Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:10 | 13/05/2015

Άρθρο του Γιάννη Νικήτα

Στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρχε η σχετική πρόβλεψη για συγκρότηση Ομάδων Ειδικών Δράσεων στις κατά τόπους αστυνομικές περιφέρειες με σκοπό την εκτέλεση αποστολών παρόμοιων της ΕΚΑΜ και συμπληρωματικές των ΟΠΚΕ της Ασφάλειας των Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Σημειώνεται, ότι οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.), οι οποίες στελεχώνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και έχουν ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας, καθώς και την αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων δημόσιας τάξης στις περιοχές που δεν λειτουργούν ή σε περιπτώσεις που δεν δύνανται να ανταποκριθούν άμεσα οι αρμόδιες αυτοτελείς Υπηρεσίες Ειδικών Αποστολών.

Με άλλα λόγια, δημιουργούνται παρόμοιες ομάδες με την επιχειρησιακή φιλοσοφία των Ο.Π.Κ.Ε στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια στις Αστυνομικές Περιφέρειες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μετά το ανθρωποκηνυγητό των Αλβανών δραπετών που δραπέτευσαν τον περασμένο Μάρτιο από τις φυλακές Τρικάλων χρειάζονται ειδικές δυνάμεις καταλλήλως εκπαιδευμένες για την σύλληψη κακοποιών που δρουν στο ύπαιθρο και συγκεκριμένα στην επαρχία και πέριξ ορεινών όγκων.

Ειδική μνεία στις Ο.Ε.Δ γίνεται ως προς τον οπλισμό τους αφού αυτός θα αποτελείται από βαρύ οπλισμό πολεμικών διαμετρημάτων.

Να σημειωθεί πως οι Ο.Π.Κ.Ε συνεχίζουν να διατηρούνται κανονικά στις Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης.

 

Η εκπαίδευση των Ομάδων Ειδικών Δράσεων θα είναι στρατιωτικοποιημένη ενώ δεν αποκλείεται μέρος της εκπαίδευσης εκτός από τις αστυνομικές εγκαταστάσεις να λάβει χώρα και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου.

Πολλά από τα αντικείμενα στα οποία θα κληθούν να εκπαιδευθούν οι αστυνομικοί θα είναι από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών.

Η ΕΛ.ΑΣ πλέον έχει αντιληφθεί την σημασία που κρύβουν οι ασύμμετρες απειλές από τα Βόρεια σύνορα αλλά και οι κάθε λογής ποινικοί που δραστηριοποιούνται στην επαρχία.

Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή θα είναι στρατιωτικών πρότυπων παρόμοια με αυτή των σύγχρονων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθούν οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων διότι:

 

Η ΕΚΑΜ σφήζει από πάρεργο.

Δηλαδή, φύλαξη στόχων και μεταγωγές. Απορούμε αφού έγινε η Ειδική Ομάδα Μεταγωγών γιατί συνεχίζει η ΕΚΑΜ να κάνει μεταγωγές...

Η ΕΚΑΜ δεν επαρκεί αριθμητικά αφού έχει πάρεργο. Το βαρύ έγκλημα καλπάζει και μεταφέρεται στην επαρχία.

 

Για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Γιατί δεν απαιτούνται χρήματα αφού η υποδομή υπάρχει ή μπορεί να βρεθεί από δωρεές και χοηρηγίες ιδιωτών.

 

Διότι στην επαρχία οι ΟΠΚΕ κάνουν όλες τις δουλειές.

Από μέτρα τροχαίας μέχρι μέτρα τάξης στα γήπεδα ή μεταγωγές.

 

Γιατί το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού των επαρχιακών αστυνομικών διευθύνσεων είναι ανεκπαίδευτο να ανταπεξέλθει σε βαριά περιστατικά.

 

Για τους παραπάνω λόγους που χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης πρέπει να γίνουν οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.) στα πρότυπα της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της Ελληνικής Αστυνομίας (κλιμάκιο τύπου ΕΚΑΜ) που εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης και έγινε μετά τα Ζωνιανά το 2007.

Το συμπέρασμα είναι πως για την σύσταση των Ομάδων Ειδικών Δράσεων την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα ο αρχηγός.

Γιατί λοιπόν καθυστερείτε κύριε Αρχηγέ;

Μυαλό δεν βάλατε από το κηνύγι των Αλβανών κακοποιών 7 μήνες;

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis