Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
12:19 | 24/09/2022

Προκαταβολές μερισμάτων έως και 12 μηνών θα πληρώνει στους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ως μια μορφή άτοκης διευκόλυνσης για να αντιμετωπίζουν άμεσες ανάγκες.

Για δε τους εν ενεργεία ασφαλισμένους του, το ΜΤΠΥ σχεδιάζει να επαναφέρει τα μικρά δάνεια ως 3.000 ή ως 5.000 ευρώ, με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά, ώστε να διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους για διάφορες έκτακτες ανάγκες τους (από νοσηλεία μέχρι σπουδές τέκνων ή και άλλες υποχρεώσεις).

Διαβάστε επίσης

Τα δύο εργαλεία αποτελούν μέτρα-ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους και επανέρχονται μετά από μια 12ετία, καθώς είχαν ανασταλεί λόγω των Μνημονίων και των περικοπών.

Από το 2013

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» και τα δύο μέτρα θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2023. Η μεν προκαταβολή μερίσματος θα αφορά στις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν από 1ης/1/2023, ενώ τα δάνεια θα αρχίσουν να εκταμιεύονται για αιτήσεις που θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2023.

Το όλο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί αν δεν προχωρούσε η ψηφιοποίηση των παροχών και η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του ΜΤΠΥ, που αποφασίστηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του, Επαμεινώνδα Ατσαβέ, και ήδη έχει φέρει αποτελέσματα με τη μείωση του χρόνου απονομής του μερίσματος στους 2 ή και στον ένα μήνα μετά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Τα… ψιλά γράμματα

Το σχέδιο για την προκαταβολή μερίσματος και τα δάνεια από το ΜΤΠΥ, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», περιλαμβάνει τα εξής:

1 Η επιλογή προκαταβολής μερίσματος θα είναι για 6 ως 12 μήνες και θα αφορά όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1ης/1/2023, εφόσον πληρούν τα κριτήρια λήψης μερίσματος από το ΜΤΠΥ, δηλαδή να συμπληρώνουν κατ’ ελάχιστο 20 έτη καταβολής εισφορών. Η προκαταβολή θα δίδεται σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, εφόσον ζητηθεί με αίτηση στο ΜΤΠΥ ή κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Το μέσο μηνιαίο μέρισμα ανέρχεται στα 110 ευρώ, που σημαίνει ότι η προκαταβολή 12 μερισμάτων θα ισοδυναμεί με 1.320 ευρώ κατά μέσο όρο. Σε επιμέρους όμως κατηγορίες το μέρισμα φτάνει ή και ξεπερνά τα 180 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι πιο πάνω και από μια επικουρική σύνταξη. Μερίσματα υψηλότερα του μέσου όρου των 110 ευρώ λαμβάνουν συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων, υπάλληλοι με επιδόματα θέσης και γενικά όσο έχουν πολλά έτη ασφάλισης (37-40). Για υπαλλήλους με 40ετή υπηρεσία κατηγορίας Π.Ε., καθώς και για όσους λαμβάνουν επίδομα θέσης (κατηγορίας Τ.Ε. και Π.Ε.), το μέρισμα ανέρχεται ως τα 180 ευρώ το μήνα, που σημαίνει ότι και η προκαταβολή 12 μερισμάτων μπορεί να φτάνει στα 2.160 ευρώ. Μετά το 12μηνο ή το 6μηνο της προκαταβολής, ο συνταξιούχος δεν θα παίρνει μέρισμα έως ότου συμπληρωθεί το αντίστοιχο διάστημα που έλαβε την προκαταβολή, δηλαδή δεν θα πληρώνεται για τους επόμενους 12 ή 6 μήνες. Στην απόφαση για τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου θα προβλεφθούν και δικλίδες ασφαλείας περί επιστροφής ή συμψηφισμού της προκαταβολής. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος της προκαταβολής αποβιώσει αφού έχει πάρει τα μερίσματα 12 μηνών, θα γίνεται συμψηφισμός με τα μερίσματα χηρείας.

2 Τα δάνεια από το ΜΤΠΥ εξετάζεται να αφορούν μόνον στους ασφαλισμένους (σ.σ.: ενδέχεται να ενταχθούν και παλαιοί συνταξιούχοι που δεν παίρνουν προκαταβολές μερίσματος). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά θα δίδονται ως βραχυπρόθεσμη χρηματική διευκόλυνση και θα είναι ως 5.000 ευρώ. Δεν θα είναι άτοκα αλλά έντοκα, με επιτόκιο γύρω στο 2,5%, πολύ χαμηλότερο από αυτά των τραπεζών. Η διάρκεια των δανείων θα εξαρτάται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ηλικία του ωφελούμενου προσώπου που θα λαμβάνει τη διευκόλυνση, με το αν υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα ως δυνητικοί κληρονόμοι, καθώς και με την εισοδηματική και εν γένει οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου. Τα κριτήρια θα είναι και κοινωνικά, ώστε να μη μένουν εκτός των χρηματοδοτικών διευκολύνσεων υπάλληλοι που χρειάζονται έκτακτη ενίσχυση για σπουδές τέκνων, γάμο, περίθαλψη ηλικιωμένου, αναπήρου κ.λπ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων και η έγκριση των δανείων θα γίνεται με έναν αυτόματο μηχανισμό που θα συνδέει τράπεζες, ΜΤΠΥ και ΑΑΔΕ και στην ουσία θα ελέγχεται αυτόματα η οικονομική κατάσταση των αιτούντων δανειακής διευκόλυνσης, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις χορηγήσεις. Για παράδειγμα, εξετάζεται το αίτημα για τη λήψη δανείου να υποβάλλεται από τους ασφαλισμένους στην τράπεζα με την οποία θα συνεργάζεται το ΜΤΠΥ και μέσω της αυτοματοποιημένης πληροφόρησης θα ειδοποιείται το Ταμείο ότι ο εν λόγω ασφαλισμένος του αιτείται τη λήψη δανείου. Το Ταμείο θα «βλέπει» την αίτηση και παράλληλα θα υπάρχει διασύνδεση μέσω της ΑΑΔΕ, ώστε η αίτηση να συνοδεύεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του ασφαλισμένου. Τα οικονομικά και άλλα στοιχεία θα αξιολογούνται αυτόματα με ένα μηχανισμό πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να προχωρούν η τελική έγκριση και η εκταμίευση του δανείου.

Η διοίκηση του Ταμείου ετοιμάζει και μια έκτακτη πληρωμή μερισμάτων σε όσους υποβάλουν αιτήσεις τον Σεπτέμβριο, οποίοι θα πληρωθούν τα μερίσματά τους σε ένα μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο, αντί να περιμένουν την τριμηνιαία πληρωμή στο τέλος του χρόνου. Η απόφαση αυτή στοχεύει στο να πάρουν άμεσα ζεστό χρήμα οι νέοι συνταξιούχοι, ώστε να έχουν νωρίτερα ένα επιπλέον εισόδημα για να καλύψουν κάποια από τα έξοδα εν όψει του χειμώνα.

Τo ΜΤΠΥ καταβάλλει μερίσματα σε 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου της ΕΛ.ΑΣ. (Αστυνομία Πόλεων) και του Πυροσβεστικού Σώματος με ένα συνολικό μηνιαίο ποσό στα 283 εκατ. ευρώ. Τα μερίσματα πληρώνονται ανά τρίμηνο, δηλαδή μέσα στο έτος γίνονται 4 καταβολές στους συνταξιούχους. Εισφορές στο Ταμείο πληρώνουν περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου, πλην των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να ενταχθούν στο ΜΤΠΥ κατ’ επιλογή και όχι υποχρεωτικά.

Ο μέσος χρόνος πληρωμής των μερισμάτων είναι δύο μήνες μετά την αίτηση συνταξιοδότησης. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, μαζί με την τακτική πληρωμή των μερισμάτων Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2022, θα πληρωθούν και τα μερίσματα σε 6.800 νέους συνταξιούχους που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στο ίδιο τρίμηνο.

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis