Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:58 | 04/01/2022

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία τροπολογίας με την οποία θα παύονται οι μειώσεις και κρατήσεις στα μερίσματα αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μαξίμου Χαρακόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο «η πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την παύση των μειώσεων και κρατήσεων στα μερίσματα και την οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν τα Μετοχικά Ταμεία και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι στους μερισματούχους τους, βάσει αποφάσεων που είχαν παρθεί την περίοδο των μνημονίων είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

Όπως αναφέρει, «είναι θετικό ότι στο ΥΠΕΘΑ τείνουν ευήκοον ους στα δίκαια αιτήματα όσων υπηρέτησαν ευόρκως την πατρίδα. Είμαι βέβαιος ότι σταδιακώς με την ολοένα και ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα πληθύνουν και τα μέτρα που θα ενισχύσουν το εισόδημα των εν ενεργεία στελεχών που με αυταπάρνηση υπερασπίζονται την πατρίδα σε εποχές σοβαρών προκλήσεων».

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «με τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Α'222) θεσπίστηκαν, από την 1η Ιανουαρίου 2013, κλιμακωτές μειώσεις και κρατήσεις στα ποσά των μηναίων συντάξεων ή στο άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων άνω των χιλίων ευρώ. Τα ποσά των υπόψη μειώσεων και κρατήσεων υπολογίζονται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου συγκεντρώνει, ελέγχει και διασταυρώνει τα στοιχεία συντάξεων των δικαιούχων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στους οποίους περιλαμβάνονται τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι (Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ., Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν., Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Α.). Στη συνέχεια τα εν λόγω ποσά επιμερίζονται και αποδίδονται στα εν λόγω Ταμεία ως έσοδο.

Οι υφιστάμενες διαφορές προκύπτουν, αφενός διότι οι εν λόγω κρατήσεις είναι κλιμακωτές και επιβάλλονται στα ποσά των μηναίων συντάξεων ή στο άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων άνω των χιλίων ευρώ και αφετέρου διότι επιβάλλονται κυρίως στους μερισματούχους που συνταξιοδοτήθηκαν προ της εφαρμογής των διατάξεων του ν.4387/2016 (Α ́85), δηλαδή προ της 15ης Μαΐου 2016.

Τέλος σας γνωρίζω ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας της παρούσας πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με γνώμονα την εξομάλυνση των υπόψη διαφορών και την ισότιμη αντιμετώπιση του συνόλου των μερισματούχων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομικής επεξεργασίας σχέδιο τροπολογίας, με το οποίο προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την παύση των εν λόγω μειώσεων και κρατήσεων στα μερίσματα και την οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν τα Μετοχικά Ταμεία και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι στους μερισματούχους τους».

Πηγή: cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis