Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 04/12/2015

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΥΠ αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος με τον φόβο ηλεκτρονικού πλήγματος από την ομάδα ρώσων χάκερ «Armada Collective», αφού τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εξέπνευσε η νέα διορία που είχαν θέσει ώστε να πάρουν λύτρα ύψους 50 bitcoins ή τουλάχιστον 17.000 ευρώ.

 Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν όχι μόνο για φόβο να «καταρρεύσουν» ιστοσελίδες τραπεζών και συστήματα e-banking αλλά και να υπάρξει πλήγμα στο σύστημα τηλεπικοινωνιών της χώρας, σε μία επανάληψη της οδυνηρής «κυβερνοεπίθεσης» τον Απρίλιο του 2007 στην Εσθονία η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές .

 Καθ’ ότι, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από την αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «αν συμβεί γενική “διακοπή” του Διαδικτύου στη χώρα μας έστω και για μία ώρα, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα και θέματα ασφαλείας, από τις αεροπορικές μεταφορές μέχρι τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε άλλες κρίσιμες κρατικές δομές – νοσοκομεία κ.λπ.» .

 Για τον λόγο αυτόν τα τελευταία 24ωρα έχει τοποθετηθεί σε παρόχους του Internet ειδική ομάδα «καταγραφής» ηλεκτρονικών επιθέσεων. Έτσι ώστε, αν εντοπισθεί «υπερφόρτωση» και αρχίσουν οι επιθέσεις σε site τραπεζών, να κοπούν οι τηλεπικοινωνίες –στο Διαδίκτυο– με τη Ρωσία και οι επιθέσεις των «χάκερ» να μην έχουν ηλεκτρονικό «πεδίο βολής» και να είναι χωρίς αντίκρισμα. Όλα αυτά βεβαίως αν το πλήγμα δεν προέλθει από την ίδια ομάδα χάκερ αλλά από κάποια άλλη χώρα.

 Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούσαν για «πλήρη νηνεμία», η οποία όμως τους προκαλούσε μεγαλύτερο προβληματισμό. Παράλληλα τα τελευταία 24ωρα οι διωκτικές αρχες, οι μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι υπεύθυνοι των πιστωτικών ιδρυμάτων αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου 12μελούς οργάνου ελέγχου «επιθέσεων» σε ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζών.

Αυτή «ομάδα» ελέγχου θα λάβει την ονομασία «24|7|365» για να δείξει «τη διαρκή επιφυλακή στην οποία θα βρίσκεται όλο το 24ωρο, τις επτά ημέρες της εβδομάδας και τις 365 ημέρες τον χρόνο», ενώ θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι πέντε τραπεζών, τεσσάρων παρόχων Internet , της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ και της Τράπεζας της Ελλάδος που θα είναι σε διαδικασία συνεχούς, άμεσης αλληλοενημέρωσης.

 Η Armada Collective είναι μια σχετικά νεοεμφανιζόμενη ομάδα χάκερ που εκβιάζει επιχειρήσεις ζητώντας σε αντάλλαγμα bitcoins, στα πρότυπα της ομάδας χάκερ DD4BC. Έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Ελβετία, αλλά και σε τράπεζες της Ταϊλάνδης.

 

 

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

 

 

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis