Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:15 | 02/11/2021

Στη Βουλή εισήχθη ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος φέρνει σημαντικές αλλαγές.

Για παράδειγμα, προβλέπεται η μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος σε ποινές φυλάκισης μέχρι 3 έτη, αν ο δικαστής το κρίνει απαραίτητο.

Παράλληλα, τα ισόβια θα τιμωρούνται με πολύ μεγαλύτερο χρόνο έκτισης ποινής, τουλάχιστον 19 χρόνια κάθειρξης, για να μπορούν να καταθέσουν αίτημα αποφυλάκισης ενώ στον νέο Ποινικό Κώδικα θα προβλέπεται ότι η επικίνδυνη οδήγηση που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, θα τιμωρείται πολύ αυστηρά.

Οι 4 βασικοί άξονες του Ποινικού Κώδικα

Να σημειωθεί ότι σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον ΠΚ κινείται σε 4 βασικούς άξονες:

  1. αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.
  2. στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο, όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ' επανάληψη σοβαρά κακουργήματα.
  3. στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κλπ, στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή).
  4. στην κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis