Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:19 | 11/03/2022

1. Όπως κατατέθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) από μέλος του, το τελευταίο εξέδωσε 948 καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας. Και προφανώς πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου, αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν άγεται ενώπιον αυτού.

2. Θυμηθήκαμε λοιπόν τα επαναλαμβανόμενα «επιτεύγματα» των «Αδιάφθορων», τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία του θεσμού και προκαλούν τα δυσμενή σχόλια. Η καταγγελλόμενη «στημένη» δίωξη την 14-12-2020 των αξιωματικών των Επισήμων αποτέλεσε το αποκορύφωμα. Όχι μόνο κρίθηκε προφανώς αβάσιμη, αλλά και ότι «δημιουργεί την εύλογη υποψία ενδεχομένως αυτή να απέρρευσε από αντιπαραθέσεις ή και από προσωπικές διαφορές εντός των κόλπων της ΕΛ-ΑΣ…» (σ.σ. δηλ. τους γνωστούς «βυζαντινισμούς»). Δεν μας προκάλεσε όμως καμιά έκπληξη. Και αυτό γιατί ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς υποθέσεων, που ταλαιπωρούν αστυνομικούς, οι οποίοι τελικά απαλλάσσονται από τα Δικαστήρια. Και επομένως ο ετήσιος απολογισμός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, αφού δεν μπορεί αυτές να υπολογίζονται ως συλλήψεις και τελεσθέντα εγκλήματα!

3. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο 29χρονος αστυνομικός κατηγορούμενος για «ασέλγεια» αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Χαρακτηριστική η δήλωση των συνηγόρων του: «…αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη στην εξαιρετική παιδοψυχίατρο Τρικάλων και σε όσους τήρησαν τον Κ.Π.Δ. Λυπούμεθα για όσους λοιδορούσαν μονίμως τον Κ.Π.Δ. και τη σημασία της ψυχιατρικής επιστήμης. Λυπούμεθα ιδιαίτερα για όσους από βαριά αμέλεια και έλλειψη συνειδήσεως, υποκρίθηκαν το ρόλο του προανακριτή και για όσους παραβίασαν για τις δικές τους σκοπιμότητες το τεκμήριο της αθωότητας και μας κατέστησαν δημόσιο θέαμα. Περιφρονούμε εκείνους που σκηνοθέτησαν την κατηγορία και δηλώνουμε, ότι οι ευθύνες όλων θα αναζητηθούν».

4. Διαβάσαμε επίσης την είδηση-αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης του σπιτιού βρήκε κρίσιμα στοιχεία για τη σοβαρή υπόθεση σωματεμπορίας του 39χρονου αστυνομικού και τα οποία δεν είχε ανακαλύψει η ΕΛ-ΑΣ («Αδιάφθοροι») παρά τον «εξονυχιστικό έλεγχο» και την έρευνα σε αυτό. Τότε που κατακρίναμε την απαράδεκτη εμφάνιση τόσο των συνοδών αστυνομικών, που φορούσαν όλοι τη μαύρη μπλούζα με τη φίρμα της ίδιας αθλητικής εταιρείας, όσο και του προσαγόμενου, που φορούσε μπλούζα με τη φίρμα πορνογραφικής εταιρείας!

5. Επίσης καταγγέλθηκαν οι αντιδικονομικές κ.λ.π. ενέργειες, που μπορεί να στοιχειοθετήσουν μια σειρά από ποινικά και αστικά αδικήματα και να εγείρουν τις αντίστοιχες αξιώσεις. Η πρακτική των ανώνυμων και κατά παραγγελία καταγγελιών, είτε για να δικαιολογήσουν δικονομικές ενέργειες (άρση απορρήτου κ.λ.π.), είτε για να καλύψουν τις πραγματικές πηγές και τις μεθόδους δράσεις, αφήνει βαριά τη σκιά για «εργαλειοποίηση» της Υπηρεσίας και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, που προσβάλλουν την έννοια του Κράτους Δικαίου. Η πρακτική αυτή μπορεί να υποκρύπτει σφάλματα, αυθαίρετες ενέργειες ή ακόμη και παράνομες παρακολουθήσεις. Σημειώνεται, ότι οι ανώνυμες καταγγελίες αφορούσαν το 42% σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2018.

6. Έχουμε γράψει και άλλη φορά, ότι λανθασμένα θεωρείται από πολλούς, ότι αυτοσκοπός της Υπηρεσίας είναι να κατηγορηθούν με κάθε τρόπο αστυνομικοί στη λογική «Ρασπούτιν»…«ασκούμε διώξεις και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Εξάλλου δεν είναι πρώτη φορά, που κάποιοι μπορεί να επιχείρησαν, με κακόβουλες και εν πολλοίς αβάσιμες καταγγελίες, να στήσουν «σκευωρίες» για ιδιοτελή συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση τα αρμόδια Όργανα της ΕΛ-ΑΣ, οφείλουν να μη λαμβάνουν υπόψη ανυπόστατες και ψευδείς ανώνυμες καταγγελίες, καθώς και να μην αναζητούν άλλοθι σε αυτές για την «καρατόμηση» των Αξιωματικών!

7. Ποιος εγγυάται λοιπόν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων; Ποιος μπορεί να αποτρέψει μια τυχόν καταχρηστική ή παράνομη προσβολή αυτών, ιδίως από τις Διωκτικές Αρχές και τις Υπηρεσίες Διαχείρισης Πληροφοριών; Αν, παραδείγματος χάριν, κάποιος από τους αρμόδιους χειριστές των τεχνικών μέσων, διενεργεί παράνομες παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών κ.λ.π. των αξιωματικών προκειμένου να ενημερώνει τις Ηγεσίες Δημόσιας Τάξης (πολιτικές-αστυνομικές) για τυχόν… «κριτικές» κ.λ.π. μη αρεστές; Και αυτό είναι ακόμη δυσκολότερο να ελεγχθεί, αν γίνεται με την ανοχή ή ακόμη και «κατ΄εντολή»;

8. Εξάλλου προτάσεις για αναβολή-αποχή από τη δίωξη των «Αδιάφθορων» από μηνύσεις (δήθεν) «αντιπερισπασμού» των θιγομένων είναι απαράδεκτες. Ας φροντίζουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Επίσης τυγχάνουν απαράδεκτες και αποτελούν κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα προτάσεις που αφορούν τη θέσπιση «test ακεραιότητας» (βλ. υπόθεση Πυργιωτάκης κατά Ελλάδας αρ. προσφ.15100/06 Ε.Δ.Δ.Α.), την ανωνυμία των μαρτύρων, την παροχή κινήτρων στους καταγγέλλοντες (σ.σ. γιατί όχι αντικινήτρων πράξεων διαφθοράς) κ.α. Ομοίως και η πρόταση για αρχειοθέτηση υποθέσεων με πράξη μόνο του Διευθυντή. Γιατί έτσι μπορεί να «θαφτούν» υποθέσεις, επειδή ο καταγγελλόμενος μπορεί να είναι υψηλόβαθμος, συνδικαλιστικό στέλεχος κ.λ.π.

9. Συμπερασματικά το ερώτημα είναι: Άραγε οι εποπτεύοντες (Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Ηγεσίες της Εκτελεστικής Εξουσίας) δεν αντιλαμβάνονται τις αναφερόμενες καταχρηστικές και επί της ουσίας αντιδικονομικές ενέργειες; Μπορεί να ανέχονται ή ακόμη και να «υποθάλπουν» τέτοιες λογικές;;; Σε κάθε περίπτωση η ανοχή ή ακόμη και η «επιβράβευση» τέτοιων συμπεριφορών δίνουν το λάθος μήνυμα, ότι δηλ. ο καθένας μπορεί να αυθαιρετεί χωρίς συνέπειες!!! Τελικά όλα αυτά δεν έχουν ως αποτέλεσμα, αφενός να δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας-αδικίας και αφετέρου να κλονίζεται η εμπιστοσύνη προς τους Θεσμούς και το Κράτος Δικαίου;

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis