Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:13 | 14/09/2021
Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας
 
" Απουσιάζει" από τα Αστυνομικά Τμήματα ο Αξιωματικός Υπηρεσίας. Όταν λέω ότι απουσιάζει εννοώ ότι απουσιάζει ο ρόλος του, απουσιάζει η σημασία του, απουσιάζει η αληθινή αξία του.
 
Σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Ελλάδας απουσιάζει ο έμπειρος Ανακριτικός που επιθυμεί να εκτελέσει αυτά τα πολύ σημαντικά καθήκοντα.
 
Παλιά ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ήταν τα πάντα για το Αστυνομικό Τμήμα. Με την Στολή του την Μπαλτρές( κι όχι την επιχειρησιακή της Διμοιρίας) πήγαινε μισή ώρα νωρίτερα για ανάληψη Υπηρεσίας και για να αλλάξει τον συνάδελφο του σωστά και έγκαιρα.
 
Ενημερωνόταν πλήρως για το τι συνέβη στην προηγούμενη βάρδια. Έλεγχε τα σήματα, τις Διαταγές, το Βιβλίο Υπηρεσίας, το Βιβλίο Συμβάντων και Αδικημάτων, το περιπολικό της βάρδιας του, τον σκοπό του Αστυνομικού Καταστήματος. Ηταν πανέτοιμος για να ενημερώσει την Διοικητή του με πληρότητα και να αντιμετωπίσει ότι συμβεί στην βάρδια του. Όλα όσα αναφέρει το Καθηκοντολόγιο κι ακόμη περισσότερα.
 
Τώρα τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει Αξιωματικός Υπηρεσίας και κάνει αυτός που δεν κατάφερε να πάει στην Ομάδα ΔΙΑΣ ή στην Άμεση Δράση ή στην ΟΠΚΕ ή στην Ασφάλεια ή στην Τροχαία ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να πάει για να μην εργαστεί ως Αξιωματικός Υπηρεσίας Αστυνομικού Τμήματος.
 
Το γνωρίζω αυτό με την πολύχρονη εμπειρία μου ως Διοικητής και είναι πολύ στενόχωρο ζήτημα.
 
Γίνεται περισσότερο στενόχωρο επειδή γνωρίζω και την αξία των Αξιωματικών Υπηρεσίας της εποχής μου μιας και οι καλύτεροι εκείνη την εποχή επιλέγαμε να εργαστούμε ως Αξιωματικοί Υπηρεσίας διότι αγαπούσαμε την Ευθύνη του ρόλου του Αξιωματικού Υπηρεσίας.
 
Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο ζήτημα.
 
Πρέπει οι καλύτεροι Αστυνομικοί να κάνουν Αξιωματικοί Υπηρεσίας και όχι όσοι δεν κατάφεραν να υπηρετούν σε άλλες Υπηρεσίας και με διαφορετικά καθήκοντα.
 
Ολοι όσοι έχουν κάνει Αξιωματικοί Υπηρεσίας σε προηγούμενες δεκαετίας κι όσοι Ανώτεροι και Ανώτατοι Αξιωματικοί είχαν την τύχη και την ευλογία να συνεργαστούν με Αξιωματικούς Υπηρεσίας ικανούς που αγάπησαν τον ρόλο τους και την θέση τους καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέω και τι πρέπει να γίνει.
Τα παραπάνω για μένα είναι νοσταλγία για την σύγχρονη Αστυνομία όμως που θέλει να είναι ειλικρινά δίπλα στην κοινωνία είναι ανάγκη.
 
Θέμης Καλαμάτας
Αντιπρόσωπος ΠΟΑΞΙΑ Νοτίου Αιγαίου
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis