Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:17 | 19/08/2021

Οριοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η πυρκαγιά στη Δυτική Αττικής, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Προτεραιότητές μας είναι η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, η προστασία των υποδομών και των περιουσιών και φυσικά, ο περιορισμός της πυρκαγιάς στα σημερινά της όρια», δήλωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ευχαριστίες του στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές και όλο το προσωπικό που παλεύει στην πρώτη γραμμή. «Έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μας, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας. Δεν περισσεύει κανένας», είπε ο υπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε στις ξένες αποστολές και κυρίως στου Πολωνούς και Ρουμάνους που παλεύουν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, αλλά και στις άλλες πυρκαγιές.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας προς τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αλλά και τρίτων χωρών που συνδράμουν στην κατάσβεση με πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου μεταξύ άλλων να ξεκουράσουν και τους Έλληνες συναδέλφους τους που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται νυχθημερόν στο πεδίο. Όπως εξάλλου ανέφερε σήμερα και ο πρωθυπουργός εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Ο αγώνας είναι κοινός και οι συνθήκες αντίξοες, παρόλα αυτά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

«Σε αυτό τον κοινό αγώνα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πυρκαγιάς εργαζόμαστε σκληρά. Πυροσβέστες, Πολιτική Προστασία, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, Στρατός, Περιφέρεια, Δήμοι, Εθελοντικές ομάδες, αλλά και οι πολίτες της περιοχής είναι όλοι στο πλευρό μας. Αδιαμφισβήτητα είμαστε όλοι στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με όλες μας τις δυνάμεις σε διασπορά. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το Πυροσβεστικό Σώμα, από κοινού με τις δυνάμεις της Πολωνίας που μας έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, επιχειρούν συνολικά με 461 πυροσβέστες, με πεζοπόρα τμήματα, 166 οχήματα και μη στελεχωμένα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής. Ο Στρατός, έχει διαθέσει 3 ελικόπτερα πυρόσβεσης και 92 Αξιωματικούς και Οπλίτες που στελεχώνουν πεζοπόρα τμήματα.

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της περιοχής συνδράμουν με μεγάλο αριθμό υδροφόρων και χωματουργικών μηχανημάτων. Όλοι οι πιλότοι μας, καθημερινά υπερβάλουν εαυτόν».

Όπως είπε ο υπουργός, στην πυρκαγιά στα Βίλια, μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Μπέριεβ.

Επιπλέον, η Ρουμανία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με οχήματα, ως συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «προσφορά την οποία και αποδεχθήκαμε με ευγνωμοσύνη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σχέδιο που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

«Από την πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ένα σχέδιο που εξελίσσεται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο, το δύσβατο και δυσπρόσιτο του εδάφους χωρίς ζώνες και οδικό δίκτυο, το συμπαγές δάσος, τις υψηλές θερμοκρασίες και την απόλυτη ξηρασία του τελευταίου διαστήματος, αλλά και τις συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης του αέρα. Η κινητοποίηση συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, με όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα στη μάχη», τόνισε και πρόσθεσε:

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους πυροσβέστες μας, τους πιλότους, σε όλο το προσωπικό που μας συνδράμει σε αυτή τη μάχη, όπως και στους εθελοντές μας. Το ανέφερε και ο πρωθυπουργός σήμερα εδώ, στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Ευχαριστούμε τις γυναίκες και τους άντρες του Σώματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν και την αυτοθυσία που επιδεικνύουν κάθε μέρα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 νέες πυρκαγιές και σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 94 δασικές πυρκαγιές.

«Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή και σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνουμε ότι θα πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό! Τις επόμενες ημέρες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αναμένουμε αύξηση της έντασης των ανέμων και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η προστασία του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας».

Ολονύχτιες περιπολίες στρατού και αστυνομίας για πρόληψη πυρκαγιών - 53 συλλήψεις εμπρηστών σε 15 μέρες

Σε περιπολία όλο το βράδυ θα βρίσκονται στρατός και αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, σε όλη τη χώρα. Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς θα κινούνται από σήμερα, και τουλάχιστον για 7 ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.


Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από απόψε θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά (ηπειρωτική χώρα και νησιά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών. Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι 3 για εμπρησμό κατ εξακολούθηση. Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis