Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:30 | 04/05/2020

Η Ιαπωνία μπαίνει στο εξοπλιστικό παιχνίδι των «ουρανών» με πολλά ερωτηματικά. To πρότζεκτ ενός μαχητικού 6ης γενιάς, το πολυζυσητημένο F-3, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την υλοποίηση του, διαβάστε όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο «θoλό» είναι το τοπίο στο συγκεκριμένο θέμα, αξίζει να αναφερθούν όλες οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο πρότζεκτ. Τον Αύγουστο του 2018, το The Diplomat ανέφερε ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε συνομιλίες για να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο στη δημιουργία ενός νέου μαχητικού. Το 2019 ήρθε η είδηση πως το μαχητικό θα ενίσχυε μόνο την Ιαπωνία και δεν θα δινόταν για εξαγωγές, κάτι που φυσικά ενόσχλησε τη Μεγάλη Βρετανία. Στις αρχές Μαρτίου του 2020, η Nikkei Asian Review επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε το πρότζεκτ και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα όμως η Ιαπωνία έκλεινε την «πόρτα» στην πρόταση της Lockheed Martin για μαχητικά αεροσκάφη, παρόλα αυτά οι ΗΠΑ δεν μένουν εκτός παιχνιδιού.

Η Ιαπωνία μπορεί να αμφιβάλλει για την ικανότητα των Βρετανικών ειδικών να κατασκευάσουν ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων, δεδομένου του αργού ρυθμού με τον οποίο τα βρετανικά όπλα έχουν ενσωματωθεί στα Eurofighter της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά σίγουρα χρειάζονται την τεχνογνωσία των Αμερικανών. Η συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για το πρόγραμμα F-3 της Ιαπωνίας, το οποίο θα είναι ένα κρίσιμο κομμάτι για τη διατήρησης της ασφάλειας στο εγγύς μέλλον.

Πιστό στα F-22 και F-35

Η Ιαπωνία άρχισε το πρόγραμμα ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού ως απάντηση στην άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) το 2007 να πουλήσει στην Ιαπωνία το Lockheed Martin F-22 Raptor, και τα F-35 αποτελούν μία «ενδιάμεση λύση».

Πριν από λίγο καιρό, το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε στο Jane’s τα σχέδια του να επιδιώξει την σχεδίαση ενός “υπό ιαπωνικής ηγεσίας” προγράμματος για την εξέλιξη ενός μαχητικού αεριωθούμενου επόμενης γενιάς που θα αντικαταστήσει την πλατφόρμα μαχητικού πολλαπλών ρόλων F-2 εντός της δεκαετίας του 2030.

Το ιαπωνικό F-3 θα θυμίζει εξωτερικά το F-22 και εσωτερικά το F-35. Θα είναι φυσικά τεχνολογίας stealth, με δύο κινητήρες, εξαιρετικά ευέλικτο, ικανό να μεταφέρει μεγαλύτερο οπλικό φορτίο και θα διαθέτει τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του F-35.

Υπό ιδανικές συνθήκες θα έχει όλα τα καλά στοιχεία και των δύο μαχητικών χωρίς κανένα αρνητικό τους, ενώ θα μπορεί να το κατασκευάζει εγχωρίως τοποθετώντας ιαπωνικά ραντάρ και ιαπωνικούς κινητήρες.

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis