Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 06/03/2022

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα τυχόν αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αίτημα που έθεσε πολύ πιεστικά το Κίεβο αλλά το NATO και οι ΗΠΑ απέρριψαν.

«Ακούμε ότι χαρακτηρίζεται αναγκαίο να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Όμως είναι αδύνατο να γίνει αυτό από την ουκρανική επικράτεια, είναι δυνατό μόνο από το έδαφος γειτονικών χωρών», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Ξεκαθάρισε κατόπιν πως οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα εκλαμβανόταν από τη Μόσχα «ως συμμετοχή στην ένοπλη σύρραξη κάθε χώρας» το έδαφος της οποίας θα χρησιμοποιείτο για να «δημιουργηθεί απειλή για τους στρατιωτικούς μας».

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος αν οι αρχές στο Κίεβο δεν αλλάξουν πολιτική.

«Οι σημερινές (σ.σ. ουκρανικές) αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Και αν συμβεί αυτό, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη», διεμήνυσε ο ένοικος του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε με έκδηλη οργή την Παρασκευή την άρνηση του NATO να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία για να εξουδετερωθούν οι πολύ πιο ισχυρές δυνατότητες της Ρωσίας στους αιθέρες.

Οι δυτικές χώρες απέρριψαν το αίτημα, εξ ορισμού περίπλοκο ως προς την εφαρμογή, εξηγώντας πως θα ήγειρε κίνδυνο να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis