Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
15:20 | 15/11/2014

Εφοδο στην εταιρεία κατασκευής των ελληνικών τανκς Krauss Maffei Wegmann  (KMW)έκαναν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ανταποκρινόμενες και σε αίτημα δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας Διαφθοράς της Αθήνας.

Οπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένους νομικούς κύκλους στο Μόναχο, η έρευνα αφορά και τα δύο μεγάλα συμβόλαια της εταιρείας με το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, εκείνο των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH-2000 αλλά και αυτό των αρμάτων Leopard-2. Το ύψος των δύο συμβολαίων προσέγγισε το 1,9 δισ. ευρώ καθιστώντας τη γερμανική εταιρεία έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η έρευνα των γερμανικών αρχών κατέστη αναγκαία μετά την ανάλυση των χρηματορροών για τα δύο συμβόλαια, στην οποία προέβη ελεγκτική εταιρεία για λογαριασμό της KΜW τον Μάρτιο του 2014.

Ο έλεγχος αφορούσε και τα «πακέτα» αντισταθμιστικών οφελημάτων, καθώς και πληρωμές που έγιναν σε δύο πρώην βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που φέρονται να έχουν λάβει μόνο για το συμβόλαιο των αυτοκινούμενων πυροβόλων 5,65 εκατομμύρια ευρώ στο όνομα της εταιρείας συμβούλων «Γραφείο για Συμβουλευτικές Υπηρεσίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η εισαγγελία στο Μόναχο θεωρεί ότι η μεσολάβηση της εταιρείας συμβούλων σε αυτά τα συμβόλαια αντιστοιχεί σε τιμολόγηση εικονικών υπηρεσιών.

«Θεωρούν ότι τα χρήματα δόθηκαν σε κάποιον από εκείνους που αποφάσιζαν», είπε στην «Κ» νομικός με γνώση των ενεργειών της εισαγγελίας. Πάντως η εισαγγελία δεν μπορεί να κινηθεί εναντίον των Ν. Λουκ και Χ. Στάινερ, που εκπροσωπούν την εταιρεία συμβούλων, επειδή τα αδικήματά τους, πλην εκείνου της φοροδιαφυγής, έχουν παραγραφεί.

Επαναξιολόγηση

Οι έρευνες των γερμανικών αρχών ωστόσο για τη σύμβαση των τανκς Leo-2 οδήγησαν στην επαναξιολόγηση της υπόθεσης που είχε κλείσει το 2005 και στο άνοιγμά της εκ νέου, με νέα σειρά υπόπτων και για τα δύο συμβόλαια.

«Υποστηρίζουν ότι έχουν προκύψει από την Ελλάδα διαδικασίες, φυσικά και νομικά πρόσωπα που ήταν άγνωστα στην προηγούμενη έρευνα στο Μόναχο», επιβεβαίωσε στην «Κ» συνήγορος πρώην στελέχους της KMW που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. «Κατά τη γνώμη μου -συνέχισε- υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά αυτές απέχουν από το να μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Το αίτημα συνδρομής της ελληνικής εισαγγελικής αρχής αφορούσε τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και διατυπώθηκε με βάση τις απολογίες του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα για τις δύο συμβάσεις πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η κατάθεση του κ. Κάντα είχε σταλεί αμέσως στη Γερμανία και αρχικά η γερμανική εταιρεία είχε δηλώσει ότι θα συνέβαλε στις προσπάθειες της εισαγγελίας του Μονάχου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ όμως, φαίνεται ότι η γερμανική εισαγγελία απέκτησε και άλλη εσωτερική πληροφόρηση από την εταιρεία, με την οποία πείσθηκε ότι η προσφορά για «συνεργασία» δεν ήταν ειλικρινής.

Πηγή: kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis