Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Α
08:29 | 01/06/2022

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πυροδοτεί διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή επίδοση εγγράφων και αναφέρεται στα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, ορίζεται ότι οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνονται για τον σκοπό της συγκρότησης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), για το χρονικό διάστημα που δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνέπεσε με τα γεγονότα στο ΑΠΘ, τον τραυματισμό φοιτητή, την ανακοίνωση νέου νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ και το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

«Στις αρχές Ιουνίου τα αγόρια και τα κορίτσια, οι Ειδικοί Φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας που αποτελούν πλέον τις ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους», έχει ενημερώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και έχει αναφέρει ότι «ένα ελληνικό πανεπιστήμιο οφείλει να παρέχει απόλυτη ασφάλεια στους φοιτητές και στους καθηγητές», γιατί «δεν είναι ασφάλεια να γκρεμίζεις τη βιβλιοθήκη μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι ελευθερία να υπάρχουν καταλήψεις μέσα στο πανεπιστήμιο, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την αξιοποίηση των χώρων του πανεπιστημίου για τους καθαυτό εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, μορφωτικούς σκοπούς».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο Σώμα των 400 ειδικών φρουρών, των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι είναι σχεδόν στο σύνολο τους πτυχιούχοι πανεπιστημίων, δηλαδή «είναι αγόρια και κορίτσια, που μέχρι χθες ήταν στο πανεπιστήμιο», έχουν καταρτιστεί τέσσερις μήνες στην Κομοτηνή και «στην πραγματικότητα, οι χθεσινοί φοιτητές έρχονται να προασπίσουν την ασφάλεια των πανεπιστημίων». Δεν πρόκειται, όπως ανέφερε, να πάνε σε όλα τα πανεπιστήμια, «γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα πανεπιστήμια». Επίσης, σημείωσε ότι οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ θα ξεκινήσουν με περιπολίες στα κάμπους, σε ανοιχτούς χώρους, «πρώτα από όλα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχει σοβαρή ανάγκη, και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη». Ως προς τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ θα αξιοποιούνται για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΛΑΣ όταν τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά. «Οι αστυνομικοί αυτοί είναι ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ. Είναι εκπαιδευμένοι στα όπλα και γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν πλήρη εκπαίδευση και κατάρτιση και, συνεπώς, όταν θα ασκούν καθήκοντα που είναι εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, στα πλαίσια της αστυνομικής τους ιδιότητας, προφανώς, θα φέρουν το όπλο του αστυνομικού», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, χαρακτήρισε λογική την πρόβλεψη οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ να διατίθενται για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αναφερόμενος γενικότερα στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν τις παραβατικές και ακραία παραβατικές συμπεριφορές που παρεισφρέουν στα πανεπιστήμια. «Δεν μπορούν όλοι οι Έλληνες να πάνε στο Χάρβαρντ ή στην Οξφόρδη. Έχουμε, όμως, εμείς υποχρέωση να κάνουμε το πανεπιστήμιο καλύτερο απομονώνοντας ακραίες συμπεριφορές και κουκουλοφόρους, διότι το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές του και στον ελληνικό λαό», επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε «να σταματήσει ο καιροσκοπισμός με το θέμα γιατί η κοινωνία δεν θέλει μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, κατά τη συζήτηση της διάταξης στην επιτροπή της Βουλής, διατύπωσε εκ νέου την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ίδρυση ειδικού Σώματος αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την πανεπιστημιακή αστυνομία, και κατήγγειλε ότι με τη διάταξη που έρχεται σήμερα προς ψήφιση «δεν μένει καμία αμφιβολία, ότι ο έλεγχος του Σώματος και των ενεργειών του δεν ασκείται από τις πρυτανικές Αρχές, από τις Αρχές του πανεπιστημίου, αλλά θα γίνεται απευθείας από την αστυνομία και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη». Με αφορμή, δε, τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει τη συκοφάντηση των δημοσίων πανεπιστημίων και προσπαθεί να τα εμφανίσει ως άντρο παραβατικότητας, για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και για να προχωρήσει στην ιδεοληπτική και επικοινωνιακή λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επιλέγει την κλιμάκωση, την ένταση και τη βία μέσα στα πανεπιστήμια». Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια, ο κ. Καλαματιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει τον ολισθηρό δρόμο της έντασης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον πρέπει να πρυτανεύει ο διάλογος και όχι η ένταση και η βία. «Η δική σας νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι η βαριοπούλα που γκρεμίζει το πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Καλαματιανός απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και σημείωσε ότι σε όλα τα κράτη υπάρχει φύλαξη των πανεπιστήμιων και όχι αστυνομία.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, ανέφερε πως θα έπρεπε την τάξη στα πανεπιστήμια, με βάση το αυτοδιοίκητο του άρθρου 16 του Συντάγματος, να την έχουν διασφαλίσει τα ίδια τα πανεπιστήμια. «Από τη στιγμή που τα πανεπιστήμια αδρανούν, εγώ δεν έχω επί της αρχής αντίρρηση στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας», είπε, ωστόσο, ο κ. Καμίνης, στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, σημειώνοντας, όμως, πως «όταν παρεμβαίνει η αστυνομία, θα πρέπει να παρεμβαίνει με επαγγελματισμό. Αν αληθεύει, ότι εβλήθη με βομβίδα κρότου-λάμψης ο φοιτητής στο ΑΠΘ, αυτό δείχνει μια έλλειψη επαγγελματισμού εκ μέρους της αστυνομίας». Σε σχέση με τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, ο κ. Καμίνης τόνισε, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια, ότι ουσιαστικά μετατρέπονται οι ΟΠΠΙ από ειδικό Σώμα φύλαξης σε ειδικούς φρουρούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε ότι «η διάταξη του άρθρου 28 του νομοσχεδίου ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους ως προς τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Προβλέπει ρητά ότι οι ειδικοί φρουροί που θα τη στελεχώνουν θα μπορούν να εκτελούν και όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα των ειδικών φρουρών όταν δεν διατίθενται στα ΑΕΙ και έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα όπλα τους» και «άρα δεν μιλάμε απλά για κάποιο Σώμα που έρχεται να φυλάξει το πανεπιστήμιο». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε, εξάλλου, ότι ο νόμος πλαίσιο που έρχεται στη Βουλή υποβαθμίζει τα πτυχία και ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, επιχειρώντας άλλη μία κρατική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα. «Η κυβέρνηση, με το γελοίο δίλημμα “βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα”, επιχειρεί να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο πανεπιστήμιο και να επιβάλλει την πανεπιστημιακή αστυνομία ως ομάδα καταστολής», είπε ο κ. Συντυχάκης.

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Χήτας, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος σπουδών, είναι χώρος γνώσης και δεν είναι εκκολαπτήριο κομματικών στελεχών τού αύριο, ιδίως των τριών κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «γι’ αυτό και είναι πάγια θέση της Ελληνικής Λύσης να μείνουν έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια». Ο κ. Χήτας κατηγόρησε τα κόμματα της Αριστεράς ότι «σιγοντάρουν» και «πουσάρουν» τα επεισόδια στα πανεπιστήμια. «Περιμένουμε πάνω από έναν χρόνο την πανεπιστημιακή αστυνομία. Περιμένουμε πάνω από έναν χρόνο την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και πολλά άλλα που προβλέφθηκαν στον ν. 4777/2021, αλλά δεν τα βλέπουμε. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι η ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους που καλά κρατεί», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ως «αριστεροφοβική» που δεν μπορεί να δείξει την πυγμή να θέσει τέλος στην ανομία στα πανεπιστήμια.

«Δεν είστε, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, η φωνή του μέτρου και της λογικής. Είστε μια φωνή αναχρονιστική, είστε μια φωνή της καταστολής, είστε μια φωνή της νόμιμης βίας που στρέφεται ενάντια στα παιδιά, στη νεολαία μας», σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία κατήγγειλε ότι με τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνονται προκειμένου να στελεχώσουν το ΟΠΠΙ, κατά το χρονικό διάστημα που δεν διατίθενται στα ΑΕI, θα εκτελούν καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν. 4777/21 στη Βουλή είχε υποστηριχθεί από πλευράς της κυβέρνησης πως οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ δεν θα οπλοφορούσαν, γεγονός που έρχεται βέβαια σε ευθεία αντίθεση με τη ρύθμιση που τώρα προτείνεται», τόνισε η κ. Μπακαδήμα, επισημαίνοντας πως αυτή η τροποποίηση έρχεται σε μία στιγμή που η νεολαία αντιδρά και ζητάει ανοιχτό πανεπιστήμιο, χωρίς ταξικό χαρακτήρα, με σοβαρή χρηματοδότηση και χωρίς αστυνόμευση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ,   newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis