Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 07/02/2021

Τον τελευταίο καιρό η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και το σήριαλ της απόκτησης των νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό μονοπωλούν τις ειδήσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εκτός όμως από αυτά τα δύο πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, τρέχουν και άλλα υψηλής σημασίας για τις επιχειρησιακές ικανότητες των ΕΔ. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα νέου Εθνικού Τυφεκίου. Ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς ψάχνει το επόμενο τυφέκιο που θα αντικαταστήσει το θρυλικό G3 που υπηρετεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και από τα Σώματα Ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 80.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και τα υποψήφια τυφέκια έχουν ήδη περάσει από τις απαραίτητες δοκιμές από τα αρμόδια στελέχη, που έχουν συντάξει τις σχετικές αναφορές με τα αποτελέσματα τους, και το μόνο που απομένει είναι η επιλογή. Το πρόγραμμα παρακολουθεί και συντονίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Στεφανή την περασμένη εβδομάδα αναμένεται η τελική απόφαση να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα σκοπεύει να προμηθευτεί περίπου 200 χιλιάδες νέα τυφέκια που θα αντικαταστήσουν σταδιακά αντίστοιχο αριθμό τυφεκίων G3 που έχουν οι ΕΔ και τα Σώματα Ασφαλείας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός G3 που είναι σε άριστη κατάσταση και σχεδόν αχρησιμοποίητα, και υπάρχουν σκέψεις για αναβάθμιση τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση που έχει θέσει η Ελλάδα στις υποψήφιες εταιρείες για το νέο Εθνικό Τυφέκιο, είναι αρχικά η παραγωγή του να γίνει εγχώρια και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο. Με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί η τοπική οικονομία και θα «αναστηθεί» μια κρατική αμυντική εταιρεία που τα τελευταία χρόνια φυτοζωεί.

«Για πάνω από 40 χρόνια, το προϊόν του εργοστασίου συντροφεύει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αφού το G3 ολοκλήρωσε πλέον την παρουσία του, σχεδιάζουμε το επόμενο εθνικό όπλο, αξιοποιώντας τα μηχανήματα και το έμπειρο προσωπικό της ΕΒΟ. Σήμερα παρακολουθήσαμε μια πολύ αξιόλογη παρουσίαση, είδαμε τους χώρους και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δούμε και πρακτικά την επόμενη μέρα». δήλωσε στις 28/1 ο κ. Στεφανής κατά την διάρκεια επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ.

Επίσης η Ελλάδα θέλει η συμφωνία που θα συναφθεί να είναι μεταξύ κυβερνήσεων (G to G ) και να έχει το δικαίωμα εξαγωγής του όπλου σε άλλες χώρες.

Ποίες είναι οι υποψηφιότητες

Για αρκετό καιρό το προηγούμενο διάστημα οι διάφοροι ψίθυροι στους διαδρόμους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διέδιδαν ότι το συμβόλαιο για το Εθνικό Τυφέκιο θα κερδίσει το Ισραήλ με το τυφέκιο Tavor και ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση του αποτελέσματος. Παρόλα αυτά ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, και σύμφωνα με πληροφορίες το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες:

Βέλγιο

FN HERSTAL με το τυφέκιο 7,62mmFN SCAR HSTD και το τυφέκιο 5.56mm FN SCAR LSTD

Γερμανία

HECKLER & KOCH με το τυφέκιο 7.62mm ΗΚ 417 και τα  τυφέκια 5.56HK416 και HK433.

Πιστόλια 9mm SFP9 και 9mm P3OLV3.

HΠΑ

SIG SAUER με το  τυφέκιο 7.62mm716G2 και το τυφέκιο 5.56mm 516G2 PATROL.

Πιστόλια 9mm M17 και 9mm M18.

Ιταλία

BERETTA με τo τυφέκιo 7,62mmARX 200 και το τυφέκιο 5.56mmARX 160.

Πιστόλι 9mm APX.

Ισραήλ

IWI με το τυφέκιο 7,62mm TAVOR 7 και το τυφέκιο 5.56mm TAVOR X-95. Πιστόλι 9mm MASADA και πιστόλι 9mm JERICHO.

EMTAN με το τυφέκιο 5.56mmMZ-4P και το πιστόλι 9mm RAMON.

Τσεχία

CZ με το τυφέκιο 7.62mm BREN2 και το τυφέκιο 5.56 BREN2. Πιστόλι 9mm CZ P-09 και πιστόλι 9mm CZP-10F.

Πηγή:  thepressroom.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis