Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:59 | 01/01/2015

 

Το 2014, στη Μέση Ανατολή, υπήρξε σαφώς η χρονιά του «νέου χαλιφάτου», καθώς το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης, γνωστό ως ISIS, αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη μεταξύ των ποικίλων ισλαμιστικών οργανώσεων που μάχονταν στην Συρία, κατά του Άσαντ.

Μετά την κατάκτηση της μισής Συρίας και του μισού Ιράκ, το ISIS μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος και αυτοχρίστηκε «χαλιφάτο», με χαλίφη τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί.

Εκτεινόμενο από το Ραμάντι μέχρι τη Φαλούτζα, το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη, το περασμένο καλοκαίρι, αρπάζοντας και 500 εκ. δολάρια που υπήρχαν στην κεντρική τράπεζα της πόλης. Χάρη και στα χρήματα αυτά το ΙΚ κατέστη η πλουσιότερη ισλαμιστική, τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου, με δεύτερη τη Χαμάς.

Το ΙΚ συμμάχησε επίσης με ομόδοξες σουνιτικές και ομόφρονες ομάδες σε Αίγυπτο και Λιβύη, διαχέοντας τον ισλαμικό τρόμο. Αναμφίβολα το 2014 ήταν χρονιά επιτυχιών για τους τζιχαντιστές του ΙΚ, τις οποίες δεν κατόρθωσε να αναιρέσει η, υπό τις ΗΠΑ, συμμαχία, παρά μόνο στο κουρδικό μέτωπο και εκεί τώρα τελευταία.

Έτσι το ΙΚ, με την είσοδο του 2015, μόνο εξασθενημένο δεν είναι και κατά πάσα πιθανότητα θα φροντίσει να εδραιώσει τα εδαφικά κέρδη, εκμεταλλευόμενο τη μη ύπαρξη ευρύτερου, εναντίον του, κοινού μετώπου και την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, για όσο ακόμα την θα την έχει.

Αναλυτές αναμένουν, το ΙΚ να πιέσει ξανά τους Κούρδους στο Κομπάνι, παρά την εκεί πρόσφατη αποτυχία του, αφού έχει εξασφαλισμένη εκεί την τουρκική υποστήριξη. Αν κερδίσει το Κομπάνι, το ΙΚ θα στραφεί κατά του Χαλεπιού. Στο Ιράκ στόχος του ΙΚ, παρά τις πρόσφατες ήττες στο κουρδικό μέτωπο, ήταν και παραμένει η κατάκτηση της Βαγδάτης. Αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί τα δεδομένα σε όλη τη Μέση Ανατολή θα αλλάξουν άρδην.

Το Ιράκ και η Συρία θα αποτελέσουν και εντός του 2015 το βασικό πεδίο δράσης και επιδιώξεων των τζιχαντιστών, οι οποίο, ωστόσο, θα προσπαθήσουν να διασπείρουν την ισλαμική τζιχάντ και σε άλλες γειτονικές χώρες, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου περιλαμβανομένων.

Επίσης, έχοντας απλώσει τα πλοκάμια του σε όλο τον κόσμο, μέσω των φανατικών τζιχαντιστών σε Ευρώπη και Αμερική, το ΙΚ, μπορεί να επιτύχει πλήγματα στην καρδιά των αντιπάλων του, αν και μια τέτοια ενέργεια θα σηματοδοτούσε, ουσιαστικά, την αρχή του τέλους του, καθώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα απαντούσαν ιδιαίτερα σκληρά, στο οποίο τρομοκρατικό πλήγμα θα δέχονταν.

Πηγή: Antiwar
Απόδοση – επιμέλεια: On Alert

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis