Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 11/05/2022

Με την Τουρκία να επιμένει στην τακτική των προκλήσεων και το ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν άλλη επιλογή από τη συνεχή επαγρύπνηση.

Η εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είναι σαφής: Ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, συνεχής εκπαίδευση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε πρόκληση.

Στην Πολεμική Αεροπορία δεν σταματά ούτε… λεπτό η επιχειρησιακή δράση, με τους Τούρκους να έχουν επιστρέψει στο Αιγαίο επιμένοντας στις ανόητες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, παρά το γεγονός ότι είναι «κλειδωμένοι» στα όπλα της ελληνικής αεράμυνας από την πρώτη στιγμή που «σπάνε» το FIR Αθηνών. Παράλληλα, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η σπουδαία αεροπορική άσκηση Tiger Meet 22 στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, με τη συμμετοχή των κορυφαίων πιλότων σε παγκόσμιο επίπεδο από τις Μοίρες με την ονομασία «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ.

Στα σενάρια που έχει καταρτίσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ενταχθεί και το Πολεμικό μας Ναυτικό, προκειμένου να εκπαιδευτούν τα στελέχη και σε αυτά τα είδη πολέμου. Μονάδες επιφανείας του ελληνικού Στόλου που βρίσκονται τόσο στο Αιγαίο και το Ιόνιο, όσο και στο Μυρτώο και το Κρητικό πέλαγος, συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και μάλιστα με πολύ σημαντικό ρόλο στα σενάρια.

Παράλληλα, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού δίνουν το «παρών» και στις ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων, με τους κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ να διανύουν μήνα – «φωτιά» με δυναμική συμμετοχή σε διμερείς και πολυεθνικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται και σε αυτές τις ασκήσεις, δίνοντας την ευκαιρία στον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύρχο Στυλιανό Πετράκη να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για τη συνεργασία του Στόλου με αυτούς που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, σε περίπτωση «ανάφλεξης».

Στο Πολεμικό Ναυτικό ωστόσο, προετοιμάζονται για τις δικές τους ασκήσεις, με την κορυφαία δραστηριότητα, την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» να είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου και να βγάζει εκτός ναυστάθμων το σύνολο σχεδόν των μονάδων επιφανείας και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, με την εκπαίδευση να περιλαμβάνει σενάρια για κάθε είδος ναυτικού πολέμου.

Παρά τη δυναμική συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το Πολεμικό Ναυτικό δεν αμελεί και τη βασική του αποστολή. Πλοία και υποβρύχια του ελληνικού Στόλου έχουν αναπτυχθεί απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως πάνω από 20 μονάδες του Στόλου βρίσκονται μόνιμα εκτός ναυστάθμων, με ορισμένα στελέχη μάλιστα να βρίσκονται εν πλω για μήνες.

Η επίδειξη σημαίας δεν είναι μόνο στον λεγόμενο «ζωτικό χώρο» του Πολεμικού μας Ναυτικού, το Αιγαίο. Σε όλη τη Μεσόγειο, πλοία μας συμμετέχουν σε συμμαχικές επιχειρήσεις και αποστολές, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της Ελλάδας ως πανίσχυρης ναυτικής δύναμης.

Βασίλης Σκουλαράκος

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis