της υπό στοιχεία 7002/12/1-κστ΄/ 22.07.2019 απόφασης του Υπουργού Προστασίας
του Πολίτη «Προσόντα, δικαιολογητικά και διαδικασία πρόσληψης Ειδικών Φρουρών» (Β΄ 3010).

Άρθρο 1
1. Η περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 της ιδίας ως άνω υπουργικής απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, οι άνδρες τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά
(1,70 μ.) και οι γυναίκες ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.)».
Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ

 ΦΕΚ ΑΛΛΑΓΗΣ ΥΨΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πηγή:  evros-news.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis