Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:54 | 07/12/2020

 

Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με θέμα: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη»:

Θέλω να κάνω μερικά σχόλια για την χθεσινή ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

1. Για δεύτερη χρονιά, η Αθήνα δεν κάηκε. Με εξαίρεση τα επεισόδια στο ΑΤ Κολωνού δεν υπήρξαν συγκρούσεις. Παρεμπιπτόντως στον Κολωνό τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί με σοβαρά κατάγματα και ούτε σχόλιο δεν ακούστηκε από τους λαλίστατους βιαιολόγους των κοινωνικών μέσων και τους αντίστοιχους γυρολόγους των καναλιών. Η ευαισθησία τους εξαντλήθηκε στην ανθοδέσμη αλλά σε αυτό θα αναφερθώ αργότερα

2. Είναι μεγάλη ντροπή, είτε το Πολυτεχνείο είτε η 6η Δεκεμβρίου να έχουν εξελιχθεί εθιμικά σε γιορτές μίσους κατά της Αστυνομίας και του πολιτικού συστήματος. Είναι άγονο και κοστοβόρο, να χρειάζονται 5.000 αστυνομικοί για να τιμηθεί υποτίθεται μια επέτειος. Τόσα χρόνια κάποιοι ανέχθηκαν τους 500-1000 που καίνε τις πόλεις. Αυτό τελείωσε, θα πάρει ίσως λίγο χρόνο και πολύ κόπο ακόμη, αλλά τελείωσε.

3. Η τεράστια πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν ασχολήθηκε καν με τη χθεσινή ημέρα. Απομένουν οι 1000 κακομαθημένοι που προανέφερα και όσοι εκπροσωπούσαν μια ευπώλητη στο παρελθόν υπεραισθησία δικαιωμάτων. Το λέω και τους το ξαναλέω. Η λογική επανέρχεται. Η δημοκρατία επανέρχεται. Η ασυλία των παιδιών με τις μολότοφ και κάποιων φωνακλάδων επώνυμων δεν υπάρχει. Ο νόμος είναι ένας, η νομιμότητα μία, κάποια  καλή κοινωνία της Αθήνας δεν εξαιρείται, όσοι φωνάζουν δεν εξαιρούνται, αυτό επιτάσσει το δίκαιο, αυτό είναι δημοκρατία.

4. Η δήθεν αριστερή ευαισθησία, είναι μια τυφλή αδιαλλαξία. Αδιαλλαξία της εχθροπάθειας, αδυναμία της κατανόησης, φτηνή εκμετάλλευση της οργής. Η καταγγελία έχει γίνει συνήθεια και επάγγελμα. Γι αυτό και η κοινωνία σας έχει γυρίσει την πλάτη.

5. Η στάση αυτή είναι πλέον αντικοινωνική. Ναι αντικοινωνική. Μέσα στον κορωνοϊό, σε 374 προσαγωγές που έγιναν χθες, 6 μόνο δέχθηκαν να κάνουν τεστ που τους προτάθηκε και προσφέρθηκε διότι βρέθηκαν σε συνθήκες αυξημένου συγχρωτισμού. Οι υπόλοιποι, αρνήθηκαν αγέρωχα, το μίσος στον «εχθρό», κυριάρχησε της ευθύνης. Ναι, η πιθανότητα να κολλήσουν συμπολίτες τους υποχωρεί μπροστά στο φανατισμό της καταγγελίας, μπροστά στην αδιαλλαξία της εχθροπάθειας.  Κι αυτοί που αρνήθηκαν το τεστ έκαναν και μήνυση στον Αττικάρχη γιατί τάχα οι αστυνομικοί δεν άλλαζαν γάντια. Ο παραλογισμός δεν έχει πια όρια.

6. Οι μεγάλες κουβέντες που εκστομίζονται περί δημοκρατίας κρύβουν μια παρακμιακή, βαρετή  και ανυπόληπτη στάση. Ένας αστυνομικός ασχημόνησε με την ανθοδέσμη. Οι 4999 έκαναν τη δουλειά τους. Η ηγεσία της αστυνομίας αντέδρασε αμέσως, ελέγχει τον ένα, με αίτημα διαθεσιμότητας και ΕΔΕ που θα ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Είναι όμως καθαρή πολιτική επιλογή, να διαλέγει κάποιος την αναφορά στον ένα και όχι στους 4999. Και να ξεχνά επίσης τους 4 τραυματίες στον Κολωνό.

7. Χθες, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφεραν κάμερες για πρώτη φορά. Και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Δεν ακούστηκε  μια κουβέντα για αυτό. Για το κατά παγκόσμια ομολογία, πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της αυθαιρεσίας αστυνομίας και πολιτών. Ούτε ένα σχόλιο από τους εξεγερμένους καταγγέλλοντες.

Προειδοποιώ λοιπόν και ενημερώνω.

Θα  συνεχίσουμε, είμαστε ακάθεκτοι στον δρόμο της νομιμότητας, της διεύρυνσης της δημοκρατίας, της ισονομίας, του περιορισμού της αυθαιρεσίας.

 

Δευτερολογία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλή:

Έχω κάποιες γνήσιες απορίες ακούγοντας σας κύριοι της αντιπολίτευσης.

Να ξεκινήσω από το πιο πρόσφατο παράδοξο που ανέδειξε ο εκπρόσωπος Τυπου σας.

Από πότε οι δικηγόροι δεν προσάγονται όταν μετέχουν σε παράνομες πράξεις; Σε ποιο δικαιϊκό σύμπαν συμβαίνουν αυτές οι διακρίσεις πολιτών έναντι του νόμου;

Και πάω στα πιο γενικά.

Σχεδιάσατε πολιτικές κατά της αυθαιρεσίας αστυνομικών και πολιτών ;

Πήρατε μέτρα για την εκπαίδευση και τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας;

Για την εξάλειψη της βίας των απανταχού ασύλων-ορμητηρίων της εγκληματικότητας;

Για παράδειγμα αλλάξατε το πειθαρχικό δίκαιο της Αστυνομίας;

Για παράδειγμα δώσατε την ανακριτική δικαιοδοσία και τα μέσα στον Συνήγορο του Πολίτη να διερευνά τα περιστατικά αυθαιρεσίας;

Βάλατε κάμερες στα ΜΑΤ;

Περάσατε ψυχομετρικά τεστ τους αστυνομικούς; Τους εκπαιδεύσατε;

Αλλάξατε τις σπουδές τους;

Φτιάξατε δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης όπως η ΟΔΟΣ;

Τι κάνατε; Πείτε μας τι κάνατε;

Να σας πω εγώ λοιπόν. Για 4χρόνια:

Διαλύσατε, λοιδορήσατε, απαξιώσατε την Αστυνομία.

Τρομοκρατήσατε, φοβίσατε τους πολίτες γιατί

Πολλαπλασιάσατε την αυθαιρεσία, την ανομία, τις καταλήψεις, όπου μόλις προχθές η Ελλάδα καταδικάστηκε σε πρόστιμο 350.000 ευρώγιατι δεν αδειάζατε το Plaza.

Γεμίσαν τα Πανεπιστήμια κι οι γύρω δρόμοι εγκληματικότητα και ναρκωτικά.

Το χειρότερο, κάνατε το μίσος και την εχθροπάθεια σημαία στην αντιπαράθεση, στον δημόσιο και κοινωνικό διάλογο.

Και φυσικά κάθε Παρασκευή φλέγονταν οι κάδοι στην Πατησίων και έγινε σπορ να καίγονται ΜΑΤ στη Χ.Τρικούπη.

Αυτός είναι επιεικώς, πολύ επιεικώς ο μαύρος θλιβερός απολογισμός σας στην ασφάλεια και στη νομιμότητα.

Να συνέλθετε. Αν μπορείτε. Αν μπορείτε να βγείτε από τις φαντασιώσεις περί αστυνομικής βίας, ή από τα στερεότυπα της κακής αστυνομίας.

Η τυφλότητά σας , η πολιτική σας τυφλότητα εξεγείρει την λογική.

Όλη η Ευρώπη κινείται σε αυστηροποίηση, σκληρή αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αστυνόμευσης. Απαριθμώ, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και πρόσφατα Γαλλία. Γαλλία όπου είδατε τι γίνεται με τις διατάξεις για τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών.

Εδώ στην Ελλάδα, αυτή η δεξιά όπως λέτε κυβέρνηση, πάει ανάποδα. Οδηγεί στον εκδημοκρατισμό, στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου, στην αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος της αστυνομίας σε κατεύθυνση ήπιας αστυνόμευσης, την αποφασιστική μεν αλλά ήπια αλλαγή των αβάτων, ασύλων και λοιπών εγκληματικών πολιτικών σας.

Έτσι έχουν πολιτικά τα πράγματα.

Σας το είπα και το επαναλαμβάνω. Η στάση σας γίνεται αντικοινωνική.

Η πολιτική σας απομόνωση συγκρίνεται μόνο με την απελπισία που γεννά η επανάληψη από όλους σας των ίδιων κλισέ: όργιο αυταρχισμού, αστυνομικό κράτος, ακροδεξιά πολιτική. Πιο ανύπαρκτα δεν γίνεται, πιο κουραστικά δεν υπάρχει!!!!

Κερασάκι απελπισίας, είναι που έχετε την αλόγιστη επιπολαιότητα να κάνετε παιχνιδάκια με ανθοδέσμες.

Εκεί δηλαδή που τελειώνει η απόγνωση, αρχίζει ο πολιτικός σας αυτοεξευτελισμός!!!

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis