Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 04/03/2019

Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμεύνη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Την ίδια στιγμή η αστυνομία χρειάζεται μια ομάδα ταχείας επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

 

Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης

Με αυτόν τον σκοπό λοιπόν ιδρύθηκε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλη Αστυνόμευση) τον Μάρτιο του 2010 από τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το ET Magaizne του EleftherosTypos.gr  θυμάται το πώς ήταν η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όταν ιδρύθηκε και πως είναι τώρα φέρνοντας στο φως τις ελλείψεις και τα προβλήματα.

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. απαρτίζεται από κάτι περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς, ενώ στην εν λόγω υπηρεσία η πλειοψηφία τους είναι ειδικοί φρουροί. Κυκλοφορούν με δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και περιπολούν σε 24ωρη βάση τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Στόχος, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι η άμεση επέμβαση στα περιστατικά που θα ζητηθεί η συνδρομή τους και να ανταποκρίνονται άμεσα τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της καταστολής της εγκληματικής δραστηριότητας.

[custom:google-ads]

Τα στοιχεία

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της ΔΙ.ΑΣ. στα εννιά χρόνια της δράσης της είναι αξιοσημείωτος. Διενήργησε περισσότερους από 4.000.000 ελέγχους προσώπων,  2.000.000 ελέγχους οχημάτων, έκανε 75.000 συλλήψεις για διάφορα σοβαρά ποινικά αδικήματα και εντόπισε 10.000 κλεμμένα οχήματα.

Την ίδια στιγμή, με τις περιπολίες τους, στις γειτονιές των δήμων της Αττικής, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας έχουν καλύψει μέχρι σήμερα 30.000.000 χιλιόμετρα, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφανή αστυνομική παρουσία, που αποτρέπει τη δράση κακοποιών. (Δεν είναι τυχαίο ότι η φύλαξη της Αττικής επαφίεται στη δράση της με τον καθημερινό έλεγχο 800-1.000 ατόμων, προσαγωγές, συλλήψεις και ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά). 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς δρούσε η πολυδαίδαλη σπείρα στην Αθήνα: 213 οι κατηγορούμενοι


Το προφίλ των στελεχών των ομάδων

Οι άνδρες και οι γυναίκες που απαρτίζουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προέρχονται από επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πρώην ειδικοί φρουροί ενώ στην Υπηρεσία υπάρχουν και πενήντα αθλητές που έχουν προσφέρει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους αστυνομικούς της Ομάδας, που «οργώνουν» την Αττική, είναι πολύ μεγάλοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο στελέχη της είχαν τραυματιστεί θανάσιμα σε ένοπλη συμπλοκή με τέσσερις κακοποιούς, την 1η Μαρτίου 2011, στην περιοχή του Ρέντη. Πρόκειται για τους Ιωάννη Ευαγγελινέλη και Γεώργιο Σκυλογιάννη. Στην ίδια συμπλοκή είχαν τραυματιστεί άλλοι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Διαβάστε την συνέχεια του αφιερώματος στο eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis