Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:09 | 10/12/2015

«Δίαυλο» συνεργασίας με τον ISIS για την αγοραπωλησία σύγχρονων οπλικών συστημάτων, τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ακόμη και μαχητικών αεροσκαφών, φέρεται να αναζητούσε ή είχε βρει, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ο 49χρονος μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων παγκοσμίως, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στον Ασπρόπυργο, σε ένα «στημένο» ραντεβού, που δεν έγινε ποτέ. Φέρεται, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, να ήταν προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ, άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής, και ομάδων που δρουν σε Ιράν, Ιράκ, Λιβύη και Ουκρανία.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, είναι υπήκοος ΗΠΑ και Ιορδανίας, με τις αμερικανικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό του στη χώρα μας, γνωρίζοντας ότι θα έρθει εδώ προκειμένου να προβεί σε συναντήσεις με «άγνωστα» άτομα για την αγοραπωλησία όπλων.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρώντας να εξηγήσουν την «εύκολη» διαρροή τόσων πληροφοριών για το παρελθόν του, εκτιμούν πως ο 49χρονος μπορεί να ήταν ένα «δόλωμα» ξένων μυστικών υπηρεσιών σε κυκλώματα λαθρέμπορων όπλων, ένας ελεγχόμενος εσωτερικός πληροφοριοδότης (insider), σε παραγγελίες προμήθειας οπλισμού από ένοπλες οργανώσεις και ελέγχου αυτών των αγοραπωλησιών, ή η σύλληψή του αποτελεί επιδίωξη για να καταστεί κάτι από τα παραπάνω. Η σπουδή των αμερικανικών αρχών για την σύλληψή του, αποδίδεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, είτε σε «ξεκάρφωμα» αυτής της συνεργασίας του, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς, είτε σε διακοπή της πιθανής «αυτονόμησής» του. Μήπως δηλαδή ο 49χρονος προέβη σε ανεξέλεγκτες ενέργειες, εκτός ελεγχόμενης δράσης, επιδιώκοντας ίσως την επαφή με τον Ισλαμικό Στρατό και την προμήθεια όπλων σε αυτόν με σκοπό τα υπέρογκα κέρδη.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η γνωστή NSA, τους τελευταίους δύο μήνες σε συνεργασία με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής και στελέχη του ΣΔΟΕ έστησε «παγίδα»αγοραπωλησίας πολεμικών τυφεκίων με διόπτρες για ελεύθερους σκοπευτές και πυροβόλα χειρός. Ουσιαστικά εμφανίστηκαν ως «πωλητές» αυτού του οπλισμού στον 49χρονο, και ότι είχαν δυνατότητες προμήθειας ακόμη πιο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.

Ο λαθρέμπορος προέβη σε μία «δοκιμαστική» αγορά, των τυφεκίων με διόπτρες, αξίας περίπου 250.000 ευρώ, και επιφυλάχθηκε να κάνει και μεγαλύτερες στο μέλλον. Το φορτίο θα έφθανε με κοντέινερ μέσω Ιταλίας και θα πήγαινε σε αποθήκη στο Ασπρόπυργο, κινήσεις που παρακολουθούσε ο 49χρονος, σύμφωνα με τις οδηγίες που του είχαν δώσει οι «πωλητές». Για την παραλαβή του φορτίου ήρθε στην Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου και στις 8 πήγε στην αποθήκη ουσιαστικά για να παραλάβει το κενό και ελεγχόμενα μεταφερόμενο εμπορευματοκιβώτιο.

Διαπιστώνεται ότι ο συγκεκριμένος άνδρας έκανε συχνά ταξίδια στην Ελλάδα, προκειμένου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να κάνει τις  συναντήσεις με τους πωλητές που σχετίζονταν με τις «συμφωνίες» αγοραπωλησιών οπλισμού (μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους, σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα, πολεμικά τυφέκια, πιστόλια, διόπτρες, φυσίγγια) και να κανονίσει τις λεπτομέρειες μεταφοράς τους.

Ο 49χρονος εμφανίζεται ως ο διαμεσολαβητής μεγάλων παραγγελιών παράνομου σύγχρονου οπλισμού με αποδέκτες ένοπλες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, με τις μεταφορές να γίνονται ακτοπλοϊκώς μέσω Ουκρανίας, Αιγύπτου και Λιβύης.

Σχετικά πρόσφατα οι αμερικανικές αρχές και ενώ βρίσκονταν κοντά στην «ελεγχόμενη αγοραπωλησία», εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του για λαθρεμπόριο όπλων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές τον εντοπισμό και τη σύλληψή του στη χώρα μας, και στη συνέχεια την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Tην υπόθεση σύλληψης ανέλαβαν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών-Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε., οι οποίοι αξιοποιώντας τις πληροφορίες των αμερικανικών αρχών εντόπισαν τον 49χρονο, όταν ήρθε στη χώρα μας πριν από τρεις ημέρες. Κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη και τους αστυνομικούς να έχουν γίνει «σκιά» του.

Το πρωί της Τρίτης, πηγαίνοντας στη «συνάντηση-παραλαβής» στην αποθήκη του Ασπροπύργου, η οποία ήταν o«δούρειος ίππος» προσέλκυσής του, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής και λίγο αργότερα στον Εισαγγελέα Εφετών.

Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να πάρει την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ. Στην αποθήκη, βέβαια δεν βρέθηκε κάποιος οπλισμός, ενώ και από την έρευνα στο δωμάτιο του πολυτελούς ξενοδοχείου κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής κάποια usb, τα οποία θα εξεταστούν από τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να εντοπιστεί το ιστορικό περιήγησης και επαφών του στο διαδίκτυο.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis