Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
φυλακη
20:20 | 16/09/2022

Αλήθεια όμως, έχετε αναρωτηθεί πως προέκυψε αυτή η τελευταία επιθυμία;

Όλοι έχουμε διαβάσει και ακούσει ειδήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, για τα υπερβολικά, παράξενα, λουκούλεια τελευταία γεύματα που έχουν οι θανατοποινίτες στις ΗΠΑ, πριν την εκτέλεσή τους. Αλήθεια όμως, έχετε αναρωτηθεί πως προέκυψε αυτή η τελευταία επιθυμία;

Διαβάστε επίσης

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η συγκεκριμένη παράδοση κρατάει εδώ και χιλιετίες.

Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια πως δεν προσφέρουν όλες οι πολιτείες ένα τελευταίο γεύμα της επιλογής τους, στους θανατοποινίτες πριν την εκτέλεση, ενώ ορισμένες θέτουν περιορισμούς σε αυτά που μπορούν να ζητήσουν οι κρατούμενοι.

Από που κρατάει όμως όλο αυτό; Σύμφωνα με ερευνητή από το Πανεπιστήμιο Mercer School της, η πρακτική αυτή μπορεί να έχει ρίζες από τον κόσμο των Αρχαίων Ελλήνων. Σε δημοσιευμένο άρθρο του, αναφέρει ότι η ιδέα ενός τελευταίου γεύματος πριν από το θάνατο θα μπορούσε να εκτείνεται « αιώνες πριν την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ιδέα ενός τελευταίου γεύματος προέρχεται από τον «Μυστικό Δείπνο» που έφαγε ο Ιησούς Χριστός πριν τη Σταύρωση του, αλλά υπάρχει πιθανότητα να υπήρχε ήδη, από την προχριστιανική Ελλάδα ακόμη.

2

«Στην Αρχαία Ελλάδα, έπρεπε να ταΐζεις το άτομο που επρόκειτο να εκτελεστεί, ώστε να περάσει τον ποταμό Στύγα στον Κάτω Κόσμο και να μην επιστρέψει ως πεινασμένο φάντασμα» ανέφερε ο ερευνητής.

Επίσης, μεταγενέστερες προτάσεις αναφέρουν πως: «Οι πουριτανοί της Μασαχουσέτης κάποτε έκαναν μεγαλειώδεις γιορτές για τους καταδικασμένους, πιστεύοντας ότι μιμούνταν τον «Μυστικό Δείπνο» του Χριστού, αντιπροσωπεύοντας μια κοινή εξιλέωση για την κοινότητα και τον κρατούμενο».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι μπορούν να δώσουν στους κρατούμενους. Κι αν φυσικά τους επιτρέπεται.

Το Τέξας είναι μια από τις πολιτείες που απαγόρευσαν το τελευταίο γεύμα για τους καταδικασμένους κρατούμενους. Αυτό έγινε όταν ο Λόρενς Ράσελ Μπρούερ παρήγγειλε ένα τεράστιο γεύμα αλλά δεν έφαγε ούτε μπουκιά.

Στην Αριζόνα, ένας τρόφιμος μπορεί να ζητήσει ένα γεύμα συμπληρώνοντας ένα έντυπο 14 ημέρες πριν από την ημερομηνία εκτέλεσής του και η πολιτεία ισχυρίζεται από την πλευρά της «θα καταβληθεί εύλογη προσπάθεια για να ικανοποιηθεί το αίτημα».

Στη Φλόριντα, το γεύμα δεν κοστίζει πάνω από 40 δολάρια.

2

Πέρα από τις θεωρίες, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το τελευταίο γεύμα είναι απλά μια κίνηση που δείχνει την ανθρώπινη πλευρά σε αυτούς που έχουν καταδικαστεί να πεθάνουν.

Σε συνέντευξη της στο BBC News, η Deborah Denno είχε εξηγήσει: «Μας θυμίζει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν θα δειπνήσει ξανά όπως εμείς».

www.gazzetta.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis