Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 12/03/2022

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις σε άτομα κοντά στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή.

Aυτή τη φορά στοχεύοντας τη σύζυγο του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και τον «τραπεζίτη» του Πούτιν που χρηματοδότησε τη φερόμενη ως ερωμένη του, αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» σε Ρώσους ελίτ και μέλη των οικογενειών τους συμπεριλαμβανομένου του Γιούρι Κοβάλτσακ, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο τραπεζίτης του Πούτιν».

Ο ολιγάρχης είναι κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν και κατέχει μετοχές στο National Media Group, του οποίου προεδρεύει η Αλίνα Καμπάεβα, η οποία φημολογείται εδώ και καιρό ότι είναι η αγαπημένη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λέγεται ότι γνώρισε τον Πούτιν το 2001, όταν ήταν 18χρονών. Κέρδισε το Χρυσό στο Individual All-Around για τη Ρυθμική Γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας προτού γίνει μέλος της κρατικής Δούμας υπέρ του Πούτιν και στη συνέχεια κέρδισε πολλά χρήματα ως επικεφαλής ενός κολοσσού των μέσων ενημέρωσης.

Το Insider ανέφερε το 2020 με βάση μια φορολογική βάση δεδομένων που διέρρευσε, ότι το επίσημο εισόδημά της ήταν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Το Κρεμλίνο έχει από καιρό αρνηθεί μια σχέση των δυο τους.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες της G7 για να επιβάλουν «περισσότερο οικονομικό κόστος στη Ρωσία», της οποίας η οικονομία έχει χτυπηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν την ημέρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την άρση του Μόνιμου Κανονικού Εμπορικού Καθεστώτος της Ρωσίας, εν μέσω ακόμη περισσότερων αναφορών για επιθέσεις σε αμάχους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες.

Επίσης, επιβλήθηκαν καθώς οι New York Times ανέφεραν ότι οι αρχές των ΗΠΑ εξέταζαν ένα τεράστιο γιοτ 700 εκατομμυρίων δολαρίων σε αποβάθρα στην Ιταλία που φέρεται να έχει σχέση με τον Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ιταλικές αρχές επιβιβάστηκαν στο Scheherazade και εξέτασαν έγγραφα πιστοποίησης, επιδιώκοντας να μάθουν περισσότερα για την ιδιοκτησία του πλοίου, και ο καπετάνιος Γκάι Μπένετ- Πιρς είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα παράσχει στην ιταλική αστυνομία έγγραφα που θα αποκάλυπταν τον ιδιοκτήτη του γιοτ.

Οι ιταλικές αρχές δήλωσαν τώρα ότι εξετάζουν σε βάθος το Scheherazade, με την ιταλική οικονομική αστυνομία να λέει ότι θα συγκεντρώσει στοιχεία και θα τα παρουσιάσει σε μια κυβερνητική επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν το πλοίο συνδέεται με οποιονδήποτε στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.

Εάν η επιτροπή διαπιστώσει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία πληρούν το όριο, η οικονομική αστυνομία μπορεί να κατασχέσει το σούπερ γιοτ Scheherazade.

Όμως ο Μπένετ-Πιρς, ο καπετάνιος του, είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Πούτιν δεν ήταν ο ιδιοκτήτης του σούπερ γιοτ και ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του πάνω του.

Και ο ιταλικός όμιλος Sea Group, στον οποίο ανήκει το ναυπηγείο όπου είναι ελλιμενισμένο, είπε σε δήλωση την Πέμπτη ότι με βάση τα έγγραφα που είχε και τους «ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές», το Scheherazade «δεν αποδίδεται στην περιουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έτσι, εάν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσδιορίσουν ότι το Scheherazade, με το γυμναστήριο, τα δύο καταστρώματα ελικοπτέρων και τα επίχρυσα φωτιστικά, είναι έστω και το ένα τέταρτο αμερικανικής κατασκευής, η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να συνεργαστεί με τους Ιταλούς ομολόγους τους για να αποτρέψει τη μετάβασή του στη Ρωσία. 

Εν τω μεταξύ, το Page Six ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αλίνα Καμπάεβα, 38 ετών σήμερα, κρύβεται σε ένα ελβετικό σαλέ μαζί με τέσσερα παιδιά, τα οποία φέρεται να είναι του Πούτιν, επικαλούμενο πηγή. Η Καμπάεβα, έχει ονομαστεί «η πιο ευέλικτη γυναίκα της Ρωσίας».


Οι κυρώσεις στον Ντμίτρι Πεσκόφ

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Ντμίτρι Πεσκόφ, ένα βασικό πρόσωπο του Κρεμλίνου που συνέχισε να δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή την Παρασκευή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον αποκάλεσε «πρωταγωνιστή» του καθεστώτος όταν ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του πριν από μέρες.

Οι πρόσφατα ανακοινωθείσες κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας του Πεσκόφ, τα οποία όλοι ζουν «πολυτελή τρόπο ζωής» που σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρακτορείου δεν συνάδουν με τον μισθό του Πεσκόφ ως δημόσιου υπαλλήλου «και πιθανότατα βασίζονται στον παράνομο πλούτο των διασυνδέσεων του Πεσκόφ με τον Πούτιν.

Η σύζυγός του, Τατιάνα Αλεξάνδροβνα Νάβκα, έχει ιδιοκτησία αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, με περιουσίες σε ένα προάστιο της Μόσχας όπου ζει ο Πούτιν, ένα διαμέρισμα στη Μόσχα και ένα άλλο στην Κριμαία – στην οποία η Ρωσία εισέβαλε το 2014.

«Κέρδισε για πρώτη φορά φήμη όταν κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο χορεύοντας στον πάγο εκπροσωπώντας τη Ρωσία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 και αργότερα φιλοξένησε μια εκπομπή χορού στον πάγο στο κρατικό κανάλι One της Ρωσίας, που υποστηρίζει το Κρεμλίνο», σημείωσε το υπουργείο.

Η Ρωσίδα υπήκοος, έζησε και εκπαιδεύτηκε για περισσότερο από μια δεκαετία στις Η.Π.Α. Το ζευγάρι έχει και τα δύο παιδιά από προηγούμενες σχέσεις και μια κόρη που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014.

Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε επίσης τα δύο ενήλικα παιδιά του Πεσκόφ, τον Νικολάι Πεσκόφ (Νικολάι) και την Ελιζαβέτα Ντμιτριγιέβνα Πέσκοβα (Λίζα) ως άτομα των οποίων η περιουσία είχε αποκλειστεί λόγω της σχέσης τους με τον Πεσκόφ.

Ο Νικολάι μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπηρετώντας αργότερα στον ρωσικό στρατό και εργάστηκε για το RT - το υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο μέσο, στο οποίο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έθεσαν περιορισμούς μετά τη ρωσική εισβολή. «Ταξιδεύει με ιδιωτικά αεροσκάφη και γιοτ», σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Λίζα «έχει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δείχνει τον πολυτελή τρόπο ζωής της» και υποστήριξε δημόσια την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Ελισαβέτα Πεσκόβα δημοσίευσε τη φράση «όχι στον πόλεμο» στον λογαριασμό της στο Instagram, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια διέγραψε την ανάρτηση γρήγορα.

Όσο για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Βίκτορ Βέξελμπεργκ, η περιουσία του εκτιμάται σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια και εδώ και καιρό αναφέρεται ότι είναι κοντά στον Πούτιν.

Οι ιδιοκτησίες του «καλύπτουν πολλούς τομείς της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Λέγεται ότι είναι ιδιοκτήτης ενός αεροσκάφους Airbus A319 και ενός γιοτ, του Tango, το οποίο φέρει σημαία των Νησιών Κουκ στον Νότιο Ειρηνικό.

Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis