Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 09/01/2015

Φτάνει και ξεπερνάει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας το ολογραφικό σύστημα ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) το οποίο αναπτύσσει η κινεζική AVIC, καθώς, τόσο σαν ιδέα, όσο και σαν εκτέλεση, μοιάζει να βγαίνει κατευθείαν από το Star Wars.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Eastern Arsenal, το σύστημα (GCS- Ground Control System) προβάλλει μια ολογραφική εικόνα του drone, καθιστώντας ευκολότερο και πιο «ενστικτώδη» τον χειρισμό του. Ο χειριστής μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και τον έλεγχο του σκάφους, καθώς στην ουσία ενοποιούνται πολλές διαφορετικές παράμετροι πτήσης, δεδομένα αισθητήρων και στοιχεία οπλισμού (και ελέγχου αυτού). Ο χειριστής- πιλότος κάθεται κανονικά στο κόκπιτ/ θέση ελέγχου, ενώ οι γύρω μπορούν να παρακολουθούν το σκάφος και το περιβάλλον του στο ολόγραμμα.

Συστήματα τέτοιου είδους, τα οποία εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα  εμβύθισης για τον χειριστή του αποτελούν σταθερά κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εν αντιθέσει με συσκευές επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας (AR και VR αντίστοιχα), το GCS έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι η εικόνα που παρέχει μπορεί να παρατηρηθεί και από άλλα άτομα πέρα από τον χειριστή. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η αντίληψη καταστάσεων και προκύπτει μια καλύτερη εικόνα για τις επιχειρήσεις και τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάτι που θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε περιπτώσεις σύνθετων αποστολών, όπως για παράδειγμα σε αμφίβιες επιθέσεις ή αποστολές ειδικών δυνάμεων.

 

WENDELL MINNICK
 

Ακόμη, η ιδιαίτερη έμφαση στις μάχιμες αποστολές UAV που υποδεικνύεται υποδηλώνει ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να προσαρμοστεί τόσο στα δεδομένα του WJ-1 Pterodactyl (UCAV- μάχιμο μη επανδρωμένο αεροσκάφος), όσο και για το stealth χαρακτηριστικών Lijian. Σημειώνεται ότι οι δυνατότητες που παρέχει το σύστημα θα φαίνονταν εξαιρετικά πολύτιμες κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων UCAV από αεροπλανοφόρα- τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έθεσαν σχετικά πρόσφατα σε υπηρεσία το πρώτο τους αεροπλανοφόρο.

Πηγή:naftemporiki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis