Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
α
09:14 | 06/06/2022

Στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης χτύπησε το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) η καρδιά του απανταχού ελληνισμού καθώς μετά από τρία χρόνια, λόγω πανδημίας, η ομογένεια επέστρεψε με μια μεγαλειώδη παρέλαση στους πιο φημισμένους δρόμους του Μανχάταν, στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Περισσότεροι από 80 Σύλλογοι, Σωματεία και Κοινότητες απηύθυναν κάλεσμα στα μέλη τους με αποτέλεσμα Ελληνοαμερικανοί κάθε ηλικίας να παρελάσουν στην ντυμένη στα γαλανόλευκα Νέα Υόρκη, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι ο ελληνισμός είναι «παρών».

Ανάμεσα στους τελετάρχες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, το Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου, με εκπροσώπηση από την συμπροέδρο του, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), η ομογενής Βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) και η χρυσή ολυμπιονίκης, Φανή Χαλκιά.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου και αντιπροσωπεία από το ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελούμενη από τον Σάββα Αναστασιάδη (ΝΔ), Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ) και Ευαγγελία Λιακούλη.

Στην Νέα Υόρκη βρέθηκαν και Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς οι οποίο το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό, όπου και πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Για μια «ιστορική μέρα στην αρχή του 3ου αιώνα από την εθνική παλιγγενεσία, η παρέλαση στη Νέα Υόρκη, στην 5η Λεωφόρο, ξαναγίνεται μετά την πανδημία. Μια παρέλαση που την οφείλουμε στην μνήμη, την οφείλουμε στους πρώτους Έλληνες που την καθιέρωσαν, μια παρέλαση που όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να την κάνουμε κάθε χρόνο» έκανε λόγο μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος απέσπασε το καθολικό χειροκρότημα κατά την ομιλία του στο Δείπνο των Τελεταρχών το βράδυ της Κυριακής, τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται και η συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

«Είναι μια σπουδαία ημέρα πριν από την μεγάλη παρέλαση, όπου αναδεικνύεται με λαμπρότητα την συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όχι μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και της χώρας. Είναι μια ημέρα γιορτής και υπερηφάνειας και, ασφαλώς, με την ιδιαίτερη σημασία της 201ης επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας. Είναι η πρώτη φορά μετά τον COVID που είμαστε έξω ξανά σε μια τέτοια γιορτή και αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία. Είναι μια μεγάλη μέρα για να αναγνωρίσουμε αυτήν την συνεισφορά, η οποία επεκτείνεται σε όλη την αμερικανική κοινωνία, την θρησκεία, την πολιτική, τον κόσμο των επιχειρήσεων, τους επιστήμονες και ασφαλώς την σπουδαία σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα», είπε ο κ. Μενέντεζ.

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis