Δημοσίευση κειμένου του Αντιστράτηγου της ΕΛ. ΑΣ. ε.α. Νικόλαου Μπλάνη* που αναρτήθηκε στη σελίδα του Policenet.gr στο fb
1. Οι διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 1 εδάφ. β΄ του ν.1481/1984, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν.1590/1986, παρέχουν εξουσιοδότηση, ώστε με Π.Δ. να ρυθμίζονται θέματα που αφορούν: "Τις προϋποθέσεις χορήγησης και ανάκλησης αστυνομικής άδειας για σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, εταιρειών και γραφείων παροχής πληροφοριών (ντετέκτιβ) ή υπηρεσιών αστυνομικής φύσης καθώς και τα προσόντα και τις υποχρεώσεις του προσωπικού της ".
Με αφορμή όμως σχέδιο Π.Δ/τος που αφορούσε τη λειτουργία Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας το Σ.τ.Ε. (Π.Ε. 434/1996) έκρινε την ως άνω εξουσιοδότηση ως αόριστη και επομένως μη σύννομη, αφού το αντικείμενο της ρύθμισης αφορά τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών και πρέπει να παρέχεται ειδική εξουσιοδότηση νόμου που να θέτει ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων.
Μάλιστα κατά την άποψη μέλους του Συμβουλίου λόγω των λίαν σοβαρών επεμβάσεων απαιτείται η θέσπιση τυπικού νόμου.
2. ΄Ετσι με τις διατάξεις του ν.2518/1997 ρυθμίσθηκαν θέματα που αφορούν μόνο την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας.
Για την ίδρυση και λειτουργία των Ιδιωτικών Γραφείων Ερευνών που λειτουργούσαν με βάση τις διατάξεις του Αστικού και Εμπορικού Νόμου στα πλαίσια της παροχής υπηρεσιών, θεσπίστηκαν αργότερα οι διατάξεις του ν.3206/2003, οι οποίες επιλύουν το ζήτημα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν, σε τρίτα πρόσωπα, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΝΟΜΙΜΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών περιορίζονται, αποκλειστικώς, στα ακόλουθα αντικείμενα :
α. Αναζήτηση προσώπων που εξαφανίσθηκαν.
β. Αναζήτηση αντικειμένων ή ζώων που απολέστηκαν ή εκλάπησαν.
γ. Προστασία δικαιωμάτων ή έννομων συμφερόντων αστικής ή εμπορικής φύσεως και
δ. Συμβολή στην αποκάλυψη εγκλημάτων έως ότου επιληφθεί η αρμόδια διωκτική αρχή.
3. Οι νέες διατάξεις απαγορεύουν τη χρήση των όρων «ιδιωτικός αστυνομικός» ή «ντετέκτιβ» και επιβάλλουν τον όρο «ιδιωτικός ερευνητής».

* Νικόλαος Μπλάνης Αντιστράτηγος της ΕΛ. ΑΣ. ε.α.
Επίτιμος προϊστάμενος του Κλάδου Οργλανωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ. και Πτυχιούχος Νομικής Σχολής