Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:00 | 28/01/2022

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 τη Φρεγάτα “PROVENCE” του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας που ναυλοχεί στον Λιμένα Πειραιώς.

Τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης υποδέχθηκε στη Φρεγάτα τύπου FREMM ο Πρέσβυς της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίκ Μεζονέβ (Patrick Maisonnave).

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να ευρίσκομαι σήμερα επί της Φρεγάτας “Provence” του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, εδώ, στο Λιμάνι του Πειραιά. Η παρουσία σας στην Ελλάδα και οι ασκήσεις που θα πραγματοποιήσετε με το Πολεμικό μας Ναυτικό, αποτελούν μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής, διαχρονικής και στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας, στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Η επίσκεψή σας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών δραστηριοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας που όλες έλαβαν χώρα φέτος, μέσα στον Ιανουάριο. Αναφέρομαι βεβαίως, στην επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε μαζί με την Γαλλίδα ομόλογό μου, την Υπουργό κ. Παρλύ, στα ναυπηγεία της “Naval Group” στη Λωριάν στις 13 Ιανουαρίου, εκεί όπου πρόκειται να ναυπηγηθούν οι τρεις νέες φρεγάτες τύπου “Belh2arra¨ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενισχύσουν την θωράκιση της Πατρίδος μας, της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Και λίγες μέρες αργότερα, με ξεχωριστή ικανοποίηση, υπερηφάνεια και ενθουσιασμό, υποδεχθήκαμε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τανάγρα, τα έξι πρώτα από τα 24 “Rafale“, που θα δώσουν στην Πολεμική μας Αεροπορία ακόμη μεγαλύτερη ισχύ και υπεροχή για να αντιμετωπίσει οιαδήποτε πρόκληση ή απειλή.

Ακολούθησε αμέσως μετά, στις 21 Ιανουαρίου, η επίσκεψη στην Ελλάδα του Γάλλου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Μπουρκχάρ (Burkhard) και η υπογραφή με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Στρατηγό Φλώρο, του Κοινού Κειμένου Κατευθυντήριων Οδηγιών για την εμβάθυνση της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Οι τόσο σημαντικοί αυτοί σταθμοί στην αμυντική μας Συνεργασία, αντανακλούν την ισχυρή θέληση των χωρών μας τόσο διμερώς, αλλά και ως εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την αμυντική τους Συνεργασία, όπως άλλωστε προβλέπεται στην Συμφωνία για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, που υπογράφηκε στο Παρίσι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η σημερινή επίσκεψή σας αποτελεί συνέχεια των σημαντικών αυτών επιτευγμάτων που αναδεικνύουν ότι οι δεσμοί των χωρών μας εδράζονται σε κοινές αξίες, την πίστη στην ελευθερία, τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Και ασφαλώς το σεβασμό και την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την κοινή μας επιδίωξη για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τους ισχυρούς αυτούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας, εδώ και 200 χρόνια, προέβαλε και η φρεγάτα “Provence” με την επίσκεψή της στην Αστυπάλαια πριν από δύο μέρες, ώστε να μπορέσει το πλήρωμα του πλοίου να τιμήσει τον Ιππόλυτο Μπισσόν (Hippolyte Bisson), Αξιωματικό του Γαλλικού Ναυτικού, ο οποίος έχασε εκεί τη ζωή του, το 1827, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας, να υπογραμμίσω ότι η Άσκηση Συνεργασίας της Φρεγάτας “Provance” με πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, στοχεύει στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και στην περαιτέρω ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος και Γαλλίας, με σκοπό την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Κύριε Διοικητά Πλοίαρχε κ. Νικολά Βαντεμπρούκ (Nicolas Vandebrouck),

Η παρουσία σας στην Ελλάδα είναι απτή απόδειξη των ισχυρών δεσμών, της πραγματικής φιλίας και των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Θα ήθελα λοιπόν να σας καλωσορίσω και να εκφράσω τόσο σε εσάς όσο και στο πλήρωμα της φρεγάτας “Provence” τις καλύτερες ευχές μου για απόλυτη επιτυχία στην σημαντικότατη αποστολή σας.

Σας ευχαριστώ».

 

Επίσκεψη ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Φρεγάτα “PROVENCE” του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας
 
Επίσκεψη ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Φρεγάτα “PROVENCE” του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας
 
Επίσκεψη ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Φρεγάτα “PROVENCE” του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας
 
Επίσκεψη ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Φρεγάτα “PROVENCE” του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας
 
Επίσκεψη ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Φρεγάτα “PROVENCE” του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis