Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:23 | 21/02/2015

 

Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, λίγοι ήταν εκείνοι που έδωσαν σημασία στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: Μειώσεις στα υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες του νόμου και θέσπιση νέων προγραμμάτων για τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε αυτά.

Παρότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πώς σχεδιάζεται να εξειδικευτούν τα κίνητρα για τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Κώδικα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν αρκετά κράτη του εξωτερικού:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υιοθετούν πρωτοποριακές μεθόδους για να ενθαρρύνουν τη σωστή οδηγική συμπεριφορά και να καταστήσουν τον θεσμό της αστυνομίας πιο φιλικό στους πολίτες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Καναδά όπου οι τροχονόμοι επιβραβεύουν νέους στον δρόμο δίνοντάς τους κουπόνια για δωρεάν γεύματα σε τοπικά εστιατόρια ή εισιτήρια για τον κινηματογράφο. Το να φορούν κράνος ενώ ποδηλατούν ή να διασχίζουν προσεκτικά τον δρόμο θεωρούνται αιτίες ικανές για να λάβουν το Θετικό Εισιτήριο, όπως λέγεται. Στη Γερμανία, από την άλλη, ο τροχονόμος γίνεται... σύμμαχος του παρανόμως σταθμευμένου: όταν διαπιστώνει ότι ένα όχημα ενοχλεί είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει στο κινητό τηλέφωνο τον κάτοχό του πριν απομακρύνει το αυτοκίνητο με γερανό.

Οταν ο τροχονόμος γίνεται... φίλος

Στο ίδιο πλαίσιο και η Νορβηγία, όπου στο κέντρο της πόλης Λίλστρομ στήθηκαν πριν από λίγο καιρό αυτοσχέδια διόδια. Μόλις από αυτά διέρχονταν πεζοί ή ποδηλάτες, η Δημοτική Αστυνομία τούς παρέδιδε επιταγές των έντεκα ή δώδεκα ευρώ. Δεν το έκαναν τυχαία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας της χώρας, σε αυτά τα χρηματικά ποσά αντιστοιχεί το κέρδος που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός από μια μέση διαδρομή που διανύεται με τα πόδια ή το ποδήλατο σε σχέση με τη χρήση αυτοκινήτου...

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Κερδίζουν επιταγές όταν χρησιμοποιούν οικολογικά μέσα

Οταν ο τροχονόμος γίνεται... φίλος

Στους κεντρικούς δρόμους του Λίλστρομ στη Νορβηγία πριν από λίγες ημέρες η δημοτική αστυνομία σταματούσε όσους πεζούς και ποδηλάτες ήθελαν να διέλθουν από τα αυτοσχέδια διόδια που είχαν μόλις στηθεί στην πόλη. Ενώ οι οδηγοί αναρωτιόνταν ποια παράβαση είχαν διαπράξει και τι πρόστιμο θα καλούνταν να πληρώσουν, μια μεγάλη έκπληξη τους περίμενε: Οι αστυνομικοί τούς παρέδιδαν μια επιταγή της τάξεως των 11 ή 12 ευρώ ως επιβράβευση για την προτίμησή τους σε οικολογικά μέσα μεταφοράς. Αυτό συνεχίστηκε επί μία ολόκληρη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις τοπικές μαρτυρίες, ήταν μία από τις λίγες ημέρες του χρόνου που οι αστυνομικοί δέχτηκαν τόσα χαμόγελα και ευχαριστίες...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νόμιμο διπλοπαρκάρισμα με άμεση ειδοποίηση από την αστυνομία

Οταν ο τροχονόμος γίνεται... φίλος

Εάν βρίσκεστε στη Φρανκφούρτη, έχετε διπλοπαρκάρει για να αγοράσετε τσιγάρα, στο κατάστημα υπάρχει ουρά κι εσείς ανησυχείτε για την τύχη του αυτοκινήτου σας, μάλλον αδίκως προβληματίζεστε. Εμπιστευτείτε τον τροχονόμο της γειτονιάς. Καταβάλλοντας μόλις 54 ευρώ οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να τοποθετήσουν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους ένα ειδικό αυτοκόλλητο, το TowStop, το οποίο συνδέεται ασύρματα με το κινητό τους τηλέφωνο. Οταν ο τροχονόμος διαπιστώσει την παράβαση, πατά το κουμπί και το σύστημα ειδοποιεί με SMS τον οδηγό ότι το αυτοκίνητο ενοχλεί. Αν ο κάτοχος του οχήματος δεν παρουσιαστεί σύντομα, τότε αναλαμβάνει ο γερανός. Το σύστημα βασίζεται στο ότι η νομοθεσία της χώρας υποχρεώνει τους τροχονόμους να επιλέγουν την ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την απομάκρυνση αυτοκινήτων.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Οι συνετοί οδηγοί κερδίζουν εισιτήρια για τον κινηματογράφο

Με κουπόνια για δωρεάν χάμπουργκερ, εισιτήρια για τον κινηματογράφο, ένα χωνάκι παγωτό και ελεύθερη είσοδο σε τοπικούς αγώνες χόκεϊ επιβραβεύεται στον Καναδά η καλή οδηγική συμπεριφορά. Από τον περασμένο Νοέμβριο η αστυνομία του Τορόντο μοιράζει τα λεγόμενα «θετικά εισιτήρια» σε νέους που κινούνται στον δρόμο. Οι λόγοι της επιβράβευσης ποικίλλουν: επειδή διέσχισαν τον δρόμο με προσοχή, πέρασαν με πράσινο φανάρι, φορούν κράνος ενώ οδηγούν ποδήλατο, πετούν τα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων αντί για τον δρόμο. Στόχος τους να ενθαρρύνουν την τήρηση της νομιμότητας όχι με αυταρχισμό αλλά καθιστώντας φιλικότερο τον θεσμό της αστυνομίας στους πολίτες. Ετσι είναι πολλοί εκείνοι που παραδόξως χαίρονται όταν ένας τροχονόμος τους κάνει σήμα να σταματήσουν...

Κατερίνα Ροββά

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis