Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:55 | 03/12/2014

Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης προς ψήφιση στη Βουλή ώστε να λυθεί το ζήτημα των σπουδών φυλακισμένων όπως ο Ν. Ρωμανός εξετάζει η κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, Παιδείας Α. Λοβέρδο και Επικρατείας Δ. Σταμάτη προκειμένου να δοθεί άμεση απάντηση στο πρόβλημα.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για όλες τις πιθανές προτάσεις προς την κατεύθυνση εξεύρεσης ουσιαστικής και άμεσης λύσης. Αυτό που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας είναι αφενός η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων (με τηλεδιάσκεψη ή άλλο τεχνικό μέσο) αλλά και η δυνατότητα υποχρεωτικής συμμετοχής στη διαδικασία των εξετάσεων, είτε με τη μετακίνηση του κρατουμένου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα (με ειδική άδεια), είτε με εξέτασή του στον χώρο κράτησης από επισκέπτη καθηγητή.

Λίγο νωρίτερα ο πατέρας του Ν. Ρωμανού, Γιώργος, σε συνέντευξη Τύπου δήλωνε: «Δεν παρακαλάω και δεν βγάζω σε κοινή θέα τα συναισθήματά μου. Το παιδί μου ακολουθεί μία προσωπική ηθική στάση και δεν διστάζει να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του». Με λίγες λιτές φράσεις περιέγραψε το δράμα που ζει, αφού η ζωή του γιου του, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κρέμεται από μία κλωστή».

Ο Νίκος Ρωμανός χαιρετά μέσα από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης

Ο Νίκος Ρωμανός χαιρετά μέσα από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης

Οι γονείς των απεργών πείνας, Ν. Ρωμανού, Γ. Μιχαηλίδη και Α. Μπουρζούκου, εξέφρασαν χθες από τη μια την αγωνία τους για την υγεία των παιδιών και από την άλλη τη σθεναρή αντίδρασή τους στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας για την «ανάλγητη και αντιδημοκρατική» στάση, που, όπως είπαν, κρατούν απέναντι στα παιδιά τους.

«Το ρολόι που κρύβω μέσα μου πάγωσε...». Με αυτήν τη φράση από το προσωπικό ημερολόγιο του Ν. Ρωμανού θέλησε η γιατρός του, αλλά και μητέρα του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Μπουρζούκου, Λίνα Βεργοπούλου να περιγράψει την κατάσταση που ζει σήμερα ο Ρωμανός.

Λίνα Βεργοπούλου: Κραυγή αξιοπρέπειας η απεργία πείνας

Λίνα Βεργοπούλου: Κραυγή αξιοπρέπειας η απεργία πείνας

Τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του Ν. Ρωμανού, αλλά και το «δικαίωμα στη μόρφωση οτιδήποτε κι αν έχει συμβεί» τόνισαν γονείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φίλοι των τεσσάρων κρατουμένων απεργών πείνας. Εκεί ήταν ο Π. Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου - Λυκείου Φυλακών Αυλώνα, η Αν. Τσουκαλά, εγκληματολόγος, ενώ κάποια στιγμή εθεάθη στο βάθος του θεάτρου «Εμπρός», όπου δόθηκε η συνέντευξη, η μητέρα του Ν. Ρωμανού, Παυλίνα Νάσιουτζικ, η οποία δεν θέλησε να μιλήσει.

Ο πατέρας του Ν. Ρωμανού, συναισθηματικά φορτισμένος, δήλωσε υπερήφανος για τον Νίκο και χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «ασχολείται εδώ και δύο χρόνια με τα βραχιολάκια».

«Τα ΜΜΕ διαπομπεύουν τα παιδιά μας. Θέλουμε να αφήσουν τα παιδιά να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Το παιδί μου έλεγε ότι η εξουσία τιμωρεί και δεν το πίστευα τότε. Δεν ήξερα. Τώρα καταλαβαίνω τη δήλωσή του», είπε ο πατέρας του Γ.Μιχαηλίδη, ενώ κι ο πατέρας Μπουρζούκος μίλησε για τον γιο του υποστηρίζοντας: «Δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά... ο λαός που δεν έχει οδηγό την ουτοπία, δεν πάει πουθενά».

Ο δάσκαλος του Ρωμανού στις φυλακές Π. Δαμιανός, που γνώρισε το παιδί και το ξεχώρισε όπως είπε θεωρεί ότι αυτό που συμβαίνει είναι ανεπίτρεπτο: «...Τον Νίκο τον χρειαζόμαστε. Τον έζησα δύο χρόνια. Δεν ήταν ο συνηθισμένος μαθητής. Αυτό το παιδί πριν από 6 χρόνια δέχθηκε μία σφαίρα που πιθανόν να ήταν για εκείνον κι έγινε το δεύτερο θύμα της μέρας εκείνης που πέθανε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Μεγάλωσε με μία βίαιη κατάσταση της πραγματικότητας».

«Μιλάω ως μάνα και γιατρός», είπε από την πλευρά της η Λίνα Βεργοπούλου: «Η κατάσταση του Νίκου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θανατολογίας». Υποστήριξε ότι ο Ν. Ρωμανός τής έχει καταστήσει εξαρχής σαφές ότι θέλει να προχωρήσει μέχρι τέλους χωρίς τη λήψη ενδοφλέβιων υγρών. Χαρακτήρισε κραυγή αξιοπρέπειας την απεργία πείνας και επισήμανε ότι νικητής είναι πάντα ο απεργός.

Επεισόδια μετά τη μεγάλη πορεία

Επεισόδια ακολούθησαν τη μεγάλη πορεία συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό. Παρότι περισσότερα από 8.000 άτομα πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία με αφετηρία το Μοναστηράκι, τμήμα των συγκεντρωμένων που κατέληξε στα Εξάρχεια λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους. Ακόμη και λεωφορείο σταμάτησαν οι νεαροί, στο οποίο, αφού κατέβασαν τον κόσμο που ήταν μέσα, πέταξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Αρχικά άγνωστοι προκάλεσαν υλικές ζημιές σε υποκατάστημα τράπεζας, ενώ στη συνέχεια αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην οδό Κωλέττη. Τα επεισόδια και η ένταση μεταφέρθηκαν στο κέντρο των Εξαρχείων, με τους αγνώστους να βάζουν φωτιά σε ένα μηχανάκι.

Στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Τζωρτζ, οι νεαροί σταμάτησαν λεωφορείο κατέβασαν τον κόσμο και του έβαλαν φωτιά! Στο σημείο κατέφθασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και έσβησαν τη φωτιά στο λεωφορείο...

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα ακόμα, με τους νεαρούς να βάζουν φωτιά και σε άλλα αυτοκίνητα, ενώ μερικά ακόμη βρέθηκαν αναποδογυρισμένα.

Δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο, όπου μέσα είχαν κλειστεί κάποιοι από τους κουκουλοφόρους. Η αστυνομική επιχείρηση επεκτάθηκε μέχρι και την πλατεία Εξαρχείων.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Φωτό: Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis