Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 19/03/2022

Βετεράνοι της CIA εκπαίδευσαν ελεύθερους σκοπευτές στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μυστικών ταξιδιών στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες

Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν από βετεράνους της CIA μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, σύμφωνα με αξιωματούχους που θεωρούν οτι η εκπαίδευση αυτή είναι εκείνη που τους βοηθάει σήμερα στον πόλεμο εναντίον του Κρεμλίνου.

Παραστρατιωτικοί αξιωματικοί της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο Τμήμα Ειδικών Δραστηριοτήτων ξεκίνησαν μυστική εκπαίδευση σε σκοπευτές, αντιαρματικό πόλεμο και αποφυγή επιτήρησης μετά την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία πριν από οκτώ χρόνια.

Σύμφωνα με το Yahoo News, έξι πρώην αξιωματούχοι της CIA δήλωσαν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν την εκπαίδευσή τους στον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία μέσω της αντίστασης των στρατιωτών.

Όπως αναφέρεται σχετικά, οι ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ένα πρόβλημα: οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία προσπαθούσαν να τους τυφλώσουν. Καθώς οι Ουκρανοί έψαχναν στις διόπτρες τους για να βρουν τους στόχους τους, οι Ρώσοι είχαν αρχίσει να εντοπίζουν τη θέση τους, χρησιμοποιώντας τη λάμψη του γυαλιού και εκτόξευαν λέιζερ,πλήττοντας την όραση των ελεύθερων σκοπευτών.

Oι δύο πλευρές βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Στις αρχές του 2014, η Ρωσία είχε ήδη εισβάλει και προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Λίγο αργότερα, οι φιλορώσοι αντάρτες του Ντονμπάς ξεκίνησαν έναν αποσχιστικό πόλεμο εναντίον του Κιέβου.

Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν σύντομα στη μάχη. Το ίδιο έκανε – αθόρυβα – και η CIA. Καθώς οι γραμμές μάχης στο Ντονμπάς γίνονταν όλο και πιο σκληρές, μια μικρή, επίλεκτη ομάδα βετεράνων παραστρατιωτικών της CIA πραγματοποίησε τα πρώτα μυστικά ταξίδια στην πρώτη γραμμή, για να συναντηθεί με ουκρανούς ομολόγους της.

Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων πολέμου από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός έχει σκοτώσει σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις Ρώσους στρατηγούς. Ο υψηλόβαθμος Ρώσος στρατηγός Όλεγκ Μιτιάεφ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη την Τρίτη, ισχυρίστηκαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μάθαμε πολλά πολύ γρήγορα», λέει ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών τύφλωσης με λέιζερ των Ρώσων.

Μέρος της σκληρής αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων έχει τις ρίζες της σε ένα κρυφό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA, που «τρέχει» από τα ανατολικά μέτωπα της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουν στο Yahoo News πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Την πρωτοβουλία περιέγραψαν αρκετοί πρώην αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν όλοι την ανωνυμία τους για να μιλήσουν ελεύθερα για ευαίσθητα θέματα πληροφοριών.

Ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος με έδρα την Ουκρανία, οι παραστρατιωτικοί της CIA δίδαξαν στους ουκρανούς ομολόγους τους τεχνικές ελεύθερου σκοπευτή, πώς να χειρίζονται αντιαρματικούς πυραύλους Javelin που παρέχονται από τις ΗΠΑ και άλλο εξοπλισμό, πώς να αποφγουν τον ψηφιακό εντοπισμό που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι και πώς να παραμένουν απαρατήρητοι στην εμπόλεμη ζώνη.

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis