Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:38 | 29/05/2022

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Του Μπαλάσκα Χρήστου, Οργανωτικού Γραμματέα της Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Εικόνα
μπαλασκας
Διαβάστε επίσης

Εδώ και χρόνια παρατηρούμε την αλλοίωση του χαρακτήρα διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Η αλλαγή αυτή παρατηρήθηκε πρώτη φορά στην ΥΜΕΤ. Η υπηρεσία ιδρύθηκε για να εκτελεί μέτρα τάξης ώστε να απεμπλακούν οι συνάδελφοι απο μέτρα και να υπάρχει ειδική υπηρεσία για τον σκοπό αυτόν. Σήμερα εκτελεί ύπηρεσίες οι οποίες δεν θυμίζουν καθόλου τον σκοπό ίδρυσής της.

Το ίδιο και η Υ.Α.Τ. Είναι δυνατόν η διμοιρία να τοποθετείται ακίνητη σε φύλαξη στόχου; Αυτός είναι ο σκοπός ίδρυσής της;

Η ομάδα (Ζ). Η ομάδα δημιουργήθηκε για την γρήγορη μετάβαση στα σοβαρά συμβάντα και για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Σήμερα εκτελεί ως επι το πλείστον σκοπιά σε διάφορους στόχους.

ΟΠΚΕ. Μια υπηρεσία η οποία ιδρύθηκε για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος. Σήμερα μεγάλο μέρος της εκτελεί χρέη σκοπού σε διάφορους στόχους, συνοδείες κλπ.

Οχήματα ασφάλειας. Αποκλειστική δουλειά τους ήταν να συλλέγουν πληροφορίες και να κάνουν περιπολίες με συμβατικά οχήματα με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος. Σήμερα τα λιγοστά περιπολικά των Τ.Α. είναι η ακίνητα, η εκτελούν χρέη ανακριτικού.

Αστυνομικά τμήματα. Πριν απο αρκετά χρόνια είχαν αξ.υπηρεσίας, σκοπό καταστήματος, σκοπό κρατητηρίων, παρατηρητή και περιπολικό τμήματος και οι πολίτες έβρισκαν λύση στο πρόβλημά τους. Σήμερα υπάρχει μόνο ο αξιωματικός υπηρεσίας που τις περισσότερες φορές είναι νέος αστυφύλακας και ένας σκοπός με ότι αυτο συνεπάγεται.

Η Ε.Κ.Α.Μ. Ιδρύθηκε για ειδικές αποστολές υψηλής επικινδυνότητας. Σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη και για μεταγωγές κρατουμένων.

Πρέπει να πούμε ότι σιγά σιγά εδω και αρκετά χρόνια έχει εμφανιστεί αυτό το φαινόμενο και δεν είναι τωρινό. Είναι κι άλλες υπηρεσίες οι οποίες έχουν υποστεί αλλοίωση και έχουν ξεφύγει απο τον σκοπό της ίδρυσής τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ. και να κανει η μια υπηρεσία τη δουλειά της άλλης. Ίσως είναι τα σημάδια των καιρών που φταίνε. Μπορεί όμως και να ευθύνονται λανθασμένες κινήσεις αρμοδίων σε καίριες θέσεις της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας.

Νομίζω ότι τελικά έχει έρθει ένα είδος παρακμής στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. και πρέπει να το δούν αυτό οι αρμόδιοι. Ποτέ δεν είναι αργά να μπούν τα πράγματα στη θέση τους.

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis