Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 22/04/2022

Η ένοπλη βία έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ σε βαθμό που σκοτώνει πλέον περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη αιτία, δείχνει νέα ανάλυση, με τους ερευνητές να ζητούν καλύτερη εκπαίδευση των παιδιάτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Μέχρι το 2019, τα ατυχήματα, και ειδικά τα τροχαία ατυχήματα, ήταν πρώτη αιτία θανάτου για άτομα κάτω των 19 ετών. Η θνησιμότητα λόγω ατυχημάτων μειώνεται με σταθερό ρυθμό από το 2001, ενώ η θνησιμότητα από πυροβολισμούς έχει αυξηθεί κατά 14% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το νούμερο αυτό αφορά ανθρωποκτονίες με πυροβόλο όπλο, ατυχήματα με όπλα και αυτοκτονίες ατόμων κάτω των 19 ετών.

«Όταν έγινα παιδίατρος δεν φανταζόμουν ότι θα φρόντιζα τόσα παιδιά που έχουν δεχτεί πυροβολισμό» δήλωσε η Άνι Άντριους του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pedriatics. «Ως νοσοκομειακή γιατρός τα τελευταία 12 χρόνια, το είδα να συμβαίνει ξανά και ξανά. Και άρχισα πραγματικά να ανησυχώ γι’ αυτό».

Η ανάλυση, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έδειξε επίσης ότι η ένοπλη βία πλήττει περισσότερο τους μαύρους από ό,τι τους λευκούς: για τα μαύρα παιδιά η θνησιμότητα από πυροβολισμούς είναι τετραπλάσια και η θνησιμότητα από ανθρωποκτονίες 14 φορές μεγαλύτερη.

Όπως επισήμανε η δρ Άντριους, τα πυροβόλα όπλα «έγιναν η πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά το 2019, ήταν όμως ήδη η κύρια αιτία θανάτου μαύρων παιδιών εδώ και δεκαετίες».

www.thestival.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis