Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
α
07:59 | 22/09/2022

Την αγωνία τους εκφράζουν οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου, για την έντονη υποστελέχωση αλλά και το πρόσφατο “πάγωμα” των μεταθέσεων προς την Διεύθυνση και τα επαρχιακά τμήματα, που έχει ως αποτέλεσμα οι αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού, να βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις προσωπικού σε ένα Νομό, που έχει όπως αναφέρουν ιδιάζουσα εγκληματικότητα και έχει ανάγκη την ενίσχυση με προσωπικό.

Σε πρόσφατη επιστολή της προς τους Βουλευτές του Νομού και την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης, αναφέρθηκε εκτενώς στην άμεση ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών, την ίδια ώρα που οι αποσπάσεις αστυνομικών προς άλλες υπηρεσίες αλλά και οι συνταξιοδοτήσεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα “κενά” στις υπηρεσίες της ΕΛ,ΑΣ του Νομού.

Διαβάστε επίσης

Στο μεταξύ για πρώτη φορά, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου Ανδρέας Γύπαρης, η πρόσφατη εξέλιξη εντείνει τον προβληματισμό, αφού στις νέες μεταθέσεις δεν υπάρχει καμία απολύτως για το Νομό Ρεθύμνου.

Απόρροια των παραπάνω, όπως περιέγραψε ο κος Γύπαρης είναι το υφιστάμενο προσωπικό να εργάζεται σε συνθήκες επισφάλειας με εξαντλητικά ωράρια και τις υπηρεσίες να “βγαίνουν” οριακά. Όπως πρόσθεσε ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνονται βάρδιες με μόλις ένα άτομο στο περιπολικό και όπως τόνισε η Ένωση, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσω προκειμένου τέτοιες περιπτώσεις να μην επαναληφθούν. Αυτό συνεπάγεται, όπως εξήγησε, πως είναι ορατό το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να υπάρξουν βάρδιες ακόμη και χωρίς περιπολικά!

 Βασικές υπηρεσίες στην έδρα και την επαρχία, χωρίς τον απαραίτητο αριθμό αστυνομικών

Ο κ. Γύπαρης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών και την πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και υπογράμμισε: “Είναι θέσεις αναγκαίες που χρειάζονται για να λειτουργήσει ομαλά η αστυνομία. Ο Νομός μας γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι έχει ιδιάζουσα εγκληματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά όσοι δουλεύουμε εδώ. Για να έχουμε καλά αποτελέσματα χρειαζόμαστε και τον αναγκαίο αριθμό αστυνομικών. Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται φαινόμενα έντονης λειψανδρίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα του Νομού. Από την έδρα, από βασικές υπηρεσίες για την λειτουργία της αστυνομίας, από την ασφάλεια, την τροχαία, το Α.Τ, όπως και η επαρχία”.

  Υποστελέχωση του συνόλου των υπηρεσιών, χωρίς καμία νέα μετάθεση

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα περιπολικά σε βάρδιες διαθέτουν μόλις έναν αστυνομικό, κάτι που εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί, ουσιαστικά περιορίζει τις δυνατότητες επέμβασης σε συμβάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν οι πρόσφατες μεταθέσεις, που όπως τόνισε ο κος Γύπαρης: “για πρώτη φορά στα χρονιά είναι μηδενικές”. Συγκεκριμένα, εξήγησε: “Αναγκαζόμαστε συχνά να βγάζουμε περιπολικά πληρώματα με ένα και μόνο άτομο, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε συμβάν. Αξιωματικοί υπηρεσίας πολλές φορές δεν υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν τα σοβαρά περιστατικά που μπορεί να προκύπτουν και αν συνεχιστεί λίγο ακόμη αυτό σύντομα το αγαθό της ασφάλειας που παρέχουμε στον πολίτη, θα αρχίσει να φθίνει. Όπως και βασικές άλλες υπηρεσίες που προσφέρει η αστυνομία και οι οποίες αναγκαστικά θα αρχίσουν να παρέχονται σε μακρύ χρονικό διάστημα και δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Δυστυχώς, σήμερα ενημερωθήκαμε πως δεν εισακουστήκαμε και πως οι θέσεις που βγήκαν για το Ρέθυμνο, πρώτη φορά στα χρονικά είναι μηδενικές. Συνεδρίασε χθες το απόγευμα το συμβούλιο των κατώτερων μεταθέσεων και δεν έβγαλε καμία θέση γενικά για την επαρχία και για το Ρέθυμνο. Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα χρονικά αυτό. Δεν ξέρουμε τι σκέφτονται, αλλά εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι”.

 “Μπορεί να δούμε κάποιες βάρδιες να μην έχουν καν περιπολικό να βγουν έξω”

Όπως εξήγησε ο κος Γύπαρης το επόμενο διάστημα η Ένωση θα προχωρήσει σε επαφές με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης και τον Αστυνομικό Διευθυντή του Ρεθύμνου με επίκεντρο την υποστελέχωση ενώ υπήρξε ξεκάθαρος, ότι η Ένωση θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να μην υπάρξουν ξανά περιπτώσεις περιπολικών σε βάρδια που να διαθέτουν μόλις έναν αστυνομικό. “Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Αστυνομικό Διευθυντή του Νομού και τον Γενικό μας, όπου θα επισημάνουμε τις ελλείψεις που έχουμε. Περιπολικά με ένα άτομο δεν πρόκειται να ξαναβγούν και αυτό διότι εκπτώσεις στην ασφάλεια των συναδέλφων μας δεν κάνουμε. Από δω και στο εξής μπορεί να δούμε κάποιες βάρδιες να μην έχουν καν περιπολικό να βγουν έξω, γιατί θα πρέπει να βγει η επόμενη βάρδια με δύο άτομα και επειδή όλα αυτά έχουν κατοχυρωθεί και Νομικά, αν πάλι δεν έχουμε καμία ανταπόκριση, θα απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη. Πάντως περιπολικά με ένα άτομο θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναβγούν, γιατί έχει άμεσες συνέπειες και στην ασφάλεια των συναδέλφων. Έχουν γίνει πολλά περιστατικά που ο συνάδελφος μόνος του δεν μπορεί να επιληφθεί” υπογράμμισε ο κος Γύπαρης.

 Επιπλέον κενά δημιουργούν οι αποσπάσεις αστυνομικών

Στο μεταξύ, όπως εξήγησε ο ίδιος, ζητούμενο για τους αστυνομικούς είναι να καλυφθούν οι υφιστάμενες θέσεις, αντίθετα όμως πρόσθεσε όχι μόνο δεν υπάρχει ενίσχυση των υπηρεσιών, αλλά και αποψίλωσή τους, με αποσπάσεις του υφιστάμενου προσωπικού. “Στην ανακοίνωσή μας γράφουμε αν μας ακούει κάνεις. Στη συνάντηση που είχαμε με τον Αρχηγό στα εγκαίνια του ΑΤ Αμαρίου, μας είχε υποσχεθεί ότι θα ανοίξουν θέσεις για το Ρέθυμνο, αρκετές. Εξηγήσαμε και ο ίδιος κατάλαβε τις ανάγκες. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι υπήρξε κάποια εξωθεσμική παρέμβαση, διότι δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είχε καταλάβει την αγωνία μας. Έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές το έντονο πρόβλημα λειψανδρίας που έχουμε και τα όσα αντιμετωπίζει ο αστυνομικός για να μπορέσει να προσφέρει τα απαραίτητα στο Ρεθυμνιώτη πολίτη. Ταυτόχρονα με τις αποσπάσεις, γίνεται ένα ευτράπελο. Εμείς ενισχυόμαστε επί εποχής Χρυσοχοΐδη με κάποια άτομα και το πιο απλό που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί είναι αυτές οι αποσπάσεις να γίνουν μεταθέσεις, ώστε οι συνάδελφοι που έρχονται να γνωρίσουν το νομό, τη νοοτροπία, τις καταστάσεις και να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Ο αριθμός που φεύγει με αποσπάσεις είναι υπερδιπλάσιος από αυτούς που έρχονται. Αυτό δημιουργεί άλλο ένα κενό το οποίο πρέπει να καλύψουν οι υφιστάμενοι αστυνομικοί. Εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε ρεπό να κοπούν, ούτε να υπερβαίνουν το ωράριό τους κάτι που γίνεται για χάρη των μπαλωμάτων που κάνει η ηγεσία, επειδή δεν μπορεί να ορθολογήσει τις ανάγκες σε προσωπικό. Δεν θα μείνουμε άπραγοι γιατί είναι θέμα ασφάλειας και θέμα γοήτρου των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε Αξιωματικό Υπηρεσίας η περιπολικό για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των πολιτών”.

goodnet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis