Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:16 | 04/03/2020

Τις ελληνικές θέσεις για την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα παρουσίασαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Με τη χρήση ενός σύντομου βίντεο που δείχνει τις ενέργειες της Τουρκίας από την περασμένη Παρασκευή, τα τρία κυβερνητικά στελέχη, πριν την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε., επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί η Ελλάδα αναγκάστηκε να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πραγματική, επικείμενη και σοβαρή απειλή μαζικών εισροών», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. «Πρόκειται για μία εργαλειοποίηση ανθρώπων προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι τουρκικές απειλές για σχέδιο μαζικής προώθησης μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα «ξεκινούν ήδη από τον Ιούλιο του 2019». Η αντίδραση της Αθήνας, τόνισε, δεν αποτελεί απλά «υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας, αλλά και της ακεραιότητας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.». Ο υπουργός Επικρατείας στάθηκε επίσης στη «σωρεία ψευδών ειδήσεων» εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία «δεν χρησιμοποίησαν ποτέ όπλα κατά μεταναστών».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για επιθέσεις πρωτοφανούς έντασης και ωμότητας κατά των Ελλήνων αστυνομικών και των στρατιωτών στις Καστανιές, «μπροστά στα μάτια των Τούρκων συνοριοφυλάκων, που παρείχαν στους μετανάστες εκτοξευτήρες δακρυγόνων» για να συνδράμουν την προσπάθεια παράνομης εισόδου τους στην Ελλάδα.  Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά πίσω από τα σύνορα υπάρχουν 10-15.000 μετανάστες που περιμένουν να επιχειρήσουν μία παράνομη είσοδο. Επαναλαμβάνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει στη χώρα χωρίς νόμιμα έγγραφα…Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιχειρήσει να μπει στη χώρα θα κρατείται».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε την απειλή που εκτόξευσε τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την αδυναμία της Ε.Ε. να αντέξει ένα νέο κύμα εισροών αν η Άγκυρα άνοιγε τα σύνορά της προς την Ευρώπη. «Αυτού του είδους τα σχόλια είναι ανοιχτή πρόσκληση για τους λαθραίους διακινητές και τους μετανάστες να πάνε κοντά στα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Πηγή:  kathimerini.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis