Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:11 | 05/11/2015

Οι κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία τερμάτισαν σήμερα την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει πριν από έναν μήνα, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα τους "εξοντώσει" διαλύοντας τις ελπίδες για υποχώρηση της βίας μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ανέκτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, έδειξε πως βρίσκεται επί ποδός πολέμου με τις επιθέσεις που εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα.

"Ο μονομερής τερματισμός των εχθροπραξιών έφθασε στο τέλος του με την πολεμική πολιτική του AKP και τις τελευταίες επιθέσεις", αναφέρει το PKK σε δήλωση που μεταδόθηκε από το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία με το PKK η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον της οργάνωσης μέχρι να "εξοντωθεί" και ο τελευταίος μαχητής της.

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Με τους θανάτους αυτούς, ο απολογισμός των νεκρών της εβδομάδας ανήλθε σε πάνω από 40. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 1984 που άρχισε η εξέγερση.

Το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κήρυξε την κατάπαυση του πυρός στις 10 Οκτωβρίου, λέγοντας πως θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο η βία να εμποδίσει τη διενέργεια δίκαιων εκλογών. Η κυβέρνηση απέρριψε την κίνησή του ως εκλογικό τακτικισμό.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η κατάπαυση του πυρός, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο φιλοκούρδους ακτιβιστές στην Άγκυρα. Την επομένη η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του PKK.

"Είναι σαφές πως ένας νέος τερματισμός των εχθροπραξιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει νέα βούληση για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος εντός του τουρκικού κράτους καθώς και συνομιλίες με στόχο μια τέτοια λύση", αναφέρεται στη δήλωση του PKK.

"Καλούμε όλο τον κουρδικό λαό, τους λαούς της Τουρκίας και τις δημοκρατικές δυνάμεις να ενισχύσουν τον αγώνα τους".

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η ειρηνευτική διαδικασία, την οποία άρχισε η Άγκυρα στα τέλη του 2012 με τον φυλακισμένο αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει μπει στο "ψυγείο". Η τελευταία φορά που είχε ο Οτσαλάν συνομιλίες με μια φιλοκουρδική αντιπροσωπεία σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία ήταν τον Απρίλιο.

Διαβάστε περισσότερα στο news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis