Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:38 | 07/04/2016

Νυχτερινή επιχείρηση «κατάληψης» της πλατείας Συντάγματος, χρησιμοποιώντας τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, αποπειράθηκε χθες ομάδα «αλληλέγγυων».

Περίπου 40 πρόσφυγες, συνοδευόμενοι από «αλληλέγγυους», εγκατέλειψαν την πύλη Ε3 στον Πειραιά και επιβιβάστηκαν σε τρένο των ΗΣΑΠ με προορισμό την πλατεία Συντάγματος. Στόχος των «αλληλέγγυων» ήταν να «στρατοπεδεύσουν» οι πρόσφυγες μπροστά από τη Βουλή, ως πράξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα και τις συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο μετρό Συντάγματος μετέβη μία διμοιρία ΥΜΕΤ που ενημέρωσε τους πρόσφυγες ότι δεν είναι δυνατή η κατασκήνωση στην πλατεία και πως θα έπρεπε να επιστρέψουν στον Πειραιά. Οι πρόσφυγες πείστηκαν και επέστρεψαν με το μετρό στον Πειραιά.

Λίγη ώρα αργότερα, διαφορετική ομάδα προσφύγων, περίπου 30 ατόμων, εντοπίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις να κινείται επί της Πανεπιστημίου. Και πάλι «αλληλέγγυοι» συνόδευαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τον Πειραιά κατόπιν προτροπών τους. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν στο «Εθνος» ότι οι πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί από αγνώστους, μέλη οργανώσεων αλληλέγγυων, πως τα σύνορα στην Ειδομένη είναι ανοιχτά και η μεταφορά τους εκεί θα ήταν εφικτή.

Με αυτές τις εμπρηστικές αναφορές άναψε η φλόγα στον Πειραιά και οι πρόσφυγες αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα. Κατά πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί ύποπτες κινήσεις συγκεκριμένων ΜΚΟ, καθώς έχουν προκύψει ενδείξεις ότι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων.

 

«Προ δύο ημερών συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας 21 και 23 ετών, με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων, καθώς εντοπίστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά να παροτρύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν το σημείο και να ταξιδέψουν προς την Ειδομένη γιατί τα σύνορα είναι ανοιχτά. Την ώρα που γίνεται προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον η μετακίνησή τους, έχουμε την κλιμάκωση τέτοιων ανησυχητικών φαινομένων από άτομα που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι και δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα», ανέφερε για το περιστατικό στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.

Η ίδια πηγή ενημέρωσης αναφέρει ότι τα άτομα αυτά που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στον Πειραιά, όπου το κλίμα είναι ήδη τεταμένο, και θέτουν σε κίνδυνο τους πρόσφυγες. Το νέο περιστατικό σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη ενός κειμένου που μοιραζόταν από ομάδα αλληλέγγυων. Οι συντάκτες του κειμένου καλούσαν τους πρόσφυγες να δώσουν τη μάχη τους ώστε να παραμείνουν στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, δημιουργώντας σύγχυση και οργή στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

 

Καθιστική διαμαρτυρία
Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν νωρίτερα στην πύλη Ε3 του λιμανιού του Πειραιά. Πρόσφυγες και μετανάστες, αντιδρώντας στην ενημέρωση που τους έκαναν οι γενικοί γραμματείς τριών συναρμόδιων υπουργείων για την ανάγκη αποχώρησής τους, προχώρησαν αρχικά σε καθιστική διαμαρτυρία, ενώ αργότερα υπήρξε ένταση που κορυφώθηκε όταν ένας Αφγανός σήκωσε το μόλις λίγων μηνών βρέφος του στον αέρα και απείλησε να το πετάξει προς τους άνδρες του Λιμενικού. Για το περιστατικό διατάχθηκε έρευνα από το Λιμενικό Σώμα...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στο σημείο να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας, καθώς στον Πειραιά δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής και υποβολής αιτήματος ασύλου. Ωστόσο, μέλη εθελοντικών οργανώσεων εξηγούν στο «Εθνος» ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα επιτευχθεί, λόγω και της πληροφόρησης που έχουν από τα κέντρα φιλοξενίας. «Θεωρούν ότι ο Πειραιάς είναι στο επίκεντρο και αρνούνται να φύγουν», προσθέτουν.

 

 

 
Προβοκάτσια σε βάρος των απελπισμένων

Διμοιρία των ΥΜΕΤ ακινητοποίησε ομάδα προσφύγων στην οδό Ιπποκράτους και τους μετέφερε με «κλούβες» πίσω στον Πειραιά

Οι προσπάθειες για να αδειάσει ο Πειραιάς θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Σε πρώτη φάση, στόχος είναι να υπάρξει μέριμνα για τη μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας ευπαθών ομάδων (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι).

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η ηρεμία και στη Λέσβο, όπου 3.097 άτομα παραμένουν στο hotspot της Μόριας -οι 3.083 έχουν καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου- και άλλοι 400 στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ. Στη Μόρια είναι καθημερινές οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και η αποχή από το φαγητό μερίδας προσφύγων και μεταναστών.

Εν τω μεταξύ βραχυκυκλωμένο παραμένει το σύστημα επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία και οι όποιες επαναπροωθήσεις μετατίθενται για αύριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επαναπροωθηθεί ένας αριθμός 200 μεταναστών από την Κω, τη Σάμο και τη Λέσβο, επίσημα ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να πει τον ακριβή αριθμό και τα νησιά από όπου θα αναχωρήσουν.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis