Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 22/02/2015

 

 «Οταν κατάφερα να εντοπίσω το παιδί, ήταν πεσμένο αναίσθητο στο πάτωμα του δωματίου. Το πήρα αγκαλιά και από τη μπαλκονόπορτα που είχα σπάσει να μπω στο διαμέρισμα βγήκα και το έδωσα στον συνάδελφό μου. Ξαναγύρισα στο διαμέρισμα, γιατί μας είχαν πει ότι μέσα μπορεί να βρίσκονταν τρία παιδιά». Ο 24χρονος αστυφύλακας της Άμεσης Δράσης Βασίλης Τερζάκης περιγράφει τις αγωνιώδεις στιγμές που έζησε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ως πλήρωμα περιπολικού κλήθηκε να ελέγξει πληροφορία για πυρκαγιά σε ισόγειο διαμέρισμα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Μέσα σε δύο λεπτά από την εντολή που πήραν είχαν φτάσει στη συμβολή των οδών Δάμωνος και Πολυμίτου και διαπίστωσαν ότι από το διαμέρισμα έβγαιναν πυκνοί καπνοί.

Αρχικά προσπάθησε να σπάσει την πόρτα του διαμερίσματος, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο συνάδελφός του, αρχιφύλακας Αριστείδης Πεττής, τον βοήθησε να σκαρφαλώσει στη μπαλκονόπορτα, ενώ οι γείτονες που είχαν συγκεντρωθεί απ' έξω τους είπαν ότι η οικογένεια που έμενε στο διαμέρισμα είχε τρία παιδιά.

Ο Βασίλης Τερζάκης πήρε μαζί του ένα φακό και τον πυροσβεστήρα του περιπολικού. Παραβίασε το παντζούρι, έσπασε το τζάμι της μπαλκονόπορτας και μπήκε στο σαλόνι του διαμερίσματος. «Δεν έβλεπα τίποτα, ούτε με το φακό. Οι καπνοί ήταν πολύ πυκνοί. Για να ανασάνω χρειάστηκε να βγω και να ξαναμπώ. Στη δεύτερη προσπάθεια προχώρησα περισσότερο και σχεδόν ψηλαφίζοντας εντόπισα το παιδί, πεσμένο στο πάτωμα, αναίσθητο.

Το πήρα αγκαλιά και το έβγαλα έξω. Ο συνάδελφός μου είχε ειδοποιήσει στο μεταξύ και την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ και έφταναν διασώστες», περιγράφει στα ΝΕΑ ο 24χρονος αστυνομικός. «Ξαναμπήκα μέσα για να αναζητήσω και τα άλλα δύο παιδιά με την αγωνία ότι θα μπορούσαν να ήταν ακόμη και νεκρά, αφού δεν είχα πάρει καμία απάντηση στις εκκλήσεις μου. Τελικά, με φώναξαν απ' έξω να βγω, γιατί στο μεταξύ είχε επιστρέψει η μητέρα μαζί με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της. Οπως διαπιστώθηκε είχε πάει να τα πάρει από το σχολείο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, σχετικά, και είχε αφήσει το μικρό στο σπίτι γιατί κοιμόταν».

Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής ξεκίνησε από μία θερμάστρα που έπεσε. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ κατάφεραν να συνεφέρουν το πεντάχρονο αγοράκι που διακομίσθηκε και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παίδων κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Στο 401 νοσηλεύτηκε για ένα 24ωρο και ο νεαρός αστυνομικός που με την πράξη αυτοθυσίας του έσωσε το παιδάκι. Μάλιστα, το ίδιο βράδυ επικοινώνησε με τη μητέρα του παιδιού για να μάθει αν ήταν καλά. Ο Βασίλης Τερζάκης υπηρετεί εδώ και τέσσερα χρόνια στην Αμεση Δράση και κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Οπως λέει, όταν στα δεκαοκτώ του αποφάσιζε να γίνει αστυνομικός, αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν οι εικόνες αστυνομικών που βοηθούσαν τους πολίτες. Ετσι, όταν ήρθε η σειρά του να κάνει κάτι περισσότερο από το τυπικό, υπηρεσιακό του καθήκον, δεν δίστασε.

Ματίνα Ηρειώτου 

tanea.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis