Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
44
11:00 | 15/09/2022

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης:

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε τα στοιχεία που προέκυψαν από την Δημοσκοπική Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022, με την συμμετοχή 960 μελών της Ε.Α.Υ.Θ, σχετικά με σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το Αστυνομικό Προσωπικό.

Διαβάστε επίσης

 

   Από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για οικονομικά, αξιοκρατικά και εκπαιδευτικά ζητήματα. Παρατηρήθηκε ξεκάθαρα  και παρά το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο  του 2022, πριν ουσιαστικά ξεκινήσει  η ξέφρενη εκτόξευση των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης καθώς και σε προϊόντα ενέργειας, μεγάλος αριθμός Αστυνομικών, συγκεκριμένα το 92%, να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.

   Υπενθυμίζουμε ότι οι αστυνομικοί από την εποχή των μνημονίων και έπειτα, έχουν αμέτρητες περικοπές στις μηνιαίες τους απολαβές ενώ τα πενθήμερα και τα νυχτερινά, που κατά βάση «ανεβάζουν» τον μισθό, παραμένουν στα επίπεδα του 2003!!

   Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των αστυνομικών, η εκπαίδευση και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, δεν είναι προσαρμοσμένα στις σύγχρονες εποχές και κατ’ επέκταση στο σύγχρονο έγκλημα, ενώ το σύνολο σχεδόν των ερωτηθέντων διαθέτει χρήματα από τον μισθό του για να καλύψει υλικοτεχνικά κενά.

   Επίσης τα στατιστικά σχετικά με την αξιοποίηση των πτυχιούχων αστυνομικών είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από τα όσα ευαγγελίζονται για εξειδίκευση και εκπαιδευμένους και καταρτισμένους αστυνομικούς.

   Εν συνεχεία, τα ποσοστά σχετικά με την αξιοκρατία και διαφάνεια σε ζητήματα εσωτερικών μεταθέσεων καθώς και των κρίσεων και προαγωγών αποδεικνύει περίτρανα ότι ο τρόπος διεξαγωγής τους είναι τουλάχιστον προβληματικός, με ασαφείς κριτήρια και αδιαφανείς διαδικασίες.

   Ως Ένωση από την πλευρά μας , εδώ και πέντε έτη έχουμε καταθέσει επίσημη πρόταση για αξιοκρατικό κώδικα μεταθέσεων, η οποία έχει αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης μας καθώς και σε όλες τις Φυσικές και Πολιτικές Ηγεσίες όλα αυτά τα έτη, χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει το παραμικρό.

    Είναι αδιανόητο και τελείως προσβλητικό για όλους μας , ένας θεσμός όπως η Ελληνική Αστυνομία να λειτουργεί με αναξιοκρατικές διαδικασίες!

   Πέραν της παρουσίας των στοιχείων της έρευνας, το Προεδρείο της Ένωσης τοποθετήθηκε για το φλέγον και πολυδιάστατο ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας,  ένα διαχρονικό και κοινωνικό πρόβλημα  για το οποίο θα έπρεπε άλλοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επιλύσουν, και το οποίο «φορτώθηκε» στις πλάτες των αστυνομικών. Ως συνέπεια τούτου, δύο διμοιρίες καθημερινά και επί εικοσιτετράωρου βάσεως φυλάνε συγκεκριμένα σημεία του ΑΠΘ, χωρίς να υπάρχει χρονικός ορίζοντας έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών .

 

   Παράλληλα , όσον αναφορά το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας , έχουμε ακούσει πάμπολες φορές ότι «μπαίνει στα Πανεπιστήμια» αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί .

   Επιπλέον, με βάση τα όσα πληροφορούμαστε, θα υπάρξει  ενίσχυση από αστυνομικούς λοιπών Υπηρεσιών, καθώς υπάρχει σχεδιασμός  για περιφρούρηση των Πανεπιστημίων από σωρεία  Αστυνομικών Δυνάμεων προς ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης.

   Όλα τα παραπάνω, αποτελούν ξεκάθαρη παραδοχή αποτυχίας του μέτρου πριν καν την εφαρμογή του.

   Εμμένουμε  στην άποψη μας, ότι το διαχρονικό πρόβλημα της ανομίας και αταξίας στους Πανεπιστημιακούς Χώρους αποτελεί ένα δυσεπίλυτο και βαρυσήμαντο ζήτημα και  δεν μπορεί να λυθεί με την Αστυνομία και μόνο!!

   Εν συνεχεία, αναπτύχθηκε από το Προεδρείο της Ένωσης, το μείζον πρόβλημα και ο  δυσθεώρητος αριθμός προστατευτικών φυλάξεων ανηλίκων στα Νοσοκομεία από Αστυνομικούς. Παραθέσαμε συγκεντρωτικά στοιχεία αστυνομικών που διατέθηκαν το 2021 καθώς και το έτος 2022 σε Νοσοκομειακά Ιδρύματα για τη φύλαξη ανηλίκων, την στιγμή που η πόλη στερείται των απαραίτητων εποχούμενων περιπολιών για τη γενική αστυνόμευση. Άλλο ένα κοινωνικό ζήτημα, όπου τα παιδιά αντί να μεταφέρονται άμεσα και χωρίς κωλυσιεργίες στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας, όπου θα χαίρουν της δέουσας φροντίδας για την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, το κράτος τα μεταφέρει σε νοσοκομεία πετώντας το μπαλάκι στην αστυνομία.

   Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταγωγής κρατουμένων υψίστης επικινδυνότητας από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Περιφέρειας και των Διαβατών σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μία παράλογη τακτική που γεννά πολλά ερωτηματικά. Ο λόγος που πραγματοποιούνται μεταγωγές από σωφρονιστικά ιδρύματα άλλων νόμων σε νοσοκομεία της πόλης, με δεκάδες αστυνομικούς να απασχολούνται καθημερινά  οφείλεται στην καθυστέρηση που επικαλούνται τα τοπικά Νοσοκομειακά Ιδρύματα λόγω έλλειψης ραντεβού, με αποτέλεσμα να οργανώνεται ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση για την μεταφορά τους, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται οι μεταγωγές κρατουμένων υψίστης επικινδυνότητας.

    Επισημάνθηκε επίσης, ο αλόγιστος αριθμός αστυνομικών που απασχολούνται σε φυλάξεις στόχων. Τη δεδομένη στιγμή στην Θεσσαλονίκη φυλάσσονται τριάντα επτά (37) κτίρια από αστυνομικές δυνάμεις και απασχολούνται καθημερινά περισσότεροι από 400 αστυνομικοί.

    Κλείνοντας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τόνισε τις τεράστιες ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού και οχημάτων που υπάρχουν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Παρατέθηκαν φωτογραφίες με τα χιλιόμετρα των οχημάτων τα οποία κυμαίνονται από τις 300.000 έως 700.000 χλμ το καθένα και πρέπει να τονιστεί ότι αναφερόμαστε σε οχήματα που λειτουργούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και στις περισσότερες περιπτώσεις κάθε  Αστυνομικό Τμήμα έχει αποκλειστικά ένα μόνο περιπολικό με χιλιάδες χιλιόμετρα και αμέτρητα προβλήματα .

    Εν κατακλείδι, το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, τόνισε ότι οι διαχρονικές αγκυλώσεις από πολιτικούς  και υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν συμβάλλουν στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος παρά μόνο την βελτίωση του αισθήματος  ασφάλειας των πολιτών που αποτελεί  και το κύριο ζητούμενο.

   Όπως  έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, η αντίληψη ότι «Η Αστυνομία είναι για τα πάντα και ο Αστυνομικός παντού και στην πρώτη γραμμή αλλά μονίμως ξεχασμένος από όλους» έχει επικρατήσει τα τελευταία έτη.

Οι Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης έχουν κουραστεί πλέον από ευχολόγια και ευχαριστώ!

   Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε όσα αξίζουν στους συναδέλφους μας και στους πολίτες αυτής της πόλης.

   Το παρόν στην συνέντευξη τύπου έδωσαν εκπρόσωπος του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Χάρη Καστανίδη καθώς και ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Δημήτριος Δαγκλής ως Εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

 

Θεσσαλονίκη,14 Σεπτεμβρίου 2022

             

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis