Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
s
17:54 | 24/10/2022

Ενώπιον του Εφετείου Πλημμελημάτων ξεκίνησε η δίκη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του για τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας για την εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι, στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Ο σκηνοθέτης και οι γιοί του είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με κατηγορίες που αφορούν βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα παράνομης βίας, εξύβριση, απείθεια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, καθώς τους καταλογίζεται πως επιτέθηκαν και παρεμπόδισαν τους αστυνομικούς να εκτελέσουν την εντολή που είχαν.

Διαβάστε επίσης

Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου, διεξάγεται από το Εφετείο λόγω ειδικής δωσιδικίας καθώς ο ένας γιος του σκηνοθέτη, είναι δικηγόρος.

Στο δικαστήριο ήταν παρόντες ο σκηνοθέτης και ο ένας από τους δυο γιους του, ενώ ο άλλος απουσίαζε. Οι τρεις κατηγορούμενοι αμφισβητούν όσα καταγράφονται στην δικογραφία αναφερόμενοι σε "εισβολή" των αστυνομικών στο σπίτι τους, το οποίο εφάπτεται στη μία του πλευρά με το επίμαχο που τελούσε σε κατάληψη, και για αναίτια -όπως λένε- βία που άσκησαν σε βάρος τους οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν εισέλθει στο δικό τους χώρο.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις αστυνομικών που είχαν λάβει μέρος στην επίμαχη επιχείρηση οι οποίοι είπαν πως τόσο ο σκηνοθέτης όσο και οι γιοί του συμμετείχαν στην επίθεση που είχαν δεχθεί από τους καταληψίες.

Όπως ανέφερε ένα αστυνομικός: «Μας ανατέθηκε να πάμε σε ένα διώροφο οίκημα στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι που ήταν υπό κατάληψη. Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει το κτίριο. Ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση με πολλά άτομα. Μπορεί να συμμετείχαν και 100 αστυνομικοί. Η εντολή ήταν να μπούμε και να καταστείλουμε την κατάληψη. Φτάσαμε η πόρτα. Ήταν κλειδωμένη και δεχτήκαμε επίθεση. Μέσα ήταν μόνο δυο άτομα που μας πέταγαν πέτρες, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα. Πρόεδρος. Αναγνωρίζετε κάποιον; Μάρτυρας: Ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος (πρόκειται για τον Δημήτρη Ινδαρέ) και ένας νεαρός.

Είπε επίσης ο αστυνομικός ότι όταν ανέβηκαν στην ταράτσα τού υπό κατάληψη σπιτιού είδε τον σκηνοθέτη μαζί με έναν άλλον, να πηδάνε στην διπλανή ταράτσα και ότι εκεί ένας από τους γιους τού σκηνοθέτη τούς φώναζε να φύγουν. «Του είπαμε τι ψάχνουμε και μας είπε: "Φύγετε από δω! Έχετε χαρτί εισαγγελέα που ψάχνετε την ταράτσα μου;"».

Ο αστυνομικός, που είχε τραυματιστεί τότε, κατέθεσε ότι ο σκηνοθέτης «ήρθε και μου άρπαξε τον εξοπλισμό μου. Αγκάλιασα τον εξοπλισμό μου, πέσαμε κάτω και του έβαλα χειροπέδες».

Ο δεύτερος αστυνομικός κατέθεσε πως ο παρόντας στη δίκη γιος τού σκηνοθέτη, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που τους πετούσαν πράγματα- «ακόμη και ένα ψυγείο». Είπε ακόμη, πως ο Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του παρεμπόδισαν το έργο τους και φώναζαν "τι δουλειά έχετε εδώ;" αναζητώντας εισαγγελέα.

Πρόεδρος: Τι κάνατε μετά;

Μάρτυρας: Ακινητοποιήσαμε τα άτομα και τα συλλάβαμε. Ήταν ο κύριος μπροστά και πίσω οι γιοι του. Ο πατέρας τους αντιστάθηκε στη σύλληψη των παιδιών. Αυτά μας πέταγαν τις πέτρες και μπογιές, ακόμη και λύματα. Ούρα και κόπρανα απ' ό,τι μύρισα μετά πάνω μου.

Ο αστυνομικός ανέφερε ότι τραυματίστηκε. «Έφαγα πυροσβεστήρα στο κεφάλι και λιποθύμησα» είπε.

Η σύζυγος του σκηνοθέτη και μητέρα των άλλων δύο κατηγορουμένων είπε στο δικαστήριο ότι στις 6:30 το πρωί εκείνης της ημέρας ξύπνησαν από την φασαρία και τις βρισιές που αντάλλασαν αστυνομικοί με τους καταληψίες. Η μάρτυρας είπε πως όταν άκουσαν βήματα στην ταράτσα τους ανέβηκε ο σύζυγος και ο μικρός γιος της και στη συνέχεια ο μεγάλος γιος τής οικογένειας «Ανέβηκα με το νυχτικό στη ταράτσα. Είδα και τους τρεις πεσμένους μπρούμυτα δεμένους πισθάγκωνα και να τους πατάνε το κεφάλι. Ήρθε ένας κατά πάνω μου -αστυνομικός με φουλ φέις- και μου είπε: "φύγε! Αν ξαναμιλήσεις θα σε πετάξω από κάτω από τη σκάλα". Πήρα το 100 μέσα στην απελπισία μου και τους είπα ότι δέρνουν τα παιδιά μου στην ταράτσα. Μετά επικοινώνησα με δικηγόρους και έψαχνα να ζητήσω βοήθεια. Πήρα το 100, πήρα δικηγόρο και μετά ένα κανάλι».

Σύμφωνα με την μάρτυρα, οι αστυνομικοί ήταν εξαγριωμένοι γιατί έχασαν τους καταληψίες και «βρέθηκαν μπροστά τους οι δικοί μου άνθρωποι και τους πλάκωσαν στο ξύλο». Όπως ανέφερε, τους απήγγειλαν κατηγορίες γιατί «έψαχναν εξιλαστήρια θύματα».

Γυναίκα, που κατοικεί κοντά το σημείο των γεγονότων, κατέθεσε πως άκουγε τον Δημήτρη Ινδαρέ να φωνάζει "βοήθεια", χωρίς ωστόσο να μπορεί να δει τι ακριβώς συνέβαινε καθώς εμπόδιζε την οπτική της ένα δέντρο.

Η υπεράσπιση αναφερόμενη σε αντιφάσεις κατέθεσε αίτημα να προβληθούν στο δικαστήριο βίντεο που είχαν τραβήξει γείτονες στην οδό Ματρόζου αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί που κάλυπταν την επιχείρηση εκκένωσης.

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis