Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 18/11/2019
Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στις χθεσινές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ήταν από τις πιο… αθόρυβες, αλλά και αποτελεσματικές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
 
Η παρουσία μεγάλου αριθμού αστυνομικών στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τους ταραξίες, καθώς πέρα από ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά με αντιεξουσιαστές, η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία και όλες οι λοιπές εκδηλώσεις, κύλησαν χωρίς μεγάλα προβλήματα.
 
ΕΛ.ΑΣ: Κλοιός γύρω από τα Εξάρχεια
 
Συνολικά 5.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ, της ΔΙΑΣ, της ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ), της ασφάλειας, ακόμη και της Αντιτρομοκρατικής επιστρατεύτηκαν για την επέτειο και είχαν δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω από τα Εξάρχεια προκειμένου να μην επιτρέψουν σε αναρχικούς να μετατρέψουν την περιοχή σε πεδίο μάχης, όπως και τους χώρους στο Πολυτεχνείο.
 
ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο περιφρουρούν
Από νωρίς τα ΜΑΤ περιφρουρούσαν τους χώρους στο Πολυτεχνείο
 
Μάλιστα είχε αποφασιστεί πως αν κριθεί απαραίτητο, θα γινόταν ακόμη και χρήση εκτόξευσης νερού. Από το πρωί η αστυνομία ήταν σε επιφυλακή και έκανε καταδρομικές επιθέσεις κατά των αντιεξουσιαστών, με στόχο να τους εμποδίσει να μετατρέψουν την πορεία σε πεδίο μάχης, ενώ από το προηγούμενο βράδυ είχαν παρθεί μέτρα, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν από την περιοχή οι κάδοι σκουπιδιών, τους οποίους χρησιμοποιούν για οδοφράγματα οι αντιεξουσιαστές.
 
Φυσικά, οι επιχειρήσεις στους χώρους της ΑΣΟΕΕ, τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν μεγάλης σημασίας, καθώς οι Αρχές κατάφεραν να κλείσουν τις γιάφκες που είχαν δημιουργήσει εντός του Πανεπιστημίου οι αντιεξουσιαστές, όπου είχαν μετατρέψει χώρους σε «εργοστάσιο» παραγωγής μολότοφ.
 
Κουκουλοφόρος συλλαμβάνεται από τα ΜΑΤ
Η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας έφερε 28 συλλήψεις χθες στα Εξάρχεια
 
Εχοντας δύο drones στη διάθεσή της και ένα ελικόπτερο, η ΕΛ.ΑΣ. έλεγχε κάθε σημείο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ισχυρός αριθμός αστυνομικών βρισκόταν έξω από πανεπιστήμια, πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, έτοιμοι να παρέμβουν αν χρειαστεί. Ακόμη και η Αντιτρομοκρατική ήταν σε επιφυλακή, καθώς υπήρχε ομάδα που προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες, καθώς περιφέρονταν στους δρόμους που πραγματοποιούνταν η πορεία.
 
[custom:google-ads]
 
Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια
 
Το απόγευμα έγιναν δύο πετυχημένες επιχειρήσεις στις οδούς Σπύρου Τρικούπη και Στουρνάρη. Αρχικά, στις 5:10 ομάδα με μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ., δύο περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ κινήθηκαν στα Εξάρχεια εμπόδισαν και τελικά προσήγαγαν ομάδα 7 κουκουλοφόρων που επιχείρησαν να μπουν σε πολυκατοικία στη Σ. Τρικούπη. Οι νεαροί προσπάθησαν να ανέβουν σε ταράτσα, ενώ πάνω τους είχαν σακίδια στα οποία θα μετέφεραν πέτρες, μολότοφ και σπασμένα μάρμαρα.
 
Μολότοφ, τσάντα και γάντια
Το «οπλοστάσιο» των κουκουλοφόρων σε ταράτσα πολυκατοικίας στην Σ. Τρικούπη
 
Το «οπλοστάσιο» μαζί με αντιασφυξιογόνες μάσκες, βρισκόταν στην ταράτσα της πολυκατοικίας που βρισκόντουσαν, αλλά η ΕΛ.ΑΣ πρόλαβε να παρέμβει και δεν τους άφησε να ανέβουν. Οι προσαγωγές τους μάλιστα, μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
 
Είσοδος κτιρίου στη Σ. Τρικούπη
Το κτίριο στην Τρικούπη όπου τα ΜΑΤ εμπόδισαν τους κουκουλοφόρους να ανέβουν στη ταράτσα με τα πολεμοφόδια
 
Λίγο μετά έγινε και δεύτερη επέμβαση, επί της οδού Στουρνάρη 4, όπου και πάλι κουκουλοφόροι προσπάθησαν να ανέβουν σε ταράτσα για να εφοδιαστούν με το «οπλοστάσιό» τους, αλλά κι εκεί τα ΜΑΤ τους σταμάτησαν έγκαιρα.
 
Η επιχείρηση συνολικά πήγε πολύ καλά για την ΕΛ.ΑΣ. που εδώ και μέρες είχε προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη χθεσινή ημέρα.
 
Μάλιστα, είχε αποφασίσει να κλείσουν από το μεσημέρι και τρεις σταθμοί του Μετρό (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής), αλλά η πορεία πραγματοποιήθηκε χωρίς παρατράγουδα και έτσι οι σταθμοί τέθηκαν γρήγορα σε κυκλοφορία.
 
Τα προβλήματα υπήρχαν μόνο γύρω από τα Εξάρχεια, αλλά όχι στους χώρους εντός του Πολυτεχνείου.
 
ΜΑΤ μπαίνουν σε κτίριο στα Εξάρχεια
Η στιγμή που τα ΜΑΤ παρεμβαίνουν στο κτίριο της οδού Στουρνάρη
 
Οι αριθμοί της επιχειρήσης της ΕΛ.ΑΣ- 28 συλλήψεις
 
Η Αστυνομία, στο τέλος των επιχειρήσεών της, ανακοίνωσε πως συνολικά στη περιοχή των Εξαρχείων, όπου και σημειώθηκαν τα μεμονωμένα επεισόδια, έγιναν 41 προσαγωγές, με 28 από αυτές να μετατρέπονται σε συλλήψεις. Από τα επεισόδια, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, καθώς και μία 20χρονη η οποία κατήγγειλε πως χτυπήθηκε από αστυνομικούς.
 
ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έξω από πολυκατοικία
Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν συνολικά 41 άτομα
 
Αναλυτικά οι συλλήψεις:
 
6 σε δώμα κτιρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, πέτρες και άλλα αντικείμενα,
2 στην οδό Στουρνάρη και 20 στην Πλατεία Εξαρχείων, μετά τη λήξη των πορειών, για επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.
 
Μεμονωμένα επεισόδια έγιναν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, όπου συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 14, δέκα και επτά συλλήψεις αντίστοιχα.
 
Κουκουλοφόροι σε δρόμο της Πάτρας
Επεισόδια μικρής έντασης σημειώθηκαν και στη Πάτρα
 
Πηγή φωτογραφιών: Intime
 
 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis