Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικοι εξω από περιπολικό
12:19 | 09/07/2022

Την αρχική μας ικανοποίηση μετά από την συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης με την Υφυπουργό Υγείας Κα. ΡΑΠΤΗ Ζωής και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της σε μικρό χρονικό διάστημα με την ψήφιση του άρθρου 59 του Ν.4931/2022 για το πρόβλημα της μεταφοράς των ψυχικά ασθενών ατόμων για ακούσια νοσηλεία, διαδέχτηκε η πλήρης απογοήτευση και μάλιστα σε διάστημα ενός μόλις μήνα από την  ψήφιση του.

 Με το παρόν έγγραφο σας ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τρεις περιπτώσεις μεταφοράς ( μεταγωγής) ψυχικά ασθενών ατόμων, όπου οι συνθήκες ασφάλειας και ο σεβασμός στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενή, όπως προβλέπονται στο άρθρο 59 του Ν.4931/2022 σε καμιά περίπτωση δεν τηρήθηκαν πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες των «εκπαιδευμένων ιατρικά» για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων συνοδών αστυνομικών!!!

Διαβάστε επίσης

Συγκεκριμένα:

α. Την 27-06-2022 από δύο αστυνομικούς της Υ.Α. Θήρας πραγματοποιήθηκε μεταφορά στην Αθήνα μιας ψυχικά ασθενούς κυοφορούσας στον όγδοο μήνα γυναίκας, χωρίς την συνδρομή γιατρού, την οποία προηγουμένως είχε αρνηθεί το Νοσοκομείο Θήρας. Με την άφιξη τους στον Πειραιά, αφού παρελήφθησαν από όχημα της Δ.Μ.Δ.Αττικής, οδηγηθήκαν στο Δρομοκαϊτειο Νοσοκομείο που εφημέρευε. Ο εφημερεύων γιατρός αφού εξέτασε την ασθενή και έκκρινε ότι χρήζει νοσηλείας, τους γνώρισε ότι επειδή κυοφορεί δεν μπορεί να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά να οδηγηθεί την επομένη μέρα στο Αττικό Νοσοκομείο, που έχει και γυναικολογική κλινική. Αποτέλεσμα των ανωτέρω η διανυκτέρευση συνοδών και ασθενή σε δωμάτιο του Νοσοκομείου και η μεταφορά (με ταξί) και παράδοση της μετά από είκοσι τρεις ώρες εργασίας στις 12:00 της 28-06-2022 στο Αττικό Νοσοκομείο.

β. Την 28-06-2022 από τρεις αστυνομικούς του Α.Τ. Πάρου πραγματοποιήθηκε μεταφορά στην Αθήνα δυο ψυχικά ασθενών ατόμων, χωρίς την συνδρομή γιατρού, την οποία προηγουμένως είχε αρνηθεί το Κ.Υ. Πάρου. Καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδίου οι ασθενείς βρίσκονταν σε υπερδιέγερση φωνάζοντας και βρίζοντας τόσο τους συνοδούς αστυνομικούς, όσο και τους ταξιδιώτες του πλοίου. Με την άφιξη τους στον Πειραιά, αφού παρελήφθησαν από όχημα της Δ.Μ.Δ.Αττικής, οδηγηθήκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε, όπου μετά από τέσσερις ώρες παραμονής για «εξετάσεις των ασθενών» και «διαπραγμάτευσης με τους γιατρούς» για την παραλαβή τους, παρέδωσαν αυτούς και αποχώρησαν μετά από δέκα ώρες εργασίας.

γ. Την 04-07-2022 από τρεις αστυνομικούς του Α.Τ. Τήνου πραγματοποιήθηκε μεταφορά στην Αθήνα ενός ψυχικά ασθενή ατόμου με ποινικό παρελθόν, χωρίς και πάλι την συνδρομή γιατρού. Με την άφιξη τους στον Πειραιά, αφού παρελήφθησαν από όχημα της Δ.Μ.Δ.Αττικής, οδηγηθήκαν, μετά από συνεννόηση που είχε προηγηθεί, στο Δρομοκαϊτειο Νοσοκομείο που εφημέρευε. Ο εφημερεύων γιατρός αφού εξέτασε τον ασθενή και έκκρινε ότι χρήζει νοσηλείας, τους γνώρισε ότι δεν υπήρχαν κενές κλίνες και πρέπει να παραμείνουν στον «προαύλιο χώρο» του Νοσοκομείου μαζί με τον ασθενή έως ότου ανοίξει το επόμενο εφημερεύων νοσοκομείο. Αποτέλεσμα των ανωτέρω η διανυκτέρευση συνοδών και ασθενή στο «προαύλιο του Νοσοκομείου» και η μεταφορά και παράδοση του στις 10:30 της 05-07-2022 στο επόμενο εφημερεύων Νοσοκομείο Δαφνί. Ώρες συνεχόμενης εργασίας μόνο είκοσι μια!!!

        Η αδικαιολόγητη αυτή αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών από προσωπικό μη εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, χωρίς την παρουσία γιατρού θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς που χρήζουν βοήθειας και εκθέτουν σε κίνδυνο τους συνοδούς Αστυνομικούς. Ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης έρχεται σε σύγκρουση με την επιταγή του άρθρου 96 παράγρ. 2 Ν.2071/92 και του άρθρου 59 του Ν.4931/2022 για αξιοπρεπή μεταφορά των ακούσια εγκλειοµένων ασθενών και η Αστυνομία επιτέλους πρέπει να παρέχει μόνο συνδρομή όπου αυτή χρειάζεται.

         Ζητάμε άμεσα την έκδοση της κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης που θα περιλαμβάνει τα επιμέρους στάδια της διαδικασίας μεταφοράς, προβλέποντας τις ιδιαιτερότητες των νησιών, και μέχρι την οριστική λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος την υποχρεωτική παρουσία κατάλληλου ιατρικού προσωπικού καθ’ όλη την διάρκεια της εν λόγω διαδικασίας.

         Επιτέλους αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν, ο Αστυνομικός έχει δώσει όρκο στην πατρίδα να προστατεύει τον πολίτη και δεν είναι νοσοκόμος, γιατρός και κυρίως δεν είναι γυναικολόγος!!!

     

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis