Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:26 | 16/08/2016

Επιχειρησιακό σχέδιο αυξημένης επιτήρησης των μεγάλων εκκλησιών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τήνο και γενικότερα σε κάθε γωνιά της χώρας είναι αναγκασμένοι να εκπονήσουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, ενόψει των εορτασμών για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου.

Οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών, ως «απάντηση» στο σχέδιο εκκένωσης υπό κατάληψη κτηρίων στη συμπρωτεύουσα και στις μηνύσεις του δημάρχου Αθηναίων για τα Εξάρχεια, έχουν θορυβήσει τις Αρχές και την Εκκλησία της Ελλάδος. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει αυξημένες περιπολίες από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας, με στόχο την προστασία των ιερών ναών –και των πιστών– από επιθετικές ενέργειες «μπαχαλάκηδων». Έτσι, οι περιπολίες έχουν πυκνώσει γύρω από τις Μητροπόλεις αλλά και μικρότερες εκκλησίες-σύμβολα της Ορθόδοξης παράδοσης, ιδιαίτερα τις Κυριακές που υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου για τη Θεία Λειτουργία. Ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί στο «Π» ότι «στόχος δεν είναι απλώς να αποτρέψουμε μια νέα επίθεση, αλλά να επέμβουμε άμεσα σε ένα τέτοιο περιστατικό και οι δράστες να συλληφθούν». Οι πρωτοφανείς καταδρομικές ενέργειες, άλλωστε, στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη και στους Ιερούς Ναούς Ζωοδόχου Πηγής στη Νέα Φιλαδέλφεια και Αγίου Βασιλείου στα Εξάρχεια αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς.

Η «Μαύρη Φλόγα»

Ο νέος «πονοκέφαλος» της ΕΛ.ΑΣ. έχει το… ονοματεπώνυμο «Μαύρη Φλόγα», που ανέλαβε την ευθύνη για τους βανδαλισμούς στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στα Εξάρχεια, προειδοποιώντας, παράλληλα, με «δράσεις». Σε κείμενο που αναρτήθηκε στη γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η αναρχική ομάδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Να ξέρετε ότι θα στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όποιον μάχεται για ελευθερία και αυτοοργάνωση. Θα είμαστε πάντα απέναντι σε Κράτος και Εκκλησία. Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις». Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα στη «φιλάνθρωπη αριστερή κυβέρνηση που επιχειρεί να επιτεθεί σε αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης για να στείλει τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης hot spot». Και εξαπολύει επίθεση εναντίον του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με τους αντιεξουσιαστές της «Μαύρης Φλόγας» να διερωτώνται: «Μας αποκαλείτε βάνδαλους; Τότε τι είναι ο Άνθιμος και τα κρατικά σκυλιά με το γκρέμισμα του ορφανοτροφείου;». Ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν και σε περιφερειακά γραφεία του κυβερνητικού κόμματος, αναφέροντας σε κείμενά τους ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για άλλη μία φορά να μην αφήσει ανικανοποίητο το δεξιό και συντηρητικό του ακροατήριο και να δώσει το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής, ενεργοποιώντας έναν νόμο του Μεταξά από το 1936 για τις καταλήψεις δημόσιων κτηρίων».

«Ιερή» αγανάκτηση

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στην Εκκλησία της Ελλάδος μετά το μπαράζ επιθέσεων σε ιερούς ναούς και άλλους θρησκευτι- κούς χώρους. Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να μην οξύνει τα πνεύματα, ευχόμενη «να γίνει πλήρως κατανοητό στην κοινωνία μας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν εξυπηρετούν κανέναν και να επικρατήσουν η ειρήνη και η καταλλαγή του Θεού μεταξύ των ανθρώπων», καθώς και «ο Θεός να συγχωρεί τους δράστες». Ταυτόχρονα, βέβαια, έστειλαν και τα απαραίτητα… μηνύματα σε κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ., αναφέροντας πως «το κτήριο της Ιεράς Συνόδου δεν έχει οποιαδήποτε αστυνομική προστασία» και, άρα, είναι εκτεθειμένο στις επιθετικές –πλέον– διαθέσεις των αντιεξουσιαστών. «Πλέον μιλάμε για πλήρη αποθράσυνση των δραστών και των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών», αναφέρουν ιεράρχες στο «Π», εκφράζοντας και αυτοί των φόβο τους ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά των σχέσεων Εκκλησίας – κυβέρνησης ρίχνει με συνεχείς δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, χαϊδεύοντας τα αφτιά των αναρχικών ομάδων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεκάδες δημόσια κτήρια και κτήματα είναι καταπατημένα και από την Εκκλησία ακόμη» – απόψεις που φαίνεται να ασπάζεται και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έσπευσε να επισημάνει: «Ξαφνικά μας πείραξαν οι καταλήψεις; Όταν λείπει ο δημόσιος χώρος, οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο».

«Παγώνει» το σχέδιο

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνωρίζουν ότι όσο το θέμα της εκκένωσης των υπό κατάληψη κτηρίων σέρνεται το μέτωπο με τους αντιεξουσιαστές θα βαθαίνει. Γι’ αυτό και, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Νίκος Τόσκας προανήγγειλε επαφές με εκπροσώπους συλλογικοτήτων από τα Εξάρχεια, κυρίως με αντιεξουσιαστές – μία κίνηση τακτικής που έχει γίνει και στο παρελθόν. Για την ώρα, αυτό που με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί είναι ότι το σχέδιο για την εκκένωση στα περισσότερα από τα 15 υπό κατάληψη κτήρια στην Αθήνα μπαίνει στην… κατάψυξη, με τη σχετική εισαγγελική παραγγελία να μένει –για την ώρα– ανεκτέλεστη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, ωστόσο, η αντίδραση του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος με σειρά μηνύσεων ζήτησε την παρέμβαση των Αρχών, προκειμένου να «απελευθερωθούν» χώροι και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Δήμου Αθηναίων.

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο εκτάκτως την Παρασκευή 12/8

www.paraskhnio.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis