Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:38 | 18/11/2015
Με αφορμή την μνήμη του συναδέλφου ΓΚΟΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ (Α.Μ.:1264) αλλά και των νεκρών Γάλλων στο Παρίσι της 13ηςΝοεμβρίου 2015, θέλουμε να υπενθυμίσουμε oτι πρέπει να υπάρχει "ειδική μέριμνα" και προστασία όχι μόνο των άμεσων αλλά και των έμμεσων θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών.
 
Το απόγευμα της 11ης Ιουλίου 1988, το κρουαζιερόπλοιο CITY OF POROS, στο οποίο επέβαιναν 500 επιβάτες, κυρίως Γάλλοι, Βρετανοί, Κύπριοι αλλά και από την Ανατολική Ευρώπη­, μετά την περιήγησή του στα Μέθανα, στον Πόρο και στην Αίγινα πλησίαζε στο Τροκαντερό. Ξαφνικά, πίσω από τη γέφυρα του κρουαζιερόπλοιου, στην αριστερή πλευρά του άνω καταστρώματος, άρχισαν να ακούγονται εκκωφαντικοί κρότοι. 
 
Οι ταξιδιώτες, οι οποίοι ως εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο κατάστρωμα, προσπαθούσαν έντρομοι να αποφύγουν τον θάνατο που σκορπούσε το ημιαυτόματο όπλο. Άνθρωποι σε πανικό έπεφταν νεκροί από τους πυροβολισμούς κατά ριπάς... 
 
Στις 2.45 το μεσημέρι της ίδια μέρας, ένα αυτοκίνητο μάρκας Datsun Sunny, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΙΖ 6963, εξερράγη απέναντι από τον Ναυτικό Ομιλο Αμφιθέας.Στο αυτοκίνητο υπήρχε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μεγάλης ισχύος, που εξερράγη από άγνωστη αιτία. Το αυτοκίνητο κομματιάστηκε σε άμορφες μάζες σιδερικών και οι άγνωστοι ως τότε επιβάτες του σχεδόν εξαϋλώθηκαν. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους ενός μέτρου και υπολείμματα ανθρώπινων μελών βρέθηκαν σε απόσταση μέχρι και 300 μέτρων. 
 
Το μακελειό τελείωσε με μια έκρηξη στη βάση του εξωτερικού περιβλήματος του πλοίου κοντά στην καμπίνα του υπάρχου. Από την έκρηξη, την οποία, όπως φαίνεται, προκάλεσε ο τρομοκράτης, με εκρηκτική ύλη που είχε σε μια τσάντα, διαμελίστηκε ο ίδιος και σκοτώθηκε και ο ύπαρχος που βρισκόταν στο ίδιο ύψος από την έσω πλευρά της γέφυρας και τον οποίο χώριζε από τον τρομοκράτη μόνο μία λαμαρίνα. 
 
Τραγικός απολογισμός: 13 νεκροί, εκ των οποίων οι 04 ήταν επιβάτες του αυτοκινήτου στο Τροκαντερό και οι 09 του κρουαζιερόπλοιου, όπου υπήρχαν επίσης 60 τραυματίες από το διαρκές πυρ και τις αλλεπάλληλες εκρήξεις. Μεταξύ των 09 νεκρών του κρουαζιεροπλοίου ήταν και τρεις (03) Γάλλοι: οι φοιτητές Λοράν Βινιερόν και Ανί Οντζάν, που επρόκειτο να γιορτάσουν τους αρραβώνες τους και μια 21χρονη γραμματέας, η Ιζαμπέλ Μπισμίτ, η οποία νωρίτερα έπαιζε χαρτιά με το δράστη, για τον οποίο δεν είχε την παραμικρή υποψία.
 
Έξι μέρες μετά δόθηκε στην δημοσιότητα ο κεντρικός πρωταγωνιστής ο 38χρονος Χατζάμπ Τζαμπάλα, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Βεγγάζη και είχε εισέλθει ­ με χρήση λιβυκού διαβατηρίου ­ στη χώρα μας την 1η Ιουνίου 1988 από την Κοπεγχάγη. Αυτός ήταν ο οργανωτής της επίθεσης, αλλά όχι, όπως αποδείχθηκε από τις περαιτέρω έρευνες ο εμπνευστής και ιθύνων νους. Ο Ιορδανός Σαμίρ Χαϊντίρ πιστεύεται ότι ήταν ο αρχηγός της ομάδας.
 
Από ευρήματα στο διαμέρισμα του Τζαμπάλα, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 6 στη Γλυφάδα, διαπιστώθηκε ότι ήταν ο κατασκευαστής των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στο Τροκαντερό, ενώ είχε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την κίνηση των υπόλοιπων μελών της ομάδας. 
 
Στην οργάνωση συμμετείχαν ακόμη ο Αμούντ Χαμίντ Αμπούλ , ο Μεχρί Μεγεντίν, οι οποίοι είχαν έλθει στην Ελλάδα δύο μήνες νωρίτερα, από τη Σόφια και το Βελιγράδι αντιστοίχως και συνεργάζονταν με τον Τζαμπάλα, και ένα άλλο άτομο για το οποίο βρέθηκαν μόνο τεμάχια της φωτογραφίας του. Τελευταίος ο 21χρονος Μοχάμεντ Σοζάντ Αντναν. Αυτός ήταν ο εκτελεστής του «City of Poros». Είχε έλθει στην Ελλάδα στις 3 Απριλίου 1988 από τη Βηρυτό και συμμετείχε στην κρουαζιέρα εφοδιασμένος κανονικά με εισιτήριο στο όνομά του.
 
Η έρευνα έδειξε ότι πίσω από την επίθεση ήταν η οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ, ο οποίος πέθανε το 2002. Εναντίον των κατηγορουμένων έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 1992, αλλά είναι άγνωστο εάν βρίσκονται ακόμα στη ζωή. 
 

34 Χρόνια πριν...Ε/Γ-Ο/Γ Αρίων Ν. Μυτιλήνης 22

Ο  ΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Λ.Σ. ΓΚΟΥΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Α.Μ.:1264) εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ως συνοδός ασφαλείας στο  Ε/Γ-Ο/Γ "ΑΡΙΩΝ" Ν. Μυτιλήνης 22, το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χάιφα Ισραήλ, μέσω Ρόδου και Λεμεσού, είναι το πρώτο θύμα τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος βαθμοφόρου του Λιμενικού Σώματος. Το πρωί της 20ης Δεκεμβρίου 1981 έξω από το  λιμάνι της Χάιφα, στο  Ε/Γ-Ο/Γ "ΑΡΙΩΝ" Ν.Μ. 22  σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη από εκρηκτικό μηχανισμό. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 34χρονου Κ/ΣΤΗ Λ.Σ. ΓΚΟΥΜΑ Σταύρου, ο οποίος ήταν και το μόνο θύμα από τους επιβαίνοντες του πλοίου, το οποίο καταστράφηκε στη συνέχεια ολοσχερώς εξαιτίας της πυρκαγιάς.
Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1947 στο Γοργόμυλο Πρεβέζης, προερχόμενος από πολυμελή αγροτική οικογένεια, κατατάχθηκε στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ στις 02 / 10 / 1971 ως Λιμενοφύλακας. Ήταν ένας νέος άνθρωπος με αγάπη για τη ζωή και τη θάλασσα.
Η οικογένεια του Κελευστή Γκούμα, στα χέρια του οποίου "έσκασε" η βόμβα έξω από το Ισρηλινό λιμάνι της Χάιφα με αποτέλεσμα ο Λιμενικός να "διαμελιστεί εις τα εξ ων συνετέθη", παρέλαβε τη σωρό του "με δόσεις", λόγω της έκτασης του διαμελισμού του σώματος του αγαπημένου τους, και έκανε "δυο κηδείες". Η χήρα του κελευστή προσλήφθηκε τότε ως καθαρίστρια στο Μέγαρο του ΝΑΤ, στον Πειραιά, προκειμένου να στηρίξει τα ορφανά παιδιά της. Καμία αξίωση για αποζημίωση δεν εγέρθηκε παρότι ήταν πράγματι ιδιαίτερα "προκλητικό" να σταλεί τότε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη, από Ελληνικό πλοίο που σταμάτησε στο Ισραήλ. Πολλοί μιλούν για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια ως "αναμενόμενη". 
 
Με το με αριθ. 19/1993 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, αναγνωρίστηκε με τους νόμιμους τύπους το γεγονός ότι η ανθρωποκτονία κατά της ζωής του Κελευστή Λ.Σ. Γκούμα Σταύρου,αποτελεί ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, εμπίπτουσα στη διάταξη του άρθρου 8 του ν.1897/1990.
Κατά την Ενωσιακή έννομη τάξη ως Θύματα λογίζονται τα φυσικά πρόσωπα τα οποία υπέστησαν ζημία, συμπεριλαμβανομένης σωματικής ή ψυχικής βλάβης, συγκινησιακής δοκιμασίας ή οικονομικής απώλειας, που προκαλείται απευθείας από αξιόποινη πράξη, καθώς και τα μέλη της οικογένειας ενός ατόμου του οποίου ο θάνατος προκλήθηκε από αξιόποινη πράξη. (Μέλη οικογένειας: ο σύζυγος, ο μη έγγαμος σύντροφος, ο καταχωρημένος σύντροφος, οι συγγενείς σε ευθεία γραμμή, τα αδέλφια και οι εξαρτώμενοι από το θύμα)»
Περαιτέρω, και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Θύματα τρομοκρατικών ενεργειών είναι ίσως τα μόνα θύματα που υφίστανται επίθεση με τελική πρόθεση των δραστών να ζημιωθεί η κοινωνία. Έχουν ασφαλώς τις ίδιες ανάγκες για προστασία και συνδρομή με τα θύματα οποιασδήποτε άλλης σοβαρής βίαιης εγκληματικής πράξης. Οι ανάγκες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν και στην περίπτωση των θυμάτων αυτών και των οικογενειών τους με αντίστοιχους τρόπους.
 
Γνωρίζουμε επίσης, οτι με το άρθρο 23 του Ν.3448/2006 υπάρχουν και λειτουργούν Ομάδες Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών οι οποίες έχουν ως αποστολή την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θυμάτων από ατυχήματα, καταστροφές και εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες και αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Τέλος, μόλις εχθές, 16 Νοεμβρίου 2015 με Οδηγία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε Νέους κανόνες για την καλύτερη προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων στην ΕΕ, κανόνες που θα ισχύουν για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Η οδηγία καθορίζει μια σειρά δεσμευτικών δικαιωμάτων για τα θύματα εγκληματικών πράξεων, καθώς και σαφείς υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ ως προς τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων στην πράξη.
 
Η ανάγκη ειδικής προστασίας προσώπων με την νομική και πραγματική ιδιότητα του [άμεσου ή έμμεσου] θύματος τρομοκρατικής ενέργειας είναι πασίδηλη και θα πρέπει να είναι και απαρέγκλιτα αποτελεσματική από τις Υπηρεσίες της Πολιτείας.
 
 
http://limenikina.blogspot.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis