Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:13 | 13/11/2021

Η διαφορά μεταξύ της MI6 και της CIA δεν είναι μόνο ότι η μία υπηρεσία πληροφοριών έχει έδρα στη Βρετανία και η άλλη στις Ηνωμένες Πολιτείες (ή ότι η μία έχει τον Τζέιμς Μποντ και η άλλη τον Τζακ Ράιαν).

Η βρετανική MI6 και η αμερικανική CIA έχουν διαφορετική προέλευση, διακριτικούς σκοπούς -και, κυρίως, δραματικά ανόμοια εμβέλεια. Η MI6 πιστεύεται ότι έχει λιγότερους από 3.000 υπαλλήλους, ενώ η CIA, περισσότερους από 20.000, αναφέρει το grunge.com. Σε δολάρια ΗΠΑ, η MI6 έχει προϋπολογισμό 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο προϋπολογισμός της CIA υπερβαίνει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

https://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2021/11/CIA-MI6-3.jpg

Αν και η MI6 βοήθησε στην εκπαίδευση του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, της υπηρεσίας της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εξελίχθηκε μετέπειτα στη CIA, και παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες δυνάμεις που δημιούργησαν μια υπηρεσία πληροφοριών για πολιτικούς σκοπούς, η CIA σήμερα είναι μια από τις πιο κυρίαρχες (και αμφιλεγόμενες) υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο.

MI6 – Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα

 

MI6

 

Σύμφωνα με το grunge.com, τα αρχικά MI6 σημαίνουν Military Intelligence, Section 6, γνωστά επισήμως και ως Secret Intelligence Service ή SIS. Η υπηρεσία βρίσκει τις ρίζες της πίσω στην πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Sir Francis Walsingham, ίδρυσε μια θρυλικά αποτελεσματική μυστική υπηρεσία -η δουλειά του στις πληροφορίες οδήγησε περίφημα στην εκτέλεση της Mary, της Βασίλισσας της Σκωτίας.

Η MI6 ιδρύθηκε ως μια σύγχρονη υπηρεσία το 1912 για τη συλλογή στρατηγικών πληροφοριών στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την MI5 -η οποία είναι ανάλογη με το αμερικανικό FBI- και την GCHQ, η οποία παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες όπως η αμερικανική NSA.

Το πρακτορείο αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών -τον επικεφαλής διπλωμάτη του Ηνωμένου Βασιλείου- ενώ η CIA αναφέρεται στον διευθυντή των εθνικών πληροφοριών, μια θέση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου που είναι ξεχωριστή από την αντίστοιχη θέση του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ.

CIA MI6

CIA – Αντικομμουνισμός και προμοντέρνα τέχνη

Η CIA, γνωστή και ως Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναπτύχθηκε από το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών και ιδρύθηκε επίσημα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1947. Εάν η MI6 κατανοηθεί καλύτερα ως απάντηση στους Μεγάλους Πολέμους, η CIA θεωρείται δημιούργημα του Ψυχρού Πολέμου. Την εποχή της δημιουργίας της, η CIA θεωρούνταν κυρίως ως αντίπαλος της KGB, της υπηρεσίας πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης, αν και σε αντίθεση με αυτήν την υπηρεσία, η CIA είχε επίσημα απαγορευθεί να λειτουργεί στο έδαφος της χώρας της.

CIA ΗΠΑ στρατός

Πολλές από τις δραστηριότητές της τον 20ο αιώνα επικεντρώθηκαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κομμουνισμού -χρηματοδότησε ακόμη και την τέχνη, τη λογοτεχνία και τη μουσική που ήλπιζε ότι θα προωθούσε τον αμερικανικό πολιτισμό και τον καπιταλισμό, αναφέρει το grunge.com.

Σήμερα, τόσο η CIA όσο και η MI6 φαίνεται να συνεργάζονται σε μεγάλο βαθμό, με πιο γνωστή επιτυχία τους το γεγονός ότι οι πληροφορίες και από τις δύο υπηρεσίες οδήγησαν στους περίφημους αβάσιμους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν φιλοξενούσε όπλα μαζικής καταστροφής.

Πηγή:  newsbeast.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis