Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 06/11/2019

Σενάρια για επιθέσεις με βαλίτσες και δέματα-βόμβες, με παγιδευμένα οχήματα, μέχρι και με… drones, εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Στο έγγραφο των επιτελών της Αστυνομίας που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» καταγράφονται οι φόβοι τους για ένοπλες επιθέσεις και έκρυθμες καταστάσεις.

 

Μέτρα σε όλη την χώρα – Από την Ακρόπολη μέχρι τον Λευκό Πύργο

Ανάμεσα στα άλλα μάλιστα, ζητείται να γίνεται συνεχής έλεγχος στα υπηρεσιακά οχήματα και περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ προτείνεται να αφαιρεθούν από όλα τα αυτοκίνητα των αστυνομικών διακριτικά των ιδιοκτητών τους.

Υποδεικνύεται οι αστυνομικοί να μην κυκλοφορούν μόνοι τους σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου μπορεί να δεχθούν επίθεση, αλλά και να υπάρχουν παντού παρατηρητές της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, ζητούνται έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε εκατοντάδες στόχους, όπως κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, γραφεία κομμάτων, δικαστικά κτίρια, φυλακές της χώρας, μέχρι και στην… Ακρόπολη και στον Λευκό Πύργο!

Ακόμα διατάσσεται η φρούρηση μαρτύρων κατηγορίας σε υποθέσεις «αντάρτικου πόλης», σε μια υπόμνηση και της αιματηρής επίθεσης το 2009 από τη Σέχτα Επαναστατών στον αστυνομικό φρουρό μιας γυναίκας που ήταν βασική μάρτυρας στην υπόθεση του ΕΛΑ.

Και όλα αυτά όταν υπάρχει κινητοποίηση αντιεξουσιαστών μετά την εκκένωση κατάληψης στη συμβολή των οδών Μαυρομματαίων και Δεριγνύ, με αλλεπάλληλες επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις.

Οι έλεγχοι που εξετάζονται

Ανάμεσα στ’ άλλα λοιπόν στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 2 Νοεμβρίου ζητείται από τους αστυνομικούς:

  • Να αναφέρουν άμεσα αρμοδίως οποιοδήποτε άξιο μνείας περιστατικό υποπίπτει στην αντίληψή τους, ιδιαίτερα σχετικά με αγνώστους που προσεγγίζουν ή επιθυμούν να εισέλθουν σε αστυνομικά καταστήματα – εγκαταστάσεις ή λοιπούς φρουρούμενους – επιτηρούμενους στόχους, ενώ μεταφέρουν βαλίτσες, σακούλες ή κιβώτια, καθώς και οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό στοιχείο τυχόν περιέλθει σε γνώση τους.
  • Να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους σε υπόπτως κινούμενα πεζά ή εποχούμενα άτομα, περιμετρικά ή πλησίον των αστυνομικών εγκαταστάσεων και λοιπών ευπαθών στόχων, σε σταθμευμένα οχήματα, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα, πλησίον ανωτέρω στόχων, κτίρια, δέματα, βαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τηλεκατευθυνόμενα(!), που δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Εντυπωσιάζουν ακόμα οι συμβουλές και οι προτροπές προς τους ενστόλους εν όψει Πολυτεχνείου «να υπάρχει αποφυγή πανικού και διατήρηση της ψυχραιμίας, αποφυγή μετακινήσεων κατά μόνας σε περιοχές αγνώστου ή υψηλού επιπέδου κινδύνου, αποφυγή τοποθέτησης οποιουδήποτε αντικειμένου σε ΙΧΕ αυτοκίνητα που υποδηλώνουν αστυνομική ιδιότητα, σχολαστικός έλεγχος υπηρεσιακών και ιδιωτικών αυτοκινήτων πριν από την επιβίβαση για τον εντοπισμό ενδεχομένως υπόπτων αντικειμένων».

Τέλος ζητείται ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως οι ΟΠΚΕ, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την αποφυγή επιθέσεων στη διάρκεια των μετακινήσεών τους.

Δείτε το έγγραφο – «φωτιά»:

 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis