Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
α
10:29 | 24/10/2022

Βραζιλιάνος πρώην κοινοβουλευτικός, υποστηρικτής του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, άνοιξε πυρ και πέταξε χειροβομβίδες για να εμποδίσει τη σύλληψή του, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή.

Ο πρώην βουλευτής Χομπέρτου Τζέφερσον ήταν αντιμέτωπος με φυλάκιση κατ’ εντολή του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF), επειδή παραβίασε τους όρους της κατ’ οίκον κράτησής του μεταφορτώνοντας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο εξύβρισε την πρόεδρο του κορυφαίου βραζιλιάνικου δικαστικού θεσμού.

Διαβάστε επίσης

Όταν πήγαν να τον συλλάβουν στην πόλη Λεβί Γκασπάριαν (πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, νοτιοανατολικά), ο κ. Τζέφερσον «αντέδρασε» και δύο μέλη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης «τραυματίστηκαν από τα θραύσματα χειροβομβίδας που πέταξε», ανέφερε η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) σε ανακοίνωσή της.

Τους προσφέρθηκαν ιατρικές φροντίδες και είναι καλά, διευκρίνισε η PF, η οποία ανέπτυξε ενισχύσεις επιτόπου.

Ο κ. Τζέφερσον πρόβαλε αντίσταση χρησιμοποιώντας «πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά» προτού εντέλει συλληφθεί χθες το βράδυ (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), έπειτα από «εντατική διαπραγμάτευση», ανέφερε η ομοσπονδιακή αστυνομία. Η PF πρόσθεσε πως πλέον διενεργεί έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου πήρε αποστάσεις από τον πρώην βουλευτή, τονίζοντας μέσω Twitter πως «οποιοσδήποτε ανοίγει πυρ εναντίον αστυνομικού πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κακοποιό στοιχείο. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στο επεισόδιο αυτό».

Επέμεινε πως δεν έχει καμία σχέση με τον Χομπέρτου Τζέφερσον, ο οποίος το 2020 δήλωσε πως ο πρόεδρος είναι «στενός του φίλος». Αρνήθηκε επίσης πως έχει φωτογραφηθεί πλάι στον πρώην βουλευτή, ωστόσο αρκετά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν στιγμιότυπα των δυο τους μαζί όταν ο άλλοτε λοχαγός του στρατού αναλάμβανε την εξουσία το 2019.

Προεδρικές επικρίσεις για τις δικαστικές έρευνες

Προηγουμένως, ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους καταδίκασε την «ένοπλη αντίσταση» που πρόβαλε ο κ. Τζέφερσον, ο οποίος έμεινε ταμπουρωμένος οκτώ ώρες στο σπίτι του κι επιβεβαίωσε μέσω βίντεο πως έκανε χρήση όπλων, αλλά διαβεβαιώνοντας πως δεν είχε την πρόθεση να τραυματίσει αστυνομικούς, ισχυριζόμενος πως σκοπός του ήταν να προκαλέσει ζημιά στα αυτοκίνητά τους.

Ο κ. Μπολσονάρου ωστόσο επέκρινε ταυτόχρονα τις δικαστικές έρευνες σε βάρος του πρώην βουλευτή διότι, κατά τη γνώμη του, διενεργούνται «χωρίς καμία συνταγματική βάση». Έδωσε εντολή να σπεύσει επιτόπου ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του.

Ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, μέλος του STF —μαύρο πρόβατο για τον πρόεδρο— διέταξε ο κ. Τζέφερσον να οδηγηθεί στη φυλακή διότι παραβίασε πολλούς από τους όρους της κατ’ οίκον κράτησής του.

Ο Χομπέρτου Τζέφερσον χαρακτήρισε πρόσφατα «μάγισσα» και «πόρνη» την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, την Κάρμεν Λούσια. Ο λόγος των υβρεολόγιου: αποφάσεις που πήρε η επικεφαλής του STF για την εκλογική διαδικασία και την προβολή των υποψηφίων στα μέσα ενημέρωσης.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε μια εβδομάδα προτού διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την ερχόμενη Κυριακή 30ή Οκτωβρίου, στον οποίο ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα αντιμετωπίσει τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο (2003-2010), που θεωρείται το φαβορί, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Οι επιθέσεις εναντίον «της Κάρμεν Λούσια δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από οποιονδήποτε σέβεται τη δημοκρατία. Δημιουργούν (...) βία στην κοινωνία. (Δημιουργούν) μηχανή καταστροφής των δημοκρατικών αξιών. Γεννούν συμπεριφορές όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα», σχολίασε ο Λούλα μέσω Twitter, εκφράζοντας με τη δική του σειρά αλληλεγγύη στους τραυματισμένους αστυνομικούς.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis