Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:30 | 20/08/2021

 

Αντιμέτωποι με μια σειρά διοικητικών προστίμων και κυρώσεων είναι οι ασυνείδητοι οδηγοί που πετούν αναμμένο τσιγάρο από αυτοκίνητο, μια ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση πυρκαγιάς.

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από την είδηση προστίμου που επέβαλλε η Πυροσβεστική στη Χαλκιδική. Όπως ανακοινώθηκε, ο εν λόγω άνδρας οδηγούσε στην περιοχή της Κρυοπηγής, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και πέταξε ένα αναμμένο τσιγάρο από το αυτοκίνητό του. Πυροσβέστες που έκαναν περιπολία στο σημείο αντιλήφθηκαν την ενέργειά του και τού «έριξαν» πρόστιμο ύψους 400 ευρώ.

Είναι όμως μόνο η Πυροσβεστική αρμόδια για την επιβολή προστίμου στην περίπτωση απόρριψης τσιγάρου από το αυτοκίνητο; Και ποια άλλα πρόστιμα και κυρώσεις προβλέπονται για το συγκεκριμένο αδίκημα;

Ρίψη τσιγάρου από αυτοκίνητο: Τι προβλέπει ο νόμος

Η πλέον αρμόδια για αυτούς τους ελέγχους είναι η Τροχαία, αν και η συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλη αστυνομική υπηρεσία (Άμεση Δράση κ.ό.κ.). Σαφής αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από αυτοκίνητο γίνεται στον νόμο 4530 του 2018, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».

Στην παράγραφο ε) του άρθρου 29 επισημαίνεται ότι:

«οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες»

Τα κλιμακούμενα πρόστιμα της Πυροσβεστικής

Σε ό,τι αφορά την Πυροσβεστική, το πλαίσιο για το αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από αυτοκίνητο καλύπτεται από την 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας» (ΦΕΚ 2233/Β/11-6-2020).

Το πρώτο αδίκημα στον πίνακα παραβάσεων (με κωδικό 4-1) είναι το «άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα κατά παράβαση της υπ’ αρ. 4/2012 της Πυροσβεστικής Διάταξης).

Η Βάση Προστίμου γι’ αυτό το αδίκημα είναι τα 150 ευρώ. Παρά ταύτα, η Πυροσβεστική Διάταξη προβλέπει πρόστιμα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο άρθρο 4 εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το πρόστιμο. Ο μαθηματικός τύπος είναι ο εξής:

Π = (ΒΠ1 + ΒΠ2 + …+ ΒΠν) * ΣΒ

Αυτό σημαίνει ότι προστίθενται οι Βάσεις Προστίμου -δηλαδή το ελάχιστο επιβαλλόμενο ποσό- και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται με τον Συντελεστή Βαρύτητας προστίμου ανά κατηγορία κινδύνου.

Οι συντελεστές είναι οι εξής:

Τα κατώτερα και ανώτερα όρια διοικητικών προστίμων των παραβατών, ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 167 του ν. 4662/2020 (Α'27). Σε αυτή την παράγραφο τονίζεται ότι το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι τα διακόσια ευρώ (200€) και μέγιστο, ακόμη και σε περίπτωση συρροής παραβάσεων, τα πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€).

Σε περίπτωση τέλεσης της ίδιας παράβασης -δηλαδή υποτροπής, εντός ενός έτους από την αρχική, το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται.

Πότε απαγορεύεται το κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο επιτρέπεται από τον νόμο, με μια πολύ βασική προϋπόθεση: να μην επιβαίνει στο όχημα παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών. Παράβαση του συγκεκριμένου κανονισμού οδηγεί σε πολύ τσουχτερά πρόστιμα. Με τον αντικαπνιστικό νόμο (4633/2019) καταργήθηκαν οι εξαιρέσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ «επιστρατεύτηκε» και η Αστυνομία στις Αρχές που είναι επιφορτισμένες για την τήρηση του νόμου.

Στο άρθρο 3 του αντικαπνιστικού νόμου επισημαίνεται ότι «απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών». Με την ίδια διάταξη, «για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης».

Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα. Για τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και τη διάθεση των εσόδων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας.

Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis