Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ
08:29 | 23/05/2022

Πώς λειτουργεί το εγχώριο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων και ποια σχέση είχε με αυτό ο δολοφονηθείς τη Δευτέρα του Πάσχα, Γιάννης Σκαφτούρος; Πόσο πιθανό είναι οι μαφιόζικες επιθέσεις σε βενζινάδικα και τα συμβόλαια θανάτου που εκτελούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα να αποσκοπούν στον έλεγχο του τζίρου από την πώληση νοθευμένης βενζίνης; Τι αποκαλύπτει κατάθεση «κλειδί» για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 53χρονου Σκαφτούρου, που δόθηκε προ ημερών στην Ασφάλεια;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνουν πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ» και όσα αναφέρονται σε δικαστικά έγγραφα υπόθεσης που χειρίστηκε η Οικονομική Αστυνομία στα τέλη του 2019.

Τότε, συνολικά 71 άτομα είχαν κατηγορηθεί για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπόριο. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι στενό συγγενικό πρόσωπο του δολοφονηθέντος Γιάννη Σκαφτούρου, καθώς και αρκετά ακόμα γνωστά στη νύχτα και στο λαθρεμπόριο καυσίμων ονόματα.

Την αποστολή των διαλυτών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα οργάνωνε ένας 53χρονος υπήκοος Κύπρου, ιδιοκτήτης δύο μεταφορικών εταιρειών με έδρα την πόλη Πάζαρτζικ, σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παρέμενε καταζητούμενος έως τα τέλη Απριλίου φέτος, όταν και συνελήφθη στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας δυνάμει εντάλματος των κυπριακών αρχών για βομβιστικές επιθέσεις, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.

Εκείνος υποδείκνυε στους Βούλγαρους οδηγούς των βυτιοφόρων πότε και σε ποιον θα παρέδιδαν τη νοθευτική ουσία. Ως παραλήπτες των διαλυτών στην Ελλάδα εμφανίζονταν εταιρείες-φαντάσματα με έδρα την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τις «ίδρυε» για λογαριασμό του κυκλώματος ένας 49χρονος Ελληνας, ο οποίος πριν από ακριβώς ένα χρόνο συνελήφθη στη Ραφήνα κατηγορούμενος για απόπειρα αρπαγής μιας 13χρονης.

Ανύπαρκτες εταιρείες

Σε περίπτωση ελέγχου τους από τις τελωνειακές αρχές της Ελλάδας, οι οδηγοί των φορτηγών υποδείκνυαν πλαστά παραστατικά έγγραφα και τιμολόγια που είχαν κοπεί στο όνομα των εταιρειών-κελυφών. Το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου 2019, ενδεικτικά, μπήκε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα βυτιοφόρο μεταφέροντας χημικούς διαλύτες με παραλήπτη την εταιρεία Olympus Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με έδρα το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Από τη μυστική έρευνα προέκυψε ότι η εταιρεία ήταν ανύπαρκτη καθώς και ότι το φορτηγό κατέληξε σε αποθήκη κοντά στη λεωφόρο Κορωπίου – Μαρκοπούλου. Ο χώρος τέθηκε υπό παρακολούθηση και μετά το τελευταίο φως της ημέρας διαπιστώθηκε ότι μικρότερα βυτιοφόρα μπήκαν στην αποθήκη, απ’ όπου φόρτωσαν τη νοθευτική ουσία για να τη «διανείμουν» στη συνέχεια σε ένα δίκτυο πάνω από 20 βενζινάδικων, που ήλεγχε το λαθρεμπορικό δίκτυο.

Οι διαλύτες χρησιμοποιούνται στην παρασκευή χρωμάτων και άλλων παρόμοιων προϊόντων. Οταν ωστόσο αναμειγνύονται με τη βενζίνη και επειδή διαθέτουν έως και 97 οκτάνια, δεν ανιχνεύονται στους ελέγχους νοθείας. Κοστίζουν 10 λεπτά το λίτρο και πωλούνται ως νοθευμένη βενζίνη για πάνω από 2 ευρώ!

Στην Ελλάδα, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φέρονται να διαδραμάτιζαν ο δολοφονηθείς Γιάννης Σκαφτούρος και αρκετά ακόμα ονόματα που έχουν συνδεθεί με υποθέσεις λαθρεμπορίας πετρελαίου.

Βυτιοφόρα καταχωρισμένα σε εταιρεία στενού συγγενικού προσώπου του «θείου Τζο», όπως ήταν το ψευδώνυμο του 53χρονου Σκαφτούρου, βρέθηκαν να φορτώνουν διαλύτες από κρυφές αποθήκες του Ασπροπύργου προκειμένου να τους μεταφέρουν σε πρατήρια ιδιοκτησίας τους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τα ονόματα συγγενών του δολοφονηθέντος το 2018 στο Χαϊδάρι Βασίλη Στεφανάκου, καθώς και ακόμα ενός ιδιοκτήτη πρατηρίων που κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο καυσίμου στην αρχή της περασμένης δεκαετίας.

Ερευνα από το 2019

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενημέρωσης, η έρευνα του 2019 ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της ΑΑΔΕ έπειτα από κατασχέσεις βυτιοφόρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πάντως θεωρούν ότι η έρευνα σε βάρος τους ξεκίνησε έπειτα από πληροφορία που έδωσε στις διωκτικές αρχές ανταγωνιστής τους – έμπορος πετρελαιοειδών που επίσης φέρεται να διακινεί νοθευμένο καύσιμο σε βενζινάδικα ιδιοκτησίας του. Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδα μπράβων υπό τον Μανώλη Καραγιάννη, ο οποίος δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Π. Φάληρο. Επιπλέον, τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου ένα πρατήριο ιδιοκτησίας του στη βορειοανατολική Αττική είχε γίνει στόχος ένοπλης επίθεσης από αγνώστους.

Δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία Σκαφτούρου, η Οικονομική Αστυνομία έκανε έφοδο σε πρατήριο συμφερόντων του, στην Αθήνα, και εντόπισε κρυφές δεξαμενές, νοθευμένο καύσιμο και ηλεκτρονικό σύστημα για την παραβίαση του συστήματος εισροών – εκροών.

Στο μεταξύ, μια μαρτυρία «κλειδί» για την πορεία της εν εξελίξει έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την ταυτοποίηση των δολοφόνων του Γιάννη Σκαφτούρου έχει στη διάθεσή της η Ασφάλεια. Προέρχεται από έναν από τους συνδαιτυμόνες του «θείου Τζο», ο οποίος λίγο μετά τη φονική επίθεση απομακρύνθηκε με το αυτοκίνητό του από το εξοχικό της οικογένειας στα Σκούρτα. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», το συγκεκριμένο πρόσωπο έδωσε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα νέα, συμπληρωματική κατάθεση σε αξιωματικό της Ασφάλειας που χειρίζεται την υπόθεση. Σε αυτήν ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι ενώ αποχωρούσε από το σπίτι της οικογένειας του Σκαφτούρου, λίγα λεπτά μετά την εκτέλεση το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, διασταυρώθηκε με τους δολοφόνους του 53χρονου. Οι τελευταίοι είχαν προσπαθήσει να διαφύγουν με μια κλεμμένη Triumph, που όμως ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης και έτσι ο μάρτυρας ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους! Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στους αστυνομικούς συνέχισε την πορεία του, ωστόσο τηλεφώνησε στους συγγενείς του Σκαφτούρου ενημερώνοντάς τους ότι οι εκτελεστές βρίσκονται ακινητοποιημένοι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνοι με τη σειρά τους ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία όμως λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής έφτασε στο σημείο με αρκετή καθυστέρηση και ενώ οι δολοφόνοι είχαν προλάβει να απομακρυνθούν.

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis