Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 01/09/2021

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο πολιτικός με την πιο μακρά θητεία στην «ηλεκτρική» καρέκλα του 7ου ορόφου της λεωφόρου Κατεχάκη.

Η αποχώρησή του, ύστερα από τον ανασχηματισμό, άφησε για εκείνον πικρή επίγευση.

Όταν ανέλαβε πριν από δύο χρόνια να «τρέξει» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πήχης μπήκε από την πρώτη στιγμή ψηλά. Αυτή ήταν η τέταρτη θητεία του στην Κατεχάκη, ενώ το όνομά του είχε συνδεθεί με την εξάρθρωση των μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στη χώρα μας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε «φουριόζος» το καλοκαίρι του 2019 επιχειρώντας να «φρεσκάρει» υπηρεσιακά την ΕΛ.ΑΣ. Ενίσχυσε την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και επιχείρησε να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Η ενίσχυση αυτή, ωστόσο, άρχισε να «ξεθωριάζει» με την πάροδο του χρόνου, όπως επεσήμαναν αρκετές φορές και συνδικαλιστές του Σώματος.

Στα θετικά του πιστώνεται η διαχείριση της κρίσης στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, όπως και οι συλλήψεις κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Επίσης, του πιστώνεται ότι διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τον «φάκελο Εξάρχεια», όπου πλέον τα επεισόδια χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά σπάνια». Μάλιστα, η διαχείριση της κατάστασης στα Εξάρχεια είχε τεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και μάλιστα είχαν υπάρξει προεκλογικές εξαγγελίες ότι θα μπει ένα τέλος στα «μπάχαλα». Στο συγκεκριμένο θέμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως παρατηρούν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βαθμολογήθηκε με άριστα.

Στα αρνητικά του πιστώνεται η διαχείριση των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει τον περασμένο Μάρτιο στη Νέα Σμύρνη, μετά από ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικό. Ακολούθησαν επεισοδιακές διαδηλώσεις στην περιοχή, όπου μία ειδική ομάδα της Αστυνομίας, η πρώην ομάδα Δέλτα, αντικατέστησε το ρόλο των ΜΑΤ, επιχειρώντας σε σημεία που δεν έπρεπε να επιχειρεί. Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη έξαρση καταγγελιών για αστυνομική βία, ενώ έμπειροι αστυνομικοί έκαναν λόγο για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη.

Τα «βέλη» των πολιτικών του αντιπάλων συγκέντρωσε επίσης για το οργανωμένο έγκλημα και τις περίπου 16 εκτελέσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό που του «χρέωσαν» ήταν ότι για ένα μεγάλο διάστημα ομάδες του υποκόσμου έλυναν τις διαφορές τους με σφαίρες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, χωρίς να ακολουθούν συλλήψεις και εξαρθρώσεις οργανωμένων κυκλωμάτων.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις ανακοινώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον υπουργό να φαίνεται ότι δεν είχε «συμβουλευτική προστασία» για να αποφύγει τις «κακοτοπιές». Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ανακοίνωση-απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις φωτιές, στην οποία ανέφερε τη φράση που έγινα viral στο διαδίκτυο: «Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι».

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Αύγουστο και έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στάθηκε αιτία για την αποχώρησή του. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι ο Χρυσοχοΐδης δεν είχε στην πραγματικότητα υπό τη σκέπη του την Πυροσβεστική. «Δεν αποπέμφθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την παραίτησή του για πράξεις για τις οποίες είχε την ευθύνη και αποπέμφθηκε για τις φωτιές που μόνο τυπικά είχε την αρμοδιότητα», είναι η χαρακτηριστική φράση.

 

Τέλος, η φημολογία που ανέφερε ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Αθήνας δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από το περιβάλλον του. Το βέβαιο είναι ότι θα είχε άλλο «αέρα» εάν έθετε υποψηφιότητα ολοκληρώνοντας ως υπουργός την κυβερνητική θητεία.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis